ALTILI MASANIN KÖR NOKTASI BENZERLİKLERİ, BENZEMEZLER HANGİLERİ?

ALTILI MASANIN KÖR NOKTASI BENZERLİKLERİ, BENZEMEZLER HANGİLERİ?


Altı birbirine benzemez mi yoksa çok benzer mi, önce buna bir karar vermek gerekiyor. Altılı masanın, millet ittifakının “ortak mutabakat metni” yayımlandı. Suya sabuna dokunmadan sorunlara ve ideallere bol bol teğet geçildiği yönünde eleştiriler var. Bu teğet geçmelere de, ne yapsınlar, altı benzemez, ancak bu kadar mutabakat yapabilir diye anlayış gösterilmeye, mutabakat meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Gerçekten altı yedi benzemez mi var ortada yoksa aslında çok daha benzerler mi?





ALTI BENZEMEZ Mİ YEDİ SEKİZ BENZER Mİ?





Önce çok temel bir soru sormak gerekiyor: Altı benzemez mi yoksa aslında birbirine çok benzer altılı mı? Bence, MHP’yi de yanlarına alsalar yedi benzer oluşturabilirlerdi, en azından hiç de tuhaf kaçmazdı.





Altılı mutabakat aslında ne kadar benzer olduğumuzu, dahası bu benzerliğimizin de çok sığ noktalarda buluştuğunu gösteriyor. Buluşma noktası en sığ noktalarda, fakir çocuğun çıraklığa, yoksulun sosyal yardıma muhtaç bırakıldığı yerde başlıyor. Niteliksiz eğitimde başlıyor, eşitsizlik ve ayrımcılıklarda başlıyor. Duruma, geleneğe, yerleşik bozuk düzene uyarlanmada başlıyor. Aman bir sorun çıkarmayalım, mevcut yapı ve sistemi restore edelim de başlıyor. Konvensiyonalizmin ne anlama geldiğini tarihi ve yaşananları dikkate alanlar az çok bilir, sığlık konvensiyonalizmde başlıyor.





BENZERLER VE BENZEMEZLER HANGİLERİ?





Altısı zaten benzer. Daha nicesi zaten benzer. Biraz benzemez varsa AKP sayılır. Biraz da farklı yönlerden HDP.  Altı, yedi veya daha fazlasına birden en benzemez varsa, bunun başında sosyalistler gelir.  





BENZERLİĞİ ÇOK AZCIK BENZEMEZ: AKP





Ortada bir benzemez varsa, o da ne kadar benzemez sayılır bilemem, siyasal İslamcılık-şeriat-tarikat tayfasıdır. Bunu da Erdoğan ve AKP temsil etmektedir. Dikkat edilirse tüm blokların odak noktası AKP-Erdoğan odağında buluşan MÜTAŞERİK (müteahhit, tarikat, taşeron, şeriat şerikliği) bloka odaklanmakta gibi ama pek de öyle değil.





Yani altılı masa benzerdir, hatta MHP ile de pek bir benzemezlik bulunmamaktadır. Burada azıcık benzemezlik varsa, AKP’nin temsil ettiği tarikatçılığa sayılır ki, o da çok öne çıkmamaktadır.





Kaldı ki Babacan, Davutoğlu, Karamollaoğlu aynı cami cemaat çevresinden olduğundan “ideolojik bir benzemezlik” de yoktur.





Nasıl FETÖ ile AKP’nin, FETÖ ile masadakilerin çoğunun ideolojik anlamda pek fazla benzemezliği yoksa aynı durum genel olarak da geçerlidir. İyi Parti ideolojik olarak AKP’den, MHP’den ne kadar uzaktadır, pek değil gibi.





Dahası ılımlı İslam, kapitalizmin şeriği olduğuna göre o da benzemez sayılmaz.





Eğer, dincilik ile, siyasal İslamcılık ile çelişebilecek aydınlanma, bilim ve laiklik bile vurgulanmamışsa, ortada Millet ve Cumhur İttifakı arasında tarz dışında bir benzemezlik de kalmamaktadır.





Geriye kalan nedir?





MİLLET VE CUMHUR KAPİTALİZMDE AYNI: DİNCİLİĞİN VE YOLSUZLUĞUN DERECESİ VEYA TARZI FARKLI





Güçlendirilmiş parlamenter sistem, biraz daha liberal demokrasi, bunun için denge denetim sisteminin (yargının, Sayıştayın) biraz daha iyileştirilmesi, aşağı yukarı bu kadar.





Bu da yeter mi, onu bilemem, biraz da Türkiye reel politikası der geçebiliriz.





Dinciliğin, tarikatçılığın ve yolsuzluğun derecesi bir kırat düşerse veya aralarında uzlaşma biraz daha artarsa bir kazanım mıdır, onu memleket bilir. Sulh ve adalet böyle bir şeyse bu da yeter artar denebilir.





Sol literatürle “komformizm” sağlanmış olur. Zaten orta ve üst sınıflar da komfor arıyor, lümpeni için de bu kadar komfor yeter artar. Hele de konvensiyonalizme hiç dokunulmamış olur. Sonuçta “ortak mutabakat”.





AYDINLANMA VE LAİKLİK DE YOKSA AKP İLE ÇOK BENZER HALE GELİNİYOR





İktisadi sistemde aralarında benzemezlik zaten yok. Kapitalizmin soslanmış halleri kapitalizmin sürdürümüdür. Yakın geleceğe dair de nasıl aşılacağına, hatta aşılmasına dair bir beklenti de yok ortada.





Altılı masa ile cumhur arasında arada azcık benzemezlik olacaksa bu bilim, aydınlanma, laiklik olurdu. O da mutabakatta pek yok, çok uzaktan selam verilmiş mi, o da açık değil.





HDP’NİN BİRAZ BENZEMEZLİĞİ: ÇOĞULCU DEMOKRASİ





HDP biraz benzemez durumda çünkü güçlendirilmiş parlamentarizmin ancak çoğulcu demokrasi ile, bunun insan hak ve hürriyetlerini artırmakla, daha güçlü bir liberal demokrasiyle olacağını savunuyor. Siyasetin daha yerelleşmesini istiyor. Aralarında sosyalist renkler de var.





Belki de en benzemezliği kadınların aktif yer alması. Bu anlamda diğerlerine pek benzemiyor.





Bir miktar federatif, konfederatif arayışlarla da benzemez durumdalar.





SOSYALİSTLER EN BENZEMEZ: MEVCUT HALLERİN KARŞITI VEYA MARJİNALİ





Sosyalizm/toplumculuk daha bütüncül olarak para pula kapitalizme karşı bir duruş. Henüz marjinal kalmaya mahkum. Bu marjinalliğinden utanıp çekinmemeli. Çok daha güçlü şekilde en azından fikriyle bile bir seçenek olduğu iddiasını sürdürmeli. Benim kanaatim şu masa o masa yerine kendi iddialarına uygun yerde devam etmeli. Eğer umut olunacaksa, ana fikir ve farklı dünya modeli ile umut olunacaktır. Ben de size benziyorum diyerek değil.





Ne kadar konvensiyona girilirse o kadar az benzemez olacaktır. Sekterlik değil ama başka dünya tahayyülünden uzaklaşılmamalı.





Erbakan, bunların hepsi batıl, ben hakkım diyordu. Bu ancak sosyalistlere yakışıyor.



Adnan Gümüş

4.02.2023 14:03:20

YAZARLAR


CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI

“AYÇİÇEĞİNDE ÜRETİM TÜKETİM KADAR ARTMIYOR”

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ TOPLANTISI

KARALAR MAKAMINI ATA ERGÜL’E TESLİM ETTİ

TÜRKİYE'NİN “SANAYİ” TEMALI TEK GENÇLİK KOŞUSU

PORTAKAL ÇİÇEĞİ KUPASI TENİS TURNUVASI

ABB BAŞKANI ZEYDAN KARALAR’DAN 23 NİSAN MESAJI

VALİ KÖŞGER’İN 23 NİSAN MESAJI

DEMİRÇALI: “ÇOCUKLAR BİZİM YARINLARIMIZ”

ÇİFTÇİLERİN SGK UYGULAMALARINDA YAŞADIĞI SORUNLAR

TGC TÜRKIYE GAZETECILIK BAŞARI ÖDÜLLERI SAHIPLERINI BULDU

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI SONA ERDİ

DOÇ.DR.GÜRKAN ATEŞ ABB GENEL SEKRETER YARDIMCISI OLDU