ASKON’dan itiraf gibi kayıtdışı uyarısı
Manşet Haber 21.04.2013 16:38:08 0

ASKON’dan itiraf gibi kayıtdışı uyarısı

ASKON’dan itiraf gibi kayıtdışı uyarısı

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan, prim ödemelerinin en az yüzde 5 azaltılmasını istedi, SGK primlerindeki yüzde 10 azalmanın da işletmelerdeki sigortalı sayısını artıracağını söyledi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri  SGK İl Müdürü Muharrem Akbaş’ı ziyaret ederek, SGK’dan isteklerini sıralarken, uyarılarda da bulundu.

askon_sgkASKON Şube Başkanı Çalışkan, SGK İl Müdürü Muharrem Aktaş’a kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için gerekenleri ve işverenlerin SGK ile ilgili taleplerini iletti. Çalışkan şöyle konuştu:

“ İşçi ve işveren prim ödemelerinden en az 5 puan azaltılması gerekmektedir. SGK’ye her sigortalı için ödenen prim miktarının da %33’ten %23’e indirilmesi SGK’lı sayısını artırır, devletin alacağı toplam sigorta primi azalmaz. İşletmelerde sigortalı çalışan sayısı böylece %30 oranında artar.” Dedi. Ayrıca eğitim harcamaları ve benzeri harcamaların gider gösterilmesi gerektiğinin de altını çizen Çalışkan şunları söyledi:”Şirket müdürü ve ortağı olduğu halde firmasında sigortalı çalışan kişiler var. Bunların eğitim vb. masrafları gider gösterilebilmelidir. Böylece KDV, ÖTV ve gelir vergisi artacak ve kayıt dışılık azalacaktır. İşverenden çalıştırdığı sigortalı için yüksek prim ödemesi istenmesi yerine buna benzer çözümler üretilmelidir.”  Ayrıca Çalışkan, “asgari ücretten vergi alınmaması ve sigorta primden çalışanın ödediği primden %5 az alınması durumunda her ay asgari ücretli ve sigortalı çalışanların maaşlarında yaklaşık en az 200TL artış olacaktır. Toplumsal memnuniyet artacaktır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik bir nebze olsun azalacaktır.”

SGK İl Müdürü Muharrem Akbaş, her zaman kamu kurum ve kuruluşların yöneticilerinin yanında olduklarını belirterek sorunların çözülmesi konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

31° / 16.7°