Adanalık Çamlık alanına sahip çıktı
Manşet Haber 13.01.2013 15:50:02 0

Adanalık Çamlık alanına sahip çıktı

Adanalık Çamlık alanına sahip çıktı

camlik_etkinlikfidan_diktiler13Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu öncülüğünde yeşil alandan otele dönüştürülmeye çalışılan çamlık arazisine Adanalılar sahip çıktı.  Çamlık arazisinde Adana İKK öncülüğünde 35 sivil toplum kuruluşu ve dernek desteğinde Çamlık alanına fidan dikildi.

Çamlık arazisindeki törende etkinliğe destek veren kuruluşlar açıklandı. Aralarında TMMOB’ne bağlı oda başkanlarının da bulunduğu 35 Sivil Toplum Kuruluşu ve dernek Temsilcisi katıldı. Törende, CHP Milletvekili Turgay Develi, Adana Sanayi Odası Başkanı (ADASO) Sadi Sürenkök, CHP İl Başkanı Orhan Sümer, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, 34 sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda Adanalı katıldı.

ÇAMLIK ARAZASİNE SAHİP ÇIKIYORUZ

TMMOB Adana İl koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, Çamlık bölgesi ile ilgili olarak hazırlanan ortak basın açıklamasını okudu.  Nazım Biçer,  Adanalının Çamlık arazisine sahip çıktığını, bu sese Büyükşehir Belediye Meclisinin de kulak verdiğini ifade etti. Kentlerimizin en büyük sorunlarından birinin de kişi başına düşen yeşil alanlar olduğunu belirten İKK Sekreteri Nazım Biçer, kentlerimizin beton yığınları haline gelmesinin önünü geçilmesi gerektiğini ifade etti ve şöyle konuştu:

“Adana’nın yeşil alanların istenen genişlikte olmadığı, kişi başına düşen yeşil alan zengini bir kent olmadığı bilinmektedir.

KENTLİLİK BİLİNCİ YEŞİL ALANLARI KORUMAYI GEREKTİRİR

Kentlilik bilinci, kültürel kabullerin ve ortalamanın dışında yeşil alanları koruma ve çoğaltma hassasiyetini de içermektedir. Kentsel kimliğin belirleyicisi salt kültürel ve sosyal özellikler değil, yeşil alanlar, sosyal donatı alanları, spor alanları ve kente dair bütün diğer bileşenlerdir.

Bu gerçekliğin bir başka ifadesi, kent içindeki yeşil alanların korunması ve hatta çoğaltılmasının sağlanmasıdır ki, bu, aynı zamanda yeşili azaltacak ve betonlaşmayı çoğaltacak girişimlere karşı çıkılmasını içermektedir. Bu doğrultuda sivil itaatsizliğin örgütlenmesi asli amaçtır ki, bu gün burada bir araya gelen farklı görüş ve düşünceye, farklı ilgi alanlarına sahip kurumların, kuruluşların ve bireylerin başardığı budur.

Kentimizin önemli yeşil alanlarından olan ve kentsel tarihimizde önemli bir yere sahip bulunan Çamlık bölgesinin betonlaşmasına karşı çıkan, bu çerçevede kenti sahiplenen sizlere Adana adına, Adanalılar adına teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Sevinerek ifade etmeliyiz ki Çamlık bölgesi betonlaşmadan kurtulmuştur. Bu karar meşakkatli bir süreçten sonra alınmıştır. Sürecin başından bu yana konu ile ilgili hassasiyet gösteren kurum ve kuruluşlara ayrıca teşekkür edilmelidir.

Açık ki sivil inisiyatiflerin, demokratik kitle örgütlerinin sendikaların, meslek odalarının başlattığı Çamlık bölgesini kurtarma süreci, Büyükşehir Belediye Meclisinin bu çağrıya  kulak vermesi ile olumlu sonuçlanmıştır.

ÇAMLIK ARAZİSİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Şunu vurgulamalıyız ki, Çamlık arazisinin takipçisi olmakla kalmayacağız, kente dair tüm tasarrufları da Adana’mız adına izleyeceğiz.  Gelinen noktada özellikle belirtmeliyiz: Bu kararla kazanan Adana olmuştur. Adana’nın geleceği olmuştur.   “Dünya bize atalarımızdan miras kalmadı, biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık” diyen Kızılderili özdeyişini hatırlatıyor ve Çamlık bölgesini çocuklarımıza ödünç olarak sunuyoruz. “

FİDAN DİKİLDİ

 

Yapılan konuşmalar, çeşitli grupların müzik dinletisinden sonra Çamlık Alanına sembolik olarak fidanlar dikildi. Fidan dikimi aralarında CHP Adana Milletvekili Turgay Develi ve TMMOB Adana İKK sekreteri Nazım Biçer’in de bulunduğu çeşitli STK ve dernek temsilcileri tarafından dikildi.

 

ÇAMLIK ETKİNLİĞİNE DESTEK VEREN KURULUŞLAR

 

 

 

 

1-      TMMOB ADANA İL KOORDİNASYON KURULU

2-      KESK

3-      TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ

4-      KESK

5-      DİSK

6-      EĞİTİM-SEN

7-      ADANA BORSA LİSESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

8-      İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ / ÇAMLIK MEZUNLARI TOPLULUĞU

9-      ATATÜRK’ÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ/ ADANA ŞUBESİ

10-  EVEREST DAĞCILIK VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ

11-  ADANA KIZ LİSESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

12-  ADANA ERKEK LİSESİ MEZUNLARI DERNEĞİ

13-  ADANA FOTOĞRAF AMATÖRLERİ DERNEĞİ (AFAD)

14-  DOHAYKO

15-  ADANA ÇEVRE PLATFORMU

16-  TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ / ADANA ŞUBESİ

17-  ADANASPOR TARAFTARLARI

18-  ADANA DEMİRSPOR ŞİMŞEKLER GRUBU

19-  ADANA DEMİRSPOR ADS GRUBU

20-  ÇUKUROVA WOSWOS KULÜBÜ

21-  ADANA COPPER MOTOR KULÜBÜ

22-  KADIN KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ

23-  GÖNÜLLÜ ENGELLİLER DERNEĞİ

24-  EĞİTİM İŞ SENDİKASI / ADANA ŞUBESİ

25-  BİZ KAÇ KİŞİYİZ HAREKETİ

26-  PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ

27-  ADANA KUZEY AFRİKALILAR DERNEĞİ

28-  ÇUMED

29-  İSTANBULDA YAŞAYAN Ç.Ü. MEZUNLARI

30-  PROFESYONEL DALIŞ OKULLARI

31-  ADANASPOR TURBEYLER GRUBU

32-  FACEBOOK KAPLANLARI

33-  DÖRTYOL ÇEVRE VE TABİATI KORUMA ÖRGÜTÜ

34-  TÜRK CROSS RİDER

35-  ÇUKUROVA ENDURO MOTORSİKLET CLUP

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°