Adana’yı Dumana ve Küle Boğuyor
Manşet Haber 13.06.2016 13:31:57 0

Adana’yı Dumana ve Küle Boğuyor

Adana’yı Dumana ve Küle Boğuyor

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş,  her yaz şehri duman ve küle boğan anız yakımlarını TBMM gündemine taşıdı.

ibrahim_ozdis_tbmm_kursuÖzdiş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, “Anız, biçilen ekinin tarlada kalan saplarına verilen addır. Her yıl ülkemiz genelinde yakılan anızın tedbirsizlik ve hava koşulları nedeniyle büyük çapta yangınlar oluşmakta, hektarlarca orman yanmaktadır. Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgar erozyonuna uğrar. Ayrıca anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ederek toprağın verimini düşürerek daha çok gübre kullanımına yol açmakta, daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarının daha fazla kirlenmesini beraberinde getirmektedir. Yaz aylarının gelmesiyle başlayan hasat dönemi, ekonomisi tarım olan Adana’nın şehir havasının her yıl anız yakımı nedeniyle kirlenmesine neden olmaktadır. 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 76. Maddesine göre yakımı yasak olan anız, çiftçilerimizin bilinçsiz davranışı sonucu şehir merkezinin hemen dışında geniş toprak alanları bulunan Adana’nın havasını zararlı partiküllerle doldurmakta, oluşan kül kilometrelerce yayılarak evleri, arabaları ve etrafı kirletmektedir.  Bilimsel açıdan bakıldığında; astım gibi kronik solunum yolu hastalığı olanları olumsuz olarak etkileyen, küresel ısınmayı arttıran, toprağa büyük oranda zarar veren, verimi düşürensöz konusu yakma işlemi yerine anızın makineler yardımıyla tarlalardan toplanması, gübre veya hayvansal yem yapımında kullanılabilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan çiftçileri bilinçlendirmenin önemini göstermektedir. “aniz_adana

CHP Adana Milletvekili Özdiş’in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

“1-Son 5 yıl içerisinde Adana ilinde anız yakımı konusunda ihbarla veya ekiplerinizin tespiti ile eldeedilen kaç olay yaşanmıştır? Bunların kaçında cezai işlem uygulanmıştır?

2-Son 5 yıl içerisinde Adana ili için özellikle hasat dönemlerinde çevresel ve hava kirliği konusunda araştırma yapılmış mıdır? Bu konuda Sağlık Bakanlığı ve / veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız oldu mu?

3-Anız toplama makineleri konusunda ekipman alım ve mazot desteği v.b.  gibi bakanlığınızın sübvanse edici çalışmaları var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa, bu anlamda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

4-Köy muhtarlıklarına yasak yazısı göndermenin dışında bu konuda çiftçileri bilinçlendirici çalışmalar yapıyor musunuz?

5-Türkiye Cumhuriyeti’nin imzaladığı uluslararası iklim ve çevre anlaşmalarında veya ulusal iklim değişikliği stratejisi belgelerinde erozyon ve sera gazı salınımı ile ilgili maddelerde  bu durum değerlendirilmekte midir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte anız yakımlarını önleyici uygulamalarınız olacak mıdır? aniz_duman

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.1° / 11.6°