Adana'ya 'Sıfır' Şoku!

Adana'ya 'Sıfır' Şoku!

Kalkınma Bakanlığı, 11 yıllık süreçte iller bazında yapılan kamu yatırımlarını kamuoyuna açıkladı. Buna göre nüfus yoğunluğu ile Türkiye'nin 5. büyük ili konumundaki Adana, 2013 yılındaki kamu yatırım oranlarından aldığı payla 27. sırada yer aldı. Adana eğitim yatırımında 7. sırada yer alırken tarım, sağlık, ulaşım başta olmak üzere diğer bütün sektörlerde adeta nal topladı.

Aynı dönemde Adana'da turizm yatırımı ise hiç ama hiç olmadı.

Adana, 2013 yılı kamu yatırım bütçe payından yazıyla (sıfır), rakamla (0) çekti. Çanakkale 45 milyon 387 bin TL ile birinci, Antalya 28 milyon 491 bin TL ile ikinci, 16 milyon 165 bin TL ile Muğla üçüncü, 15 milyon 512 ile Mersin 4. sırada yer aldı.

2006'DAN 2013'E...

Bakınız; Adana'nın Karataş ve Yumurtalık ilçeleri, 2006 yılında görev yapan Bakanlar Kurulu'nca 'Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi' olarak ilan edilerek, 'Turizmi Teşvik Kanunu' kapsamına alındı.

Resmi Gazete'nin 26 Mayıs 2006 tarihli sayısında yayımlanan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerinin imzasını taşıyan kararda, 'Karataş-Yumurtalık Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak belirlenmesi; Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 5 Nisan 2006 tarihli ve 49591 sayılı yazısı üzerine, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun 3. maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 8 Mayıs 2006 tarihinde kararlaştırılmıştır' denildi.

O tarihlerde Adana Valiliği öncülüğünde, Adana Ticaret Odası'nın da aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerinin uzun zamandır takip ettikleri Karataş ve Yumurtalık'ın, 'Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi' ilan edilmesi konusu çözüme kavuştu ancak Resmi Gazete'de yayımlanmaktan öteye geçemedi.

Mayıs 2006'dan bu yana bırakın yatırımı sahil bandının yetkililer tarafından adından bile söz edilmedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Adanalı milletvekili Ömer Çelik'e verilince Adana'da bir sevinç aldı yürüdü. Sevinci abartmadan icraatlara bakmak gerektiğini taaaa o zaman belirtmiştik. Yazdığımız yazıda Tepebağ'la birlikte 'Karataş-Yumurtalık Sahil Bandı'na dikkat çekmeyi de ihmal etmemiştik.

Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 'resimsiz resmi gazete'nin verileriyle hareket ettiğimiz için eleştirilerimize çok da itiraz edileceğini düşünmüyoruz. Kimse endişe etmesin yazıya destek de beklemiyoruz. 2013 yılında Adana turizminde kamu yatırımının olmayışında sayın Ömer Çelik'in bir kabahati var mı bilemiyoruz. Ancak Çelik'in 24 Ocak 2013 Perşembe günü Bakanlık koltuğuna oturduğu göz önüne alınırsa aradan geçen 7 aylık sürecin akıbetini de merak ediyoruz.

Turizm yatırımında Adana 'sıfır' çekince 'sözkonusu olmayan' yeri yeniden hatırlatmakta fayda gördük.

Sıfıra sıfır elde var sıfır!

***

10 günlük aradan sonra görüşmek üzere...

İyi günler, iyi haftalar...

SATIR ARASI

M.ÖMER ÜNEY

o.uney@yeniadana.net

adanaulus

20.07.2013 16:46:36

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.


VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI