ARICILARA 945 TON İNDİRİMLİ FİYATA ŞEKER DESTEĞİ
Manşet Haber 6.05.2022 21:27:45 0

ARICILARA 945 TON İNDİRİMLİ FİYATA ŞEKER DESTEĞİ

ARICILARA 945 TON İNDİRİMLİ FİYATA ŞEKER DESTEĞİ






Türkiye bal üretiminde birinci sırada yer alan Adana'da, arıcılara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün koordinesinde Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından temin edilen şeker dağıtımı yapıldı.





İlkbahar mevsiminde yeterli polen oluşumuna kadarki dönemde arı ölümlerini engellemek ve girdi maliyetindeki artıştan arıcıların olumsuz etkilenmemesi amacıyla yapılan çalışmada, Adana'da arı yetiştiriciliği yapan Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı ve işletmesi aktif olan arı yetiştiricilerine toplam 945 ton toz şeker dağıtımı yapıldı.





Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi tarafından Adana için 945 ton kota verildiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, 'Adana’da  genelinde AKS Sistemine kayıtlı 1816 yetiştiricimize arılı kovan hesabıyla kovan başına 2.82 kg şeker olarak hesaplanmıştır. Bilindiği üzere arıcılık, ekonomik boyutuyla yapılan tarımsal bir faaliyet olup, ülkemizde ve dünyada birçok aile geçimini arı yetiştiriciliği ile sağlamaktadır. Bal arıları, arı ürünlerinin çeşitliliği ile polinasyona katkı sağlamaktadırlar. Arıcılık için ilimizin sahip olduğu doğal elverişliliğin ideal bal üretimi hedefine ulaşması yönünde yoğun çaba harcanmaktadır. Arıların doğal iki besini polen ve nektar olup, arılarda ilkbahar beslemesi yapılmaktadır. Bu beslemenin amacı, yiyecek sıkıntısı çeken kolonilere besin takviyesi yapmaktır' dedi.





Arılarda ilkbahar beslemesine katkı sağlamak amacıyla, Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, aktif kolonisi olan arıcılara şeker dağıtımının İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde İlçe Müdürlükleri tarafından yapıldığını kaydeden Tekin, 'Üreticilerimizin yaşadığı girdi maliyeti yükseklikleri ile birlikte, bal arılarının üretim sezonuna güçlü çıkabilmeleri ve verimli bir üretim sezonu geçirebilmeleri için Bakanlığımız ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. tarafından ilimiz arılı kovanları için toplam 945 ton şeker temin edilmiştir' diye konuştu.





361 ton şeker dağıtımının yapıldığı Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Erdoğan ise arıcıların ilgisinin yoğun olduğunu belirterek, 'Tarım ve Orman Bakanlığımızın arıların beslenmesinde kullanılması için arı yetiştiricilerine tahsis ettiği 361 ton şeker ilçemize geldi. 2 gün boyunca dağıtım yapılacak. Arıcılarımıza bereketli bir sezon diliyoruz' şeklinde konuştu.





Arıcılar Birliği Üyesi Hayrullah Erdoğan ise dağıtımın kayda göre yapıldığını, piyasada 50 kilogramlık şekerin ortalama 850-1000 TL arasında satıldığını, kendilerine ise torbası 390 TL'den verildiğini, torba başına 14 TL de nakliye parası alındığını söyledi.





Öte yandan, 482 bin adet kovan varlığına sahip Adana’da, geçen yıl 12 bin 300 ton bal üretimi ile Türkiye bal üretiminde birinci sırada yer aldı.



YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°