Araçlarınızda LPG denetimini mutlaka yaptırın
Manşet Haber 16.08.2013 18:36:09 0

Araçlarınızda LPG denetimini mutlaka yaptırın

Araçlarınızda LPG denetimini mutlaka yaptırın

lpgarac_denetimiTMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Denetimsiz LPG’li aracın yol açtığı 6 kişinin ölümü, 5 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kaza ile ilgili LPG’li araç sahiplerini denetim konusunda uyardı.

MMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 14 Ağustos 2013 tarihinde Halil Altın’ın kullandığı 63 KU 899 plakalı Chery marka Denetimsiz LPG’li araç” ile Yumurtalık ilçesinden Osmaniye’ye dönerken Ceyhan ilçesinde, iddiaya göre; aşırı hız nedeniyle yol kenarında bulunan kanalizasyon borusu ve  ağaca Çarparak meydana gelen trafik kazasında 4 kişinin olay yerinde,  biri 6 aylık bebek 2 kişinin de tedavi gördükleri hastanede yaşamını yitirdiği, 5 kişinin de yaralandığı anımsatıldı. Kazada yaralanan ve tedavi gören yurttaşlara acil şifalar, hayatını kaybeden yurttaşların acılı ailelerine de başsağlığı dileğinde bulunan MMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu, kazanın duyulması üzerine MMO Adana Şubesi tarafından olay yerinde yapılan ön araştırma da 63 KU 899 plakalı Chery marka aracın LPG dönüşümlü araç olduğu ancak LPG dönüşümünün Ruhsatına işletilmediğinin Odanın LPG Sızdırmazlık Raporu ve Montaj Tespit Raporu almadığının belirlendiği ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Araçlardaki LPG dönüşümlerinin ilgili yasalara, yönetmeliklere ve standartlara uygunluğunun kontrolü ile son kontrolleri yapılarak montaj tespit raporu düzenleme yetkisi ve gaz sızdırmazlık kontrolü Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılmaktadır. Odamız, yetkili firmalar tarafından LPG‘ye dönüşümü yapılan araçların LPG Gaz Sızdırmazlık Kontrolü ile son kontrolleri yapılarak Montaj tespit rapor çalışmalarını, ülke çapında 160 ayrı kontrol noktasında, uzman üyeleri eliyle yerine getirmektedir.

Bu çalışmalarımız sırasında bizleri en çok üzen konu, bazı vatandaşlarımızın denetimleri gereksiz ve yararsız görmelerinden kaynaklanan tutum ve davranışlarıdır. Vatandaşlarımızı, kendilerinin ve sevdiklerinin can ve mal güvenliği için bu denetimlere duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Ayrıca, vatandaşlarımız, herhangi bir zamanda araçlarında şüpheli bir ses veya gaz kokusu almaları halinde hemen LPG kontrol noktalarımıza gelerek, LPG sızdırmazlık kontrolünü ve montaj uygunluk kontrollerini ÜCRETSİZ yaptırabilirler.  Vize işlemleri dışında kalan bu kontroller uzman teknik görevlilerimiz tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.

19.12.2011’den önce LPG dönüşümü ruhsatına işlenmiş olan araçların Karayolları Fenni Muayene İşlemleri için almaları zorunlu olan gaz sızdırmazlık raporu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 19.12.2011’de 'Araç Muayene İstasyonları' genelgesinde LPG ve CNG takılan araçlarda en geç bir ay önceki tarihe ait gaz sızdırmazlık raporu aranması zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durum tehlikenin yanı sıra merdiven altı imalat yolunu yaygınlaştırdı. Standartlara uygun olmayan dönüşümler  ile standart dışı “KİT” kullanımı yaygınlaştı. Standart dışı malzeme kullanan denetimsiz ve kontrolsüz can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak araçlar trafikte dolaşmaktadır.

Biliyoruz ki; Denetime ve teknik standartlara uygunluk konusunda duyarlılık göstermeyen kişiler kendisiyle birlikte sevdiklerinin ve başka masum insanların can ve mal güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. En küçük ihmal ya da önemsizleştirme bu olayda gördüğümüz gibi bir faciaya neden olabilmektedir.

Gerekli önlemlerin alınması ve denetimlerin yapılması halinde LPG dönüşümlü araçların kullanılmasında teknik ve güvenlik açısından hiçbir sorun meydana gelmeyecektir.”

DENETİM MUTLAKA YAPTIRILMALI

 

Sorunu etkili bir şekilde çözebilmek, can ve mal kayıplarının yaşanmaması için alınması gereken önlemler konusunda MMO Adana Şubesi şu uyarılarda bulundu:

Merdiven altı, korsan LPG araç dönüşüm işini engellemek için TSE’nin yeterlilik verdiği firmaları kontrol etmesi gerekmektedir. Bunun dışında korsan LPG araç dönüşüm işi yapan merdiven altı atölyelerin cezalandırılması ve kapatılması,

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 19.12.2011’de 'Araç Muayene İstasyonları' genelgesi LPG Sızdırmazlık Raporu muayene ön şartı olmaktan çıkarılmıştı. Bu uygulamadan ivedilikle geri dönülmeli ve LPG Sızdırmazlık Raporu muayene ön şartı olarak tekrar uygulamaya alınması,

Yetkisiz firmalar tarafından standartlara uygun dönüştürülmeyen ve standart dışı malzeme kullanılan LPG’li araçlara LPG dolumu yapılmaması için otogaz istasyonlarının EPDK ile işbirliği içerisinde Maliye Bakanlığınca Denetlenmesi,

Trafik kontrollerinde trafik polisleri ve jandarmanın aynı zamanda LPG denetimi de yapması,

Trafik Yasası uyarınca LPG dönüşümü ruhsatına işletilmemiş ve MMO kontrol noktasından geçmemiş araçların trafikten men edilmesi,

Araç muayene istasyonlarında LPG’li araçların muayenesinde kusur ve ihmallerinin bulunması,

Gerekli denetimleri ilgili ve yetkililer tarafından yapılması, LPG dönüşümlü araç kullanıcılarının denetimler konusunda duyarlı olmaları halinde, halkın can güvenliğini tehdit eden bu tehlikenin üstesinden gelineceği inancındayız.”

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°