Bahar Alerjisi Gözünüzü Vurmasın!
Manşet Haber 19.04.2016 14:57:09 0

Bahar Alerjisi Gözünüzü Vurmasın!

Bahar Alerjisi Gözünüzü Vurmasın!

Baharın kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde alerjik hastalıklar kâbusunuz olmasın. İlkbaharda uçuşmaya başlayan polenlerin ve çiçek tozlarının alerjik göz nezlesini tetikleyebileceğini söyleyen Dünyagöz Adana Op. Dr. Kemal Turgay Özbilen “Gözde kızarıklık, çapaklanma, yanma, batma, kaşıntı ve sulanma gibi şikayetler alerjik göz nezlesinin habercisi olabilir” dedi.

Alerjen maddenin tespit edilmesinin ve göz nezlesine yönelik önlem alınmasının önemine dikkat çeken Op. Dr. Özbilen, alerjik göz nezlesinin erken teşhis edilmediğinde görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunları ortaya çıkarabileceğinin altını çizdi.bahar_alerjisi

Bahar mevsiminde havada uçuşan polen ve tozlarla birlikte alerjik hastalıklar da artış gösteriyor. Bahar alerjisinin göz sağlığını yakından etkilediğine dikkat çeken Dünyagöz Adana’dan Op. Dr. Kemal Turgay Özbilen “Sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve güneşe karşı aşırı hassasiyet gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik göz nezlesi, geç teşhis edildiğinde; göz kapaklarında düşme ve kısılmaya, korneada hasara ve kalıcı göz bozukluklarına neden olabiliyor. Bu nedenle alerjik göz nezlesinde alerjinin kendi kendine geçmesi beklenmemeli, mutlaka alerjen madde tespit edilmeli ve uzman bir göz hekimine başvurarak korunma ve tedavi konusunda destek alınmalıdır” dedi

ŞAPKASIZ VE GÖZLÜKSÜZ ÇIKMAYIN!

Alerjik göz nezlesini büyük oranda rüzgâr ile birlikte uçuşan polen ve tozların tetiklediğini söyleyen Op. Dr. Kemal Turgay Özbilen “Alerjik göz nezlesi genellikle atipik bünyeli diye adlandırdığımız çocuklarda çocukluk yaşlarında ortaya çıkıp yıllarca aynı mevsimlerde kendini gösterebiliyor. Her sene yinelenen bu alerjilerde korunma ve tedaviye yönelik yapılması gereken en önemli şey alerjen madde tespit edilebiliyorsa mümkün olduğu sürece ondan kaçınmaktır” diyor. Göz sağlığını alerjilerin getireceği risklerden korumak adına önerilerde bulunan Op. Dr. Özbilen, “Tozlu ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, açık havaya çıkıldığında şapka ve gözlük kullanımı tercih edilmeli, özellikle alerjinin alevlendiği dönemlerde havalandırma yerine filtreli olduğu için klima kullanılmalı” diyor. Ev tekstilinde ve özellikle yatak odasında toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler kullanmayı öneren Op. Dr. Özbilen “Evinizi de mutlaka günde bir kez süpürün ve toz alırken mutlaka ıslak bez kullanın. Tabi bunun yanı sıra ellerinizi ve yüzünüzü sık sık bol su ile yıkamayı da ihmal etmeyin” diyor.

GÖZÜNÜZÜ ELINIZ ILE BULUŞTURMAYIN!

Alerjinin en rahatsız eden ve göze zarar veren yanının gözde meydana getirdiği kaşınma hissi olduğunu vurgulayan Op. Dr. Kemal Turgay Özbilen “Göze el temasından mümkün olduğunca uzak durmak göz sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Çünkü gözü kaşımak ve ovuşturmak, gözün ön kısmında bulunan ve saydam tabakası olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olabileceği gibi ciddi görme kayıplarına neden olabilecek “keratokonus” hastalığına da zemin hazırlayabilir” diyor. Gözdeki her kızarma, sulanma ve çapaklanmanın sadece alerjik temelli olmayabileceğini söyleyen Op. Dr. Özbilen, viral ya da bakteriyel sebeplerle ortaya çıkan göz nezlesinin bulaşıcı olduğunun unutulmaması gerektiğinin de altını çiziyor.

 

YAZARLAR

35.8° / 20.3°