Belediye otobüsleri engelsiz oldu
Manşet Haber 4.11.2012 14:16:13 0

Belediye otobüsleri engelsiz oldu

Belediye otobüsleri engelsiz oldu

Büyükşehir Belediyesi otobüslerini engelsiz hale getirdi. Mevcut 209 belediye otobüsünden 178’ine engelli rampaları monte edilirken, kalan 31 otobüse rampaların monte işleminin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Otobüs Şube Müdürlüğü’nü ziyaret eden Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, çalışmayla ilgili Otobüs İşletmesi Şube Müdürü Hüseyin Kara’dan bilgi aldı.

Büyükşehir Belediyesi’ne ait 209 otobüsten 178’inde rampa monte çalışmalarının tamamlandığı bilgisini veren Hüseyin Kara, “Kalan 31 otobüse de rampa monte çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak. Böylece 2013 yılında bütün belediye otobüsleri engellilerin rahatça inip binebilecekleri bir hale gelecek” dedi.

Hüseyin Kara, otobüslere engelle rampası monte edilmesi sonrasında bunların kullanımı ile ilgili otobüs şoförlerine eğitim verileceğini söyledi.

Söz konusu eğitimin, sözleşme gereği engelli rampası montesi ihalesini alan firma tarafından verileceğini belirten Hüseyin Kara şöyle devam etti;

“Otobüslerimize monte edilen rampalar belediye otobüslerinin şoförlerine tarafından kontrol ediliyor. Çünkü engelli yurttaşlarımız otobüse inerken ve binerken onlara şoförlerimiz yardımcı olacak. Bu rampaları tam otomatik de yapabilirdik ama güvenlik açısından tüm dünyanın kullandığı mevcut sistemi tercih ettik. İstediğimiz anda tam otomatik hale getirebiliriz. Ayrıca ihaleyi çok uygun koşullarda yaptık. 2 milyon 390 bin liradan açtığımız ihaleyi 1 milyon 411 bin liraya, yüzde 41 kırımla verdik. Başka yerlerde 11 bin lira civarına yapılan bu sistem bize 7 bin 400 liradan daha aza mal oluyor.”

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da, tüm belediye otobüslerinin engelsiz hale getirileceği sözünü verdiklerini ve bu sözü tuttukları için mutlu olduklarını belirtti.

Otobüslerdeki sistemden sadece engellilerin değil, aynı zamanda yaşlıların, hastaların ve hamilelerin de yararlanabileceğini belirten Zihni Aldırmaz, “Adana’ya hayırlı olsun” ifadesini kullandı.

Tüm belediye otobüslerini engelsiz hale getirerek Türkiye’de yine bir ilki başardıklarını anlatan Zihni Aldırmaz, 320 kg kapasiteli engelli rampalarının kullanımının çok kolay ve güvenli olduğunu da kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, belediye otobüslerine monte edilen engelli rampasını yine bir belediye çalışanı olan engelli Ergün Tutak ile birlikte test etti.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°