Atatürk’ün Adana’ya Gelişi Kutlanacak mı?
Manşet Haber 11.03.2014 15:22:07 0

Atatürk’ün Adana’ya Gelişi Kutlanacak mı?

Atatürk’ün Adana’ya Gelişi Kutlanacak mı?

ataturk_adanaAtatürk Adana’ya ilk ziyaretini 15 Mart 1923 yılında ziyaret etti. Bu ziyaret her 15 Mart’ta temsili olarak canlandırılır. Bu yıl da 15 Mart’ta Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 91. Yıldönümü kutlanacak. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaşamı boyunca tam 9 kez Adana’yı ziyaret etti. Bir başka not, Atatürk’ün hayatta iken ilk anıtı da Adana’da dikildi ve Atatürk hayatta iken dikilen Adana’daki anıtını da ziyaret etti.

Adana Valiliği Atatürk’ün Adana’ya gelişi ile ilgili her yıl İstasyonda yapılan temsili karşılama törenini bu yıl kaldırdığı, kutlamanın ise Valilik binasında gerçekleştirileceği iddia ediliyor. 15 Mart’ta Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Adana’ya gelecek ve 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler nedeniyle Uğur Mumcu Meydanı’nda halka hitaben konuşacak. Adana Valiliği’nin Atatürk’ün karşılanması ile ilgili Adana Gar’ında yapacağı karşılama törenini iptal ederek Valilik binasına taşıması manidar karşılandı.

ataturk_adana1Adana Valiliği bugüne kadar Atatürk’ün Adana’ya gelişi ile ilgili de bir program yapıp yapmayacağını henüz kamuoyu ile paylaşmadı, medya kuruluşlarına herhangi bir yazı göndermedi. Şimdi Adana merak ediyor her yıl olduğu gibi Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 91. Yıldönümü Adana Gar’ında mı kutlanacak yoksa başka bir program mı uygulanacak? Eğer bir program değişikliği oldu ise Başbakan Erdoğan’ın Uğur Mumcu Meydanı’nda yapacağı miting ile ilgili bir bağlantısı var mı?

90 YIL NASIL KUTLANMIŞTI?

ataturk_adana1 (1)

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sayfasında Atatürk’ün Adana’ya gelişi ile ilgili haber şöyle verildi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 90. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Büyük Önder’in, 15 Mart 1923’te Adana’ya gelişinin yıldönümü kutlama etkinlikleri kapsamında, Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Sonrasında, Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Serdar Gülbaş, Türkiye Kuvayi Milliye Mücahitler ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlardan oluşan kortej, Adana Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde, Adana Garı’na yürüdü. Burada Atatürk’ün buharlı trenle Adana'ya gelişi canlandırıldı.

Burada bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Atatürk’ün ikisi Kurtuluş Savaşı'ndan önce olmak üzere Adana'yı 9 kez ziyaret ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bugün Ulu Önder Atatürk'ün Adana'ya gelişinin 90 yıldönümünü ilk günkü heyecan ve gururla kutluyoruz. Geçen 90. yıl onun bu topraklarda bıraktığı hatıraları, tarihe geçen sözlerini bizlere unutturmadı ve unutturamayacak. Ulu Önder ikisi Kurtuluş Savaşı'ndan önce olmak üzere Adanamız'a toplam 9 kez gelmiştir, bu ziyaretler O'nun bölgemize verdiği önemin bir göstergesidir. Ancak Kurtuluş Savaşı'nı başlatmadan önce 1918 yılında yaptığı ilk ziyaret tarihimiz açısından ayrı bir öneme sahiptir.

Ulu Önder, Yıldırım Orduları Komutanlığı'nı Adana'da Alman Liman Von Sanders'tan teslim aldığı ilk ziyarette Adana eşrafıyla önemli görüşmeler yapmış ve bu görüşmeler sonucunda da halkın bir Kurtuluş Savaşı yapma isteğinde olduğunu anlamıştır. O nedenledir ki; Kurtuluş Savaşı'nın ardından 15 Mart 1923'teki Adana ziyaretinde  'Efendiler, bende bu ve kayiin ilk hissi teşebbüsü. Bu memlekette. Bu güzel Adana'da doğmuştur' şeklindeki tarihe geçen ünlü sözünü söylemiş ve Adanalılar'ı onurlandırmıştır.

 

Adana'ya gerçekleştirdiği ilk ziyaretten sonra İstanbul'a giden Mustafa Kemal Atatürk, boğazları kontrolleri altına alan işgal kuvvetlerinin gemilerini görünce yine  'geldikleri gibi giderler' sözünü büyük bir inançla tarihe not etmiştir. Adanalılar olarak, Ulu Önder Atatürk'e  bir ulusu esaretten kurtaracak destansı bir Kurtuluş Savaşı'nın ilhamını verdiğimiz için gurur duymalıyız. Türk Milleti olarak da, Atatürk gibi bir lidere ve kurtarıcıya sahip olmaktan ne kadar kıvanç duysak azdır. Bu duygu ve düşüncelerle Ulu Önder'in Adana'ya gelişinin 90. yıldönümü bir kez daha kutluyorum. Bu önemli günde O'nu ve bizlere Cumhuriyet'i armağan ecdadımızı minnetle ve şükranla anıyorum.”

İstasyon Meydanı’ndaki kutlama etkinlikleri, halk oyunları gösterileri ve öğrencilerin okuduğu şiirlerle devam etti.

Kutlamalara daha sonra Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi’nde devam edildi. Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Serdar Gülbaş, müzeyi gezdi ve “Atatürk’ün Adana Seyahatleri” konulu sergiyi açtı.(Kaynak: http://www.adana-bld.gov.tr/ataturkun-adanaya-gelisinin-90-yildonumu-kutlandi-sayfa.html)

Aynı haber Adana Valilik sitesinde ise şöyle yer buldu:

Mustafa Kemal Atatürk'ün Adana'ya gelişinin 90. yıl dönümü düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

Atatürk Parkı'nda düzenlenen törende Vali Hüseyin Avni Coş, 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Serdar Gülbaş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile diğer yetkililer tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla Atatürk Parkı’ndaki tören sona erdi.

Törenin ardından Vali Hüseyin Avni Coş, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar ile Adana Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Tren Garı'nda düzenlenen tören alanına kadar yürüdü. (Kaynak: http://adana.gov.tr/?act=guncel_haberler_icerik&haberno=136361579400

 

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

31° / 16.7°