ADANA’DA PROTESTO ETTİLER
Manşet Haber 1.11.2016 21:37:54 0

ADANA’DA PROTESTO ETTİLER

ADANA’DA PROTESTO ETTİLER

Adana(Ulus)-Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyon Adana’da protesto edildi.
Atatürk Parkı’nda bir araya gelen Adana Emek ve Demokrasi İçin Güçbirliği Bileşenleri “Cumhuriyete Sahip Çıkıyoruz”, “İşten Atılan Arkadaşlarımıza Sahip Çıkıyoruz”, “OHALl’e Karşı Çıkıyoruz”, “KHK’lara Karşı Çıkıyoruz”, “Faşizme Karşı Çıkıyoruz” sloganları atan topluluk adına bir de açıklama yapıldı.
Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan, emek ve demokrasi için guçbirliği platformu adına yaptığı açıklamada 29 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan 675 ve 676 Sayılı KHK’lar ile kamu çalışanları, basın-yayın organları, savunma hakkı ve yükseköğretim kurumlarının yönetim yapıları hakkında düzenlemeler sonucu pek çok kamu çalışanının görevden alındığını rektörlük seçimlerinin kaldırıldığını, avukatların müvekkilleri ile görüşme haklarının kısıtlandığını, haber ajansları, gazeteler ve dergilerin kapatıldığını ifade etti. Ökten, şöyle dedi:protesto.okten.park (1)
“En son operasyonda 10.131 kişi işlerinden atılmıştır. Son olarak; 31 Ekim 2016 tarihinde ise 1924 yılından bugüne yayın hayatına devam eden Cumhuriyet Gazetesi’ne FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine “müzahir” oldukları ve örgüt adına suç işledikleri iddiasıyla operasyon düzenlenmiş, yöneticiler ve yazarlarının çoğu gözaltına alınarak yazarlar ve yöneticileri hakkında soruşturma başlatılmıştır. Aynı gün CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’a silahlı saldırı gerçekleştirilmiş, Bu olaydan bir gün önce ise Diyarbakır Büyük şehir Belediye eş başkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı tutuklanmıştır. Dün “BALYOZ”, “ERGENEKON” operasyonlarını yapanlar bugün KESK’e, CUMHURİYET gazetesi veya diğer basın-yayın kuruluşlarına, radyolara ve televizyonlara, Diyarbakır belediyesine hiçbir delile dayanmadan gayrihukuki yollarla, faşizmin tüm güç ve araçlarını kullanarak operasyon yapıyorlar.”
“Son 2-3 gün içinde yaşadıklarımız sonucunda “Darbe” gerekçe gösterilerek; yeni bir “darbe” niteliğinde, hukuka aykırı, demokrasi ve insan hak ve özgürlükleri karşıtı baskı ve şiddet uygulamaları yeni boyutlar kazanmıştır.
Evrensel İnsan Hakları Beyannamesinde ve Anayasada belirtildiği üzere; herkes sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama, çalışma, düşünce ve görüşlerini özgürce açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet; resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber almak ve vermek serbestliğini de kapsar. Ayrıca basın özgürlüğü yasalarımızla da koruma altına alınmıştır. Ancak OHAL’le birlikte 16 televizyon, 3 haber ajansı, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 yayınevi kapatılmıştır. İktidara soruyoruz? Nerede insan hakları? Nerede basın özgürlüğü? Nerede demokrasi? Nerede hukuk? Cumhuriyet gazetesi gazetedir ve gazetecilik suç değildir. Suç ve suçlu arıyorsanız düne kadar ülkeyi birlikte yönettiğiniz Fetullah Terör Örgütünün kalemşörlüğünü yapan yandaş basında arayınız, AKP içinde arayınız, iktidarınızda arayınız. Aradığınız suç ve suçlular CUMHURİYET gazetesi içinde, KESK içinde, EĞİTİMSEN içinde, SES içinde, HABERSEN içinde, Tabip Odaları içinde değil kendi içinizdedir.”
“Cumhuriyet Gazetesinin dün yaptığı açıklama gibi; “Cumhuriyet Gazetesi 7 Mayıs 1924 tarihinde yayınlanan ilk sayısından itibaren ülkemizde her anlamda gerçek bir demokrasi kurulması için yayınını sürdürmüş, hiçbir hükümet ve hiçbir partinin gazetesi olmamıştır. Cumhuriyetin, Atatürk devrim ve ilkelerinin açtığı “aydınlanma” yolunda, aklın bağnazlıktan, bilimin dinden bağımsızlaşması, laiklik ilkesinin toplumca benimsenmesi için çaba gösteren bir gazetedir. Gerçek budur ve bundan ibarettir.” Hiçbir gerekçe; evrensel hukuk ilkelerinin yok sayılmasını meşru hale getiremeyeceği gibi; temel insan hak ve özgürlüklerinin gasp edilmesini makul gösteremez. '93 yaşına giren Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan olaylar, akılla, hukukla, siyasetle izah edilemeyecek bir noktaya gelmiştir. Kesinlikle karşı çıktığımız darbe girişiminden sonra KHK’larla üç aydır yönetilen Türkiye’de, TBMM de by-pass edilerek en temel insan hakları olan ifade ve basın özgürlüğü, adil yargılanma gibi haklar, sıkıyönetim ve tahkikat komisyonları dönemlerinde bile böylesine kısıtlanmamıştır. Herhangi bir geçerli delile dayanmadan, yargı süreci olmadan işten atılan binlerce memur, seçilmiş Belediyelere kayyum atamalar, seçimle göreve gelmiş Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gülten KIŞANAK ve Fırat ANLI’nın tutuklanması gibi antidemokratik uygulamalar, yalnızca geçmişi Cumhuriyetimizle eş değer olan Cumhuriyet gazetesine değil, diğer kapatılan çok sayıda basın organlarına karşı yapılan bu müdahaleler kabul edilemez. Belirtilen gerekçeler ve kararlar, bütün yurttaşlarımız, basınımız ve kurumlarımız için ağır ve açık bir tehdit oluşturmaktadır. Her türlü hukuksuz ve baskıcı, şiddete dayalı uygulamaları reddediyoruz.”protesto.okten.park (2)
“OHAL uygulamalarını ve KHK’leri reddediyoruz. Basın özgürlüğü, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve temel insan hak ve özgürlükleri, evrensel hukuk ilkeleri korunmalıdır. Yaşanmakta olan olağanüstü koşullar; güçler ayrılığı ilkesi kapsamında, laik, demokratik parlamenter sistemin etkinliğinin artırılması ile aşılabilecektir. Bunun için yargı bağımsızlığının sağlanması, üniversiteler, meslek kuruluşları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları gibi anayasal kurumların sürece dahil edilmesi şarttır. Akılcı, bilimsel ilkelere dayalı, katılımcı, politika ve uygulamaların; düşünce, ifade ve haber alma gibi temel insan hak ve özgürlüklerinin desteklenmesinin hukuk devletinin olmazsa olmaz sorumluluklarından olduğunu bir kez daha anımsatmak istiyoruz.”
Basın açıklamasının ardından grup oturma eylemi yaptı.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°