Tarih: 02.10.2023 00:52

“SOYAYA ENAZ 2.5 LİRA DESTEK VERİLMELİ”

Facebook Twitter Linked-in






Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana ve bölgeye hizmet veren modern ve dev bir Borsa Kompleksi kazandırmanın mutluluğuyla, çağa uygun hayata geçirdikleri projelerle Cumhuriyetin yüzüncü yılına yakışan bir borsa olduklarını söyledi.





Bilgiç, Çukurova Bölgesi coğrafi konumunun, iklim ve toprak yapısı bakımından sadece ülkemizin değil dünyanın en verimli ve önemli bölgelerin başında geldiğine dikkat çekerek, yazılı açıklamasında şöyle dedi:





" Çukurova olarak bu avantajlardan yeteri kadar faydalanıldığını, katmadeğer artışı yaptığımızı söyleyemiyorum. Narenciye, soya ve pamuk hasadı Eylül ayı itibariyle başladı. Soya Fasulyesinin yüzde 95'ini dışarıdan alıyoruz. Yüzde 5'ini ülke olarak biz üretiyoruz. Bu yüzde 5'in yüzde 60-70'ini Adana üretiyor. Soyaya verilen 60 kuruş desteğin enaz 2.5 liraya yükseltilmesi lazım. Protein bakımından çok zengin olan soya stratejik üründür. Stratejik ürünler ciddi olarak mutlaka desteklenmelidir. Bu destek ile dışa bağımlılığı ne kadar aşağılara indirirsek ülke ekonomimize fayda sağlayacağı gibi kendi üreticilerimizide desteklemiş oluruz. Narenciye Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) desteği biran önce açıklanmalıdır. Bu sadece limonda değil, narenciyenin diğer türlerinde de uygulanmalıdır. Üreticiler mutlaka rahatlatılmalıdır."





OVP'DE TARIMLA İLGİLİ PROJEKSİYON UYGULANABİLİRSE FAYDALI OLABİLİR





Eylül ayında açıklanan, tüm sektörler de olduğu gibi tarım sektörünün de 2024, 2025 ve 2026 yıllarına ilişkin yol haritası ve kamunun sektörlere bakış açısını gösteren Orta Vadeli Program (OVP)'de tarımla ilgili projeksiyonun uygulanabildiği takdirde faydalı sonuçlarını görebileceklerine inandıklarını ifade eden  Bilgiç, "OVP'nin, yeni dönemde ekonomi politikalarında öngörülebilirliği artırarak, beklentilere yön vermesi ve yatırım ortamına önemli katkı sunması amaçlanmaktadır. Tarım sektörünün büyümesi için uygulanacak politika ve tedbirler olarak; Tarım arazilerinin korunması, amacı dışında kullanımının önüne geçilmesi, etkin kullanımı için zorlayıcı ve özendirici düzenlemeler hayata geçirilerek ekilebilir ve sulanabilir alanların artırılacak olmasını, gıda fiyatlarında istikrarı ve gıda arz güvenliğini sağlamayı teminen arazinin verim kabiliyeti ile birlikte yağış ve sulama imkânları da gözetilerek stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenerek üretim planlamasının yapılacak olmasını olumlu buluyoruz." diye konuştu.





ÜRETİCİSİ MUTLAKA KORUNMALI





Bir zamanlar filmlere konu olan Çukurova'nın Beyaz Altını pamuk'ta yüzde yüzde 50'den fazla dışa bağımlı olunduğuna dikkat çeken Borsa Başkanı Şahin Bilgiç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:





"Şuan pamukta neredeyse 'yok' denilecek halde bir üretimimiz var. Pamukta dışa bağımlılığı asgariye indirmek için sadece Çukurova'da değil, pamuk yetişen her yerde pamuk ekilmelidir. Şuan 160 kuruş olan prim desteğininde enaz 3 TL'ye çıkarılması lazım. Çukurova'da üretilen pamuğun maliyetine bakıldığında enaz 22 lira gibi bir rakam görülüyor. Ticaret Borsamız Elektronik alım satım salonumuzda geçtiğimiz günlerde yeni sezon ürünü Preseli Pamuk 45.100 TL/Kg'dan satıldı.





Bu fiyatlarında yükselmesine ve kütlü pamuğa yansımasını dolayısıyla üreticilerimizin alın terinin karşılığını almalarını arzu ediyoruz. Üreticinin zarar etmeyeceği, tekrar üretmeyi kendisine hedef koyabileceği bir fiyat belirlenmeli ki pamuk ekimi bölgemizde unutulmasın. Adanamız için pamuk, olmazsa olmazımızdır. Ülkeler dışa bağımlı olarak asla yaşayamazlar. Bu yüzden kendi üretim alanlarımızda üretim yapmalıyız. Türk devleti kendi üreticisini mutlaka korumalıdır. İthalat yapıldığı süre devletler kendi üreticisine vereceği parayı başka ülkenin üreticisine vermiş oluyor. Onları kazandırmış oluyor. Tarımda katma değerli hale getireceğimiz ürünlerle kendi üreticimizi her zaman desteklemeliyiz."





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —