Akif Akay Büyükşehir Aday Adaylığını Açıkladı
Manşet Haber 2.05.2013 16:47:13 0

Akif Akay Büyükşehir Aday Adaylığını Açıkladı

Akif Akay Büyükşehir Aday Adaylığını Açıkladı

Adana(Ulus)--CHP Eski İl Başkanlarından Akif Kemal Akay, CHP’den Adana Büyükşehir Belediye Başkan  aday adaylığını açıkladı. Akay, Adana’yı Türkiye’nin en büyük köyü olmaktan çıkaracaklarını söyledi.

akifakay_chp Akay Akif Kemal Akay’ın CHP Adana İl Başkanlığı’ndaki aday adaylığı açıklamasında bir dönem CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanlığı yapan eşi Nesrin Akay, CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer, Seyhan İlçe Başkanı Reşit Karakuş, Çukurova İlçe Başkanı Haşmet Biçer, Yüreğir İlçe Başkanı Turgut Üstün, Sarıçam İlçe Başkanı Musa Gökdemir, Ceyhan İlçe Başkanı İlyas Kurt,  Karaisalı İlçe Başkanı Sabahattin Karabudak, İl Kadın Kolları Başkanı Rukiye Çinkılıç, Çukurova Belediye Başkan aday adayı Av. Elif Doğan Türkmen, Seyhan Belediye Başkan aday adayları Zeydan Karalar, Yalçın Akyol, Tuncay Karaytuğ, Yüreğir Belediye Başkan aday adayları Orhan Bayram ve Muzaffer Tekin, eski il başkanı ve milletvekilleri Emin Bilen Tümer ve Sedat Doğan, eski il başkanları Fevzi Ciritçi, Ethem Hakkı Öztürk, Mehmet Salıcı, Tufan Türkmen, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çelik, ADD Adana Şube Başkanı Mehmet Göl, Eğitim İş Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, Adana Koop. Başkanı İsmail Aslan, Sadettin Çelik ve Selçuk Göndermez gibi çok sayıda TMMOB başkan ve yöneticileri ile partililer yalnız bırakmadı.

Akif Kemal Akay, aday adaylığı açıklaması öncesinde konuklarını kırmızı karanfillerle karşılayıp konuklarıyla tek tek selamlaştı. CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer, “Bu dönem çok önemli ve tabanımız CHP’ye ve adaylarına sahip çıkacaktır. Akif Kemal Akay’a da aday adaylığı sürecinde başarılar diliyorum” diye konuştu.

ADANA ÇOK ÖZEL BİR KENT

Sümer’den sonra söz alan Akay ise çok farklı alanlarda yeni bir dönemin yaşandığına dikkati çekti. Bu süreç içinde önümüzdeki yıl yerel seçimlerin yapılacağını anımsatan Akay, Adana’nın da seçimin kilit noktalarından biri olacağını vurguladı. Adana’nın çok özel bir kent olduğunun altını çizen Akay, “Avrupa ile Ortadoğu’yu, Asya’yı, Afrika’yı birleştiren çok stratejik bir alan Çukurova. Dünyanın en büyük 3. tarım yapılan ovası. Enerji, gıda ve temiz su önümüzdeki yıllar için stratejik ürünleri. Bunlardan sadece birine sahip olmak bile çok önemli iken Adana üçüne de sahip” şeklinde konuştu.

akifakay_bsehirAdana’nın Türkiye’nin modern tarımı uygulayan ilk kenti olduğuna dikkati çeken Akay, kentin sanayileşmesinin de 1800’lere dayandığını belirtti. 1960’larda Türkiye’nin üçüncü büyük ekonomisine sahip olan Adana’nın aynı dönemlerde sosyal yaşamıyla, sanatçılarıyla, spordaki başarılarıyla diğer tüm illeri kıskandırdığını anlatan Akay, 1970’lerin sonundan itibaren ise durumun değişmeye başladığını söyledi. Akay , “80’lerin başından itibaren adeta bir el Adana’nın üzerinde oynamaya ve Adana gerilemeye başladı. Bir el, bir düşünce, bir anlayış adeta Adana’ya ‘dur’ diyor. Her alanda gerilemeye başlıyor Adana.” dedi.

Akay, kentin kalkınma kriterlerine göre 3. sıradan 17. sıraya gerilediğini, Paktaş ile Berdan fabrikası arasında 45 bin işçinin çalıştığı tüm fabrikaların kapandığını ve yerlerine hiçbir yeni fabrika kurulmadığını, Gaziantep’in 5. organize sanayi bölgesine kavuşurken, Adana’nın birincisi dahi tamamlayamadığını, işsizlikte de resmi rakamlara göre birinci sırada olduğunu söyledi. Akay, “1970’li yıllardan bu yana hiçbir bakanlık Adana’ya verilmiyor. Tüm bu ve benzeri durumları yaşarken bin de görüyoruz ki devlet yatırımları açısından 81 il arasında son sıradayız. Oysa Çukurova insanlık tarihinin en eski başlangıç yerlerindin biridir. Çukurova zengin tarım potansiyeli, sanayideki deneyimi ve başta su kaynakları olmak üzere kalkınma için sahip olduğu sayısız kaynak ile giderek Türkiye’nin, Ortadoğu’nun hatta dünyanın en önemli stratejik merkezlerinden biri olmak durumundadır” dedi.

Adana’nın yeniden eski ihtişamlı dönemini yakalayabilmesi için büyük bir atılıma gerek olduğunun altını çizen Akay, bu atılımın başarısının ise şansı tarım, sanayi ve turizm başta olmak üzere tüm ekonomik alanda ve onun kadar kültürel, sosyal ve bilim alanındaki kalkınma isteğine bağlı olduğunu bildirdi.

Adana’nın yeni bir yüzyılda büyük bir dönemeçte, zor koşulların baskısı altında olduğunu öne süren Akif Kemal Akay, şöyle konuştu:

“Adana nereden gelip nereye yöneldiğini, yeniden şekillenen bölge ve dünyaya hangi özgün katkıyı getireceğini değerlendirmek, kendi ulusal ve evrensel işlevini düşünmek durumundadır. Adana bugün daha yükseklere, zirveye tırmanmaya hazırlananlara özgü bir endişe, kararsızlık ve heyecan içinde. Yapılması gereken kesinlikle geriye bakmamak, değişmiş ve değişmekte olan bütün dengelere karşın ve onları göz ardı etmeksizin daha ileri hedeflere yöneltmektir.”

KÖY OLMAKTAN KURATRACAĞIZ

“Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir” anlayışının CHP’nin kuruluş felsefesi içinde olduğunu dile getiren CHP Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayı Akay, bu anlayışla genel iktidarın kapısını aralayacak yerel iktidara talip olduklarını ifade etti. Akay, “Hep birlikte bu kötü gidişe dur diyecek, Adana’yı dünyanın en önemli tarım, sanayi, ticaret, eğitim, sanat, sağlık merkezlerinden biri haline getireceğiz. Biz istersek yaparız, istiyoruz ve yapacağız. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız.Adana’yı Türkiye’nin en büyük köyü olmaktan çıkaracağız. Bu kente ve bize inanın” diye konuştu.

CAHİT SITKI VE NAZIM’IN DİZELERİ

Akay konuşmasını Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Bir Memleket İsterim” ve Nazım Hikmet’in “Yürümek” adlı şiirlerinin dizeleriyle sonlandırdı. Konuşmasının ardından partililer ve açıklamaya katılan aday adayları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri Akay’ı kutlayıp başarı diledi.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°