Basın Ne Kadar Özgür?
Manşet Haber 2.05.2016 23:17:35 0

Basın Ne Kadar Özgür?

Basın Ne Kadar Özgür?

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, günümüzde basının ne kadar özgür olduğunun tartışma konusu olduğuna dikkat çekti, “Ülkemizde basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar ve baskılar göz önüne alındığında, durum iç açıcı görünmemektedir.” denildi.

3 Mayıs, ‘Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ nedeniyle  ÇGC’den yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Ülkemizde bugün yazdıkları haber ve yaptıkları yorumlar, çizdikleri karikatürlerle hapishanelerde onlarca gazeteci bulunmaktadır. Baskı ve cezalarla sindirilen gazeteler ya el değiştirmekte yada kapanmak zorunda kalmakta, gazeteciler ise işsizlik veya yandaşlık kıskacına girmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, “Basın hürdür, sansür edilemez. Basın özgürlüğünden doğan sakıncaların giderilme yolu yine basın özgürlüğünden geçmektedir” derken, demokrasilerde 4.güç olan basının önemine dikkat çekmektedir.

Dünya sıralamasında basın özgürlüğü açısından Türkiye alt sıralarda yer almakta, bu da ülkemizin itibarını zedelemektedir. Ayrıca güven sıralamasında Türkiye’de basın siyasetçilerle birlikte listenin sonlarında yeralırken, güven bunalımı yaşadığını gözler önüne sermektedir.

Çok zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veren, özlük haklarından yoksun, sendikasızlaştırılan basın çalışanları, gerek ekonomik ve gerekse de siyasi baskılar karşısında özgürce çalışamamaktadır.

Editoryal bağımsızlığı olmayan, güç odaklarının baskısı altında haber yapamayan, halkın haber alma ve sesini duyurma hakkını kullandığı basın özgür olmayınca, güven ve itibar kaybı kaçınılmaz hale geliyor. Basın meslek ilkeleri çerçevesinde, meslek etiğini gözönünde bulundurarak, halkın çıkarlarını ön planda tutarak, mesleğin gereğini yerine getirmeye çalışan basın, başka güç odakları olmak üzere neredeyse toplumun tüm kesimlerinin hedefi haline geliyor.

Toplum ve işveren baskısı ile işlevsiz hale gelen, her ne kadar kanunlarla ‘Basın hürdür sansür edilemez’ denilerek koruma altına alınmış ise de; Terörle Mücadele Kanunu başta olmak üzere TCK’nda basın özgürlüğünü zedeleyen hükümler yeralmakta, gazetecilerin çalışma alanlarına sınırlamalar konulurken, cezalarla bu özgürlükler kullanılmaz hale  getirilmektedir. Bir çok gazeteci özgürce haber yapamamakta, işsizlik tehdidiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Basın sektöründe çalışanların sendikalaşma oranı yüzde 5’i bile geçmemekte, zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veren gazeteciler sigortasız ve karın tokluğuna çalışırken, basın sektörü kaynağı belirsiz sermaye sahiplerinin eline geçmekte, farklı amaçlar için kullanılan bir araç haline getirilmektedir.

Demokrasinin en önemli unsuru olan basının özgürlük alanının genişletilmesi, basın özgürlüğünü engelleyen hükümlerin ayıklanması, basın çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının düzeltilmesi gerekmektedir.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, karamsar bir tablo olmasına rağmen, gelecek adına iyimser olmak ve özgürlük alanlarımızı daha da genişletmek için çalışmak zorundayız.

Herşeye rağmen objektif ve tarafsız habercilik anlayışı içerisinde hareket eden, tüm zorluklara ve baskılara rağmen ayakta durmaya çalışan, basın meslek ilkeleri ve meslek etiğine bağlı kalan tüm basın çalışanlarının Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlu olsun.”

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

25.8° / 16.9°