Allerjisi olanlar Sabah Sporu Yapmayın
Manşet Haber 1.06.2016 17:22:13 0

Allerjisi olanlar Sabah Sporu Yapmayın

Allerjisi olanlar Sabah Sporu Yapmayın

Bahar aylarında tetiklenen alerjinin okul ve iş hayatını etkilediğini, uykusuzluğa ve sık hapşırmaya bağlı trafik kazası riskini bile artırdığını belirten Prof. Dr. Yavuz S. Demirel: “Tedavi için sakın geç kalmayın ve mutlaka önlemlerinizi alın. Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarıda spor yapmayın, akşam duş yapıp, giysilerinizi değiştirin” diyor.Yavuz_S._Demirel

Bahar ayları güzel kokan rengârenk çiçekleri, doğayı ve yemyeşil ağaçları hatırlatsa da bu ayların gelmesiyle alerjisi olanların hayatı kâbusa dönebiliyor. Bayındır Sağlık Grubu Kavaklıdere Hastanesi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz S. Demirel; bahar aylarında ortaya çıkan bahar alerjisi (alerjik rinit) ile ilgili şu bilgileri verdi ve uyarılarda bulundu:

OKULA GİTMEYİ ENGELLEYEBİLİR: Bahar aylarında ortaya çıkan ve ‘bahar alerjisi’ olarak bildiğimiz bu dönemde; burunda akıntı, kaşıntı, hapşırma, tıkanıklık, damak ve göz kaşıntısı yakınmaları ortaya çıkar. Bu tür hastalarda oluşan alerjik reaksiyonların şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı hastalar bu reaksiyonları hafif bir şekilde atlatırken bazı hastalarda oluşan reaksiyonlar okula gitmeyi, işlerini yapmayı engelleyecek ve yaşam kalitelerini etkileyecek kadar şiddetli olabilir.

ASTIMA NEDEN OLABİLİR: Alerji, genetik geçiş özelliğine sahip bir hastalıktır. Ülkemizde görülme durumu çocuklarda ve erişkinlerde sıktır. Alerjik rinitli kişilerde diğer alerjik hastalıkların da (egzama, astım) görülme sıklığı daha fazladır. Hastaların üçte birinde astım gelişebilir. Beraberinde alerjik konjonktivite de varsa gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık eşlik edebilir.

TRAFİK KAZASI YAPTIRABİLİR: Zamanında tedavi edilmeyen bazı hastalarda burun içerisinde polip gelişimi ortaya çıkarak cerrahi tedaviye kadar giden sorunlar yaratır. Alerjinin neden olduğu burun tıkanıklıkları ise hem gün içinde hem de uykuda tıkanmaya (uykuda solunum durması) yol açarak, yetersiz oksijen alımına ve sonuçta kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon, gündüz uykuya ve sık hapşırmaya bağlı trafik kazaları gibi ikincil problemlere neden olabilir.

TANIDA İLK ADIM HASTA ÖYKÜSÜ: Alerjik rinit tanısında en önemli nokta hastanın öyküsüdür. Alerjiyi nelerin tetiklediği ve hangi mevsimde ortaya çıktığı tanıyı koymada yardımcı olur. Fizik muayenede burun iç yüzeyi soluk ve pembe renktedir. Bazen polipler tespit edilebilir.

ÇAYIR MI ÇİMEN Mİ TESTLE ANLAŞILIR: Deriden ve kandan yapılan alerji testleri ile bu yakınmalara neden olan alerjik ajan ortaya çıkarılabilir. Prick test olarak bildiğimiz deri testleri, alerjiyi saptamada tercih edilir. Bu testler sonucunda genellikle çayır, çimen, yabani otlar, ağaç ve tahıl polenlerine duyarlılık saptanır.

SABAH SPORU YAPMAYIN: Bahar alerjisinin tedavisinde; bulguları tetikleyen alerjenlerden kaçınma ve ilaç tedavisi kullanılır. Polen alerjisi olan kişiler bu mevsimlerde mümkün olduğu kadar kapalı ortamlarda zaman geçirmeli, akşam eve döndüklerinde duş yapıp, giysilerini değiştirmeli. Sabah saatlerinde atmosferde polenler yoğun olduğu için, bu zaman diliminde dışarıda sportif faaliyetlerden uzak durmaları gerekir.

KİŞİYE GÖRE İLAÇ TEDAVİSİ: Birçok hastanın şikayetleri bu şekilde kontrol altına alınabilir. En sık kullanılan ilaçlar; alerjenlerin etkisini azaltan antihistaminikler ve kortizon içeren burun spreyleridir. Bu spreylerde bulunan kortizon sadece burun bölgesine lokal uygulandığından yan etkisi yok denecek kadar azdır.

AŞIYLA DA DURDURMAK MÜMKÜN: Bazı hastalarda, İlaç tedavisi ile birlikte veya tek başına etkinliği kanıtlanmış diğer bir tedavi, alerjen ile aşı tedavisidir (immünoterapi). Bu tedavi, koldan enjeksiyon şeklinde yapılabildiği gibi, dil altı damla ile veya tablet şeklinde de uygulanabilir.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 14.2°