Altın Koza’nın Öğrenci Filmleri
Manşet Haber 20.09.2013 22:23:34 0

Altın Koza’nın Öğrenci Filmleri

Altın Koza’nın Öğrenci Filmleri

ogrencifilm22 Eylül 2013 tarihine kadar devam edecek Adana Büyükşehir Belediyesi 

20. Altın Koza Film Yarışması’nda “Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması “ve “ Uluslararası Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması”nın sonuçları açıklandı.

ULUSAL ÖĞRENCİ FİLMLERİ YARIŞMASI
Adana Altın Koza Film Festivali’nin ayrılmaz bir parçası olan ve birçok genç yönetmenimizi sanat dünyasına kazandıran “Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması” geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da dört ayrı kategoride gerçekleştirildi. Ahmet Hızarcı, Necla Algan ve Tankut Kılınç’ın ön jüri üyeliğini yaptığı, Belma Baş, Yekta Kopan, Göksel Gülensoy, Nermin Er ve Serkan Ercan’ın ödülleri belirlediği bu yarışmada dağılım şöyle gerçekleşti:

*En İyi Kurmaca: EKSİK / Yön: Eren Çukurluöz - Umut Subaşı – 9 Eylül Üniversitesi
*En İyi Belgesel: MEĞER / Yön: Uğur Egemen İres – Anadolu Üniversitesi
*En İyi Canlandırma: LEKE / Yön: Güven Şahinkanat – Anadolu Üniversitesi
*En İyi Deneysel: AYAKKABI / Yön: Musab Tekin – Marmara Üniversitesi
*Belgesel Jüri Özel Ödülü: GECEKONDU MAHALLESİ / Yön: Emrah Kılıç – Marmara Üniversitesi

Her dört dalda, ayrı ayrı, en iyi seçilen filme 7.500 TL ödülün verildiği yarışmada, öğrenciler her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalde konuk edilerek, film gösterimlerine katıldılar, yurtiçi ve yurtdışındaki sektör profesyonelleriyle  bir araya gelme şansı yakaladılar.

 

ULUSLARARASI AKDENİZ ÜLKELERİ KISA FİLM YARIŞMASI
Türkiye’nin de içinde yer aldığı Akdeniz havzası ülkeleri, sinema sanatının çok önemli yönetmenlerinin yetiştiği topraklar olarak biliniyor. Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali, hem bu zenginliğe yeni değerlerler kazandırmak, hem genç yönetmenler arasındaki dostluğu pekiştirmek, hem Adana kentini uluslararası sanat platformuna taşımak ve hem de kısa film üreten yönetmenlere destek olmak amacıyla, 2008 yılından bu yana aralıksız olarak bu alana özel bir önem veriyor.

Bu yıl da, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Malta, Slovenya, Hırvatistan, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan, Türkiye, Kıbrıs, Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Filistin, Mısır, Tunus, Libya, Fas, Cezayir gibi ülkelerden onlarca film festivale başvurdu.

Yapılan seçki sonucu programa alınan filmlerin yönetmenleri Adana ya davet edilerek onlara hem kentin zengin ve özgün yüzü tanıtıldı, hem de filmlerinin seyirci ile buluşması sağlandı.

Adana Büyükşehir Belediyesi “Altın Koza Film Festivali Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması” bugün artık ulusla arası sinema çevrelerinde adı saygınlıkla anılan, bir etkinlik olmuştur.
Bulgaristan’dan Zlatina Rousseva, Yunanistan’dan Patrice Vivancos, Belçika’dan  Eric ledune, Sırbistan’dan  Miroljub Vučković ve Türkiye’den Sevin Okyay’ın görev aldığı seçici kurul, tüm filmleri büyük bir özenle izleyerek aşağıdaki ödül dağılımını gerçekleştirmiştir.

Her dört dalda en iyi seçilen film, 10.000 TL ile ödüllendirilmektedir.

 

* En İyi Kurmaca Film : KÜÇÜK SEVGİLİ / Yön: Igor Mirkovic / Hırvatistan
* En İyi Belgesel Film: GÜNAYDIN DİRENİŞ / Yön: Adrian Orr / İspanya
* En İyi Canlandırma Film: TORNİSTAN / Yön: Ayce Kartal / Türkiye
* En İyi Deneysel Film: SHUNPO / Yön: Steven Briand / Fransa
* Kurmaca Jüri Özel Ödülü: BOŞLUK / Yön: Onur Güler / Türkiye

 

 

20. ULUSLARARASI ALTIN KOZA ULUSAL ÖĞRENCİ FİLMLERİ YARIŞMA JÜRİLERİ

 

BELMA BAŞ

 

1992'de İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar kitap ve dergi çevirmenliği yapmanın yanı sıra 1991-1998 yılları arasında sinema kurumlarında çalıştı. POYRAZ adlı kısa filmi 2006 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarıştı. İlk uzun metrajlı filmi ZEFİR , 2010’da Toronto Film Festivali’nde ilk kez seyirci karşısına çıktıktan sonra ulusal ve uluslararası festivallerde pek çok ödül kazandı.

 

GÖKSEL GÜLENSOY
9 Mart 1962, Bandırma Bandırma'da doğumlu. Ertem Eğilmez ve Halit Refiğ'e asistanlık yaptı. 1985 yılında TRT İstanbul Televizyonu'nda resim kayıt ve video montajcı olarak göreve başladı. Birçok belgesel film çekti. Yönetmen olarak ShowTV, Cine5, NTV ve CNNTURK’te görev aldı. Yönettiği “Ayasofya” ve “Paradise Island – Cyprus” ile yurt içinde ve yurt dışında çeşitli ödüller aldı. Ayasofya'nın altındaki gizli tünellerde yaptığı araştırmalar; dünyanın en ünlü yazarından  Dan Brown'ın son kitabına konu oldu. ”International Cinema Machines Operator Licence” ve “İstanbul Gras Vally Post Production”  sertifikaları sahibidir.
NERMİN ER

 

( animasyon karakter tasarımcısı, heykel tras)
İstanbul'da doğdu. 1995 yılında Mimar Sinan Üniversitesi güzel sanatlar fakültesinde heykel
bölümünden mezun oldu. Öğrenciliği devam ederken yurt içi ve yurt dişi çeşitli sergilerde eserleri sergilendi.1995 yılında ifr-anima stüdyolarında karakter tasarımcısı olarak çalışmaya
başladı.2000 yılından itibaren anıma kara kare film yapım as de kurucu ortak oldu ve çeşitli reklam filmleri, TV serileri,tiyatro şovları için karakter tasarımları yaptı ve uygulamalarında süpervizör olarak çalıştı. Heykel alanındaki çalışmalarını 2004,2009 ve 2011 de galeri nev İstanbul da sergilediği kişisel sergilerle gerçekleştirdi. Ayrıca yurt içi ve dışında çeşitli sergi ve fuarlarda eserleri sergilenmektedir. Animasyon alanındaki çalışmaları karakter tasarımı ve senaryo dalında devam etmektedir.

SERKAN ERCAN
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nden 1999 yılında mezun oldu. Aynı yıl Dormen Tiyatrosu'nda oynadığı Zafer Madalyası adlı oyun ilk profesyonel oyunu oldu. 2000 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda Bir Ölümün Toplumsal Anatomisi oyununda rol aldı. 2001 yılında Krek Tiyatro Topluluğu'nun Op'la Zo'nun Dramı oyununda oynadı. Birçok sinema filmi ve Tv dizisinde rol aldı. 2008'de rol aldığı Gölge filmiyle Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 2011 yılında oynadığı Gişe Memuru filmindeki rolüyle de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini aldı.

 

YEKTA KOPAN

 

1968’de doğdu. Öğrenim hayatı Ankara’da geçti. Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Öyküleri, denemeleri, sinemadan müziğe farklı disiplinler üstüne yazıları çeşitli dergilerde, seçkilerde ve antolojilerde yayımlandı. Özellikle Hayalet Gemi dergisindeki çalışmalarıyla tanındı.

 

2006’da İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali bünyesinde Tiyatro DOT tarafından sahnelenen ve bir Bülent Erkmen projesi olan “İki Kişilik Bir Oyun”un metnini yazdı. Almanya, İtalya ve Hollanda’da sahnelenen bu oyunla “Tiyatro Tiyatro Dergisi 2007 En İyi Oyun Yazarı” adayları arasında yer aldı. dtv (Deutscher Taschenbuch Verlag) tarafından yayımlanan “Alles Blaue, alles Grüne dieser Welt” seçkisinde bir öyküsüyle yer aldı. 2010 yılında, “Çevirenin Notu” isimli öyküsü “El Toreador” adıyla İngiltere’de yayımlanan “The Lounge Companion Vol.2” seçkisine alındı.

 

20. ULUSLARARASI ALTIN KOZA AKDENİZ ÜLKELERİ KISA FİLM YARIŞMA JÜRİLERİ

 

ERIC LEDUNE

 

Odyovizüel ve canlandırma filmleri yaratıcısı, Mons Plastic ve Görsel Sanatlar Okulu (Belçika) mezunu ve fotoğrafçı olan Eric LEDUNE tam anlamıyla çok yönlü bir sanatçı.
1963 yılında Belçika’da, Etterbeek’te doğdu. 15 yaşında, Bruno DEPREZ’le birlikte Tâche d’Encre adlı bir çizgi roman fanzini çıkartmaya başladı. 1986’da, ödüllü kısa filmi Jazz (Caz)’ı çekti, ardından Parlez-moi d’amour (1987), Zapping (1989) ve Procession, et caetera (Tören Alayı vesaire, 1994) geldi. Yeteneği ve uzmanlığı sonucunda, işleri çok sayıda festivalde ödül kazandı. Televizyon için jenerikler yaptı, Haïku’yu (1998) çekti ve bir televizyon dizisi için pilot bölüm hazırladı. 1998’de  30’un üzerinde uluslararası festivale seçilen 6 Haïku (1 ve 2) adlı iki kısa filmi tamamladı ve 2001’de Bayan Bana Bak Bayan’ı 2003’te Deja Vu’yu ve 2007’de Do-it-Yourself’i (Kendin Yap) tamamladı. Eric aynı zamanda Braine-l’Alleud ve Mons akademilerinde ders veriyor.

 

MIROLJUB VUČKOVIĆ

 

23 Kasım 1952 doğumlu.
Sinema eleştirmeni ve aylık televizyon programı yazarı.

2009’dan beri “Avrupa Film Akademisi” üyesi.

“Eurimages”da Sırbistan temsilcisi, 2008-2012.

“Sirbistan Film Merkezi”nde müdür vekili, 2007-2013.

2006’da kurulan “East West Crossings Promotion Fund”ın kurucusu ve yöneticisi.

2006’dan beri “Alpbach Avrupa Forumu” film programı danışmanı.

“Güneydoğu Avrupa Sinema Ağı” başkanı, 2001 – 2005.

“Belgrad Uluslararası Film Festivali” program direktörü, 1997 – 2010.

“Institut za film (Yugoslav/Sırp Film Kurumu)” genel müdürü, 1995 – 2005.

1979’dan itibaren Yugoslav Film Kurumu’nun çeşitli araştırma ve projelerinde çalıştı, Paris’te Centre Georges Pompidou’da, Brüksel’de Cinematheque Royale’de, Pordenone’de Giornate del cinema muto’da düzenlenen Yugoslav filmleri restrospektifleri bunlardan bazılarıdır...

Yabancı filmlerin Yugoslavya’da tanıtımını yaptı, (Brezilya, Arjantin, Rusya, Hindistan, Avrupa, Asya Pasifik ve Arap ülkeleri vb. filmleri için özel programlar hazırladı).
Çeşitli yerli ve yabancı gazete ve dergilerde, popüler yazıları ve profesyonel film incelemeleri yayımlandı. Mayıs 1993’ten Kasım 1995’e kadar, çeşitli Rus televizyon kanalları için danışmanlık ve muhabirlik yaptı, film ve uluslararası film festivalleri üzerine hazırlanan televizyon programlarının yapımcılığını üstlendi.

 

 

PATRICE VIVANCOS

 

Brüksel, Avrupa Komisyonu MEDIA Programı Proje Müdürü

Film Komisyonu Yöneticisi

*2005-08: Valencia Bölgesi, “Film Commission du Film” ve “Co-Production Fund” (Ortak Yapım Fonu) Genel Müdürü, İspanya.

*“Avrupa Sinema ve Odiovizüel Günleri” Genel Temsilcisi.

*2010: Avrupa Parlamentosu’nda FERA (Avrupa Film Yönetmenleri Federasyonu) için “Dijital Çağ” Konferansı.

*2003: 'Avrupa Parlamentosu’nda Avrupa Sinema Günü', Belçika

*2002: Strazburg: “Avrupa Parlamentosu’nda Avrupa Sinema Günü' Fransa.

*2002-07: Turin: 'Bölgesel Avrupa Fonları ve Yeni Üyeleri', İtalya.

Festival Yöneticisi

*2003-12: Avrupa Film Akademisi Üyesi, Almanya.

*2003: 1. Bükreş Avrupa Festivali Genel Temsilcisi, Romanya.

*2002: Peñiscola Uluslararası Komedi Festivali Direktörü, İspanya.

*1996-02: Strazburg Avrupa Film Forumu Direktörü ve Direktör Vekili.

*1999: İlk Filmler Festivali Genel Temsilcisi (SRF için), Fransa.

*1991-94: Selanik Uluslararası Film Festivali Direktör Vekili, Yunanistan.

Yazar / Öğretmen

*2005-10: Üniversitelerde (Aix, Paris VIII), Film Okullarında (FEMIS, Fransa)

ve çeşitli AB eğitim programlarında (Euromed, Esodoc, Maia, Screen Leaders, CSF, EEFA) öğretmen...

*2002 : “Cinema & Europe, Réflexions Sur Les Politiques Européennes de Soutien”

adlı kitap yayını (Editions L’Harmattan), Fransa.

*2002: Universidad de Bogota’da Konferans: 'Avrupa’yla Ortak Yapım', Kolombiya.

*2001: Harvard Üniversitesi’nde Konferans: 'Avrupa Sineması', ABD.

*1996-98: ESSEC Film Okulu’nda Öğretmen 'Yapım-Ortak Yapım', (Fransa).

Film Yönetmeni

İki uzun metraj film:
“A Charmed Life (Keyifli Bir Yaşam)”, 1993
'Xenia', 1989
3 belgesel ve 1 Televizyon filmi.

Eğitim
Sinemada DEUG diploması: Paris III Sorbonne nouvelle Lisans ve Eğitim Bilimleri Yüksek Lisansı - Paris V René Descartes.

 

 

SEVİN OKYAY

 

1942, İstanbul doğumlu. 1964 senesinden beri çeviri, 1975’ten beri gazetecilik, 1984’ten beri de film elestirmenliği yapıyor. Ilk film eleştirisini  Fellini’nin “Ve Gemi Gidiyor / E la Nave Va”sı için Milliyet gazetesine yazdı. İlk çevirisini Arkın Yayınevi’ne yaptı, ilk gazetesi ise Politika Gazetesi. Televizyona TRT2 ile, radyoya Açık Radyo ile başladı. Şimdi NTV’de çalışıyor, NTV Radyo’da caz ve polisiye, NTV Spor Radyo’da spor programları yapıyor. SİYAD’ın ilk kadın film eleştirmeni, artık onursal üye. Yayınlanmış dört kitabı, çok sayıda çevirisi var.

 

 

ZLATINA ROUSSEVA

 

Bağımsız film yönetmeni ve “Millenium Uluslararası Film Festivali” sanat yönetmeni.

Bulgaristan’da doğdu, 1980’de Sofya’daki “Sinema ve Tiyatro Akademisi”nden mezun oldu.

1986’dan beri, Belçika’da yaşıyor ve çalışıyor. 40’ın üzerinde belgesel ve kısa film yönetti. En önemli filmlerinden bazıları: Century or a day (Yüzyıl ya da Bir Gün), Portrait of a Man of Power (Güçlü Bir Adamın Resmi), Hunting for wolves on the legendary Russian poet Vissotzki (Efsanevi Rus Şair Visotski’de Kurt Avı), Green oranges  of Liberia (Liberya’nın Yeşil Portakalları), The virtuosi from nowhere (Hiçbir Yerden Gelen Virtüözler), Seuthes the immortal, secrets a Thracian king (Ölümsüz Seuthes: Bir Trakya Kralı’nın Sırları), Against the stream (Akıntıya Karşı). Filmleri Fransa, Kanada, New York, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Üsküp,  Oberhausen, İspanya, İtalya’da sayısız ödül kazandı. “Sınır Tanımayan Doktorlar” ile aktif olarak çalıştı ve onların Afrika ve Asya’daki görevleri üzerine raporlar hazırladı.
2009’dan beri “Millenium Uluslararası Belgesel Film Festivali” nin sanat yönetmeni.

 

 

 

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°