AGİT Heyeti Adana’da
SİYASET 8.10.2015 09:45:15 0

AGİT Heyeti Adana’da

AGİT Heyeti Adana’da

Adana(Ulus)--Avrupa Güvenliği ve İşbirliği (AGİT) Sınırlı Seçim Gözlem Heyeti üyeleri  Veronigue Lassere-Fy ve Bosko Milovic  Adana’da sivil toplum örgütleriyle 1 Kasım seçimleri, seçim güvenliği ve sandık hukuku konularında görüşmelerde bulundu.

AGİT heyeti Adana Barosu ziyaretinde Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık ve yöneticileriyle görüş alış verişinde bulundu. Baro Başkanı Çıtırık görüşmede, AGİT heyetine, Türkiye'de 7 Haziran seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı'nın Anayasaya aykırı davrandığını, hem AKP'ye oy istediğini hem de Genel Başkanı gibi miting yaptığını anımsattı. Av. Çıtırık,  Adana'da da, o günlerde  Vatan Partisi Adana İl Başkanlığı, Seyhan 1'nci İlçe Seçim Kurulu'ndan Genel Başkan Doğu Perinçek'in katılacağı miting için 29 Mayıs 2015 günü Uğur Mumcu Meydanı'nın kendilerine tahsis edilmesini istediğini, 15 Mayıs'ta ise Adana Valiliği, İlçe Seçim Kurulu'na 29 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Uğur Mumcu Meydanı'nda halkla buluşma programı olduğundan herhangi bir siyasi parti faaliyeti için tahsis yapılmamasını talep ettiğini söyleyerek, “İlçe Seçim Kurulu kendilerinin siyasi partilerin talep ettikleri tarihleri değiştirme veya reddetme yetkileri olmadığı gerekçesiyle, Adana Valiliği'nin talebini reddetmişti.  Ancak İl Seçim Kurulu, Seyhan 1'nci İlçe Seçim Kurulu'nun 2015/14 nolu ret kararını iptal ederek, Valiliğin talebinin uygunluğuna karar vermişti. Miting saatini değiştirilerek 'ne şiş yansın ne kebap yansın' cinsinden bir karara imza atılmıştır'  diye konuştu.

“ADANA'DA BİR OLUMSUZLUK YAŞANMADI “

Adana Baro Başkanı Av. Çıtırık, Adana'da muhalefet partilerinin seçim güvenliği ve sandık hukukuna yönelik görev verdikleri insanları meslek içi eğitimden geçirdiklerini, ayrıca kendilerinin de 200 'ün üzerinde avukatla seçimde görev aldıklarını ifade ederek, herhangi bir seçim huzursuzluğu yaşanmadığını söyledi.

“PANEL DÜZENLİYORUZ”

Av. Çıtırık, önümüzdeki hafta içerisinde (14 Ekim 2015 Çarşamba) saat: 15:00'de konularında etkin ve yetkin insanların katılımıyla 'Seçim Güvenliği ve Sandık Hukuku Paneli' düzenleyeceklerini aktardı. Av. Çıtırık, seçimlerin sağlıklı ve sandığa doğru bir şekilde yansıması için Adana Barosu olarak Avukatlık Yasasının bize verdiği haklar doğrultusunda yeri geldiğinde gözlemci, yeri geldiğinde müdahil olarak seçimde görev aldıklarını belirtti.

Av. Çıtırık, şöyle devam etti:

'Amacımız etkili ve sorumlu yurttaşlık bilincini oluşturmaktır. Seçimler olup bittikten sonra oylar doğru bir şekilde tahlil ediliyor mu o takip edilmeli. Yurttaş yakınmayacak. yani 'siyasi iktidar hile yapıyor' o zaman oyunu takip edip hile yaptırmayacaksınız.'

'TOPLUMA KORKU VE BASKI YAPILIYOR'

“Meslektaşlarınıza baskı oluyor mu ?” şeklindeki bir soruya Adana Baro Başkanı Av. Çıtırık, 'Türkiye'de  13 yıldır iktidarda olan siyasi partinin özellikle son 3 yılda temel hak ve özgürlükleri askıya alındığı, iş güvenliğinin kalmadığını görüyoruz. Siyasi iktidar bizden olan bizden olmayan şeklinde toplumu ikiye ayırmıştır. Farklı talepleri olan insanlara tahammül sabrı kalmamıştır. Yeri geldiğinde yargıyı da arkasına almıştır. Çok ciddi bir şekilde ifade özgürlüğü ortadan kalkmıştır. AKP Milletvekili ve Gençlik Kolları Başkanı'nın Hürriyet gazetesine saldırısı, Ahmet Hakan'a evinin önünde yapılan saldırı, çeşitli medya kuruluşlarının yayınlarının engellenmesi vahimdir. Siyasi iktidarın bir ayrışım yönü vardır. Kaçak Saray'ın sakinin kullandığı dil ayrıştıran bir dildir.  Eleştiri hakkı elimizden alınıp, üzülerek belirtmek gerekirse 'padişahımız çok yaşa' anlayışı topluma yerleşmiştir. Muhaliflerin tasfiye edildiği, çok ciddi baskıların her yönüyle kendilerine hissettirildiği, toplumun her alanında korku imparatorluğu ve gözdağı verildiği görülmektedir' dedi.

 

Av. Çıtırık, Adana'da da 2014 Ekim ayında da Azadiya Welat gazetesinin dağıtıcısı Kadir Bağdu'nın da silahlı saldırı sonucunda vefat ettiğini ve olayın halen aydınlatılamadığına da dikkat çekti.

 

'TOPLUMDA ETNİK KÖKENLER KAŞINMAMALI'

Av. Çıtırık, Adana'nın doğu ve güneydoğu bölgesinden göç aldığını belirterek, 'Adana Barosu olarak biz kimsenin ötekileştirilmediği, farklılıkların da kendilerini ifade edebilme, geleneklerini yaşatabilme gibi özgürlüklerin önünün açılması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda bir yeni Anayasa oluşturulmasını istiyoruz. Toplumda etnik kökenler kaşınmamalı' şeklinde konuştu.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 14.2°