Belediyeler, köylere nasıl hizmet götürecek?
Manşet Haber 6.11.2012 11:01:09 0

Belediyeler, köylere nasıl hizmet götürecek?

Belediyeler, köylere nasıl hizmet götürecek?

Adana(Ulus)--Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24. Dönem Milletvekili adayı Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, CHP Çukurova Kadın Kolları üyelerine 'Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı' hakkında sunum yaptı.

CHP Çukurova İlçe Kadın Kolları'nın 'Sözü Olan Kadınlar Konuşuyor' başlıklı toplantılarına katılan Dr. Şevkin, önemli açıklamalarda bulundu. Şevkin, kırsal alanların vahşi çarka kurban edileceğini vurguladı.

Son günlerde kamuoyunun  yoğun şekilde tartışılan , “Bazı Büyükşehir Belediyelerinin Sınırlarının Değiştirilmesi ile 13 İlde Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı”nın İçişleri Komisyonu'nda ele alınarak kabul gördüğünü hatırlatan Şevkin, tasarının TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini belirtti.

Ülkemizde nüfusu 750 binin üzerinde olan 13 ilin büyükşehir yapılacağını kaydeden Şevkin, bu kapsamda Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van İl Belediyelerinin Büyükşehir Belediyesi'ne dönüştürüleceğini söyledi.

Bunun dışında halen Büyükşehir belediyesi olan 16 ilin sınırları içerisinde kalan bütün köylerin mahalle statüsüne getirilerek, Büyükşehir belediye sınırlarının il mülkü sınırı haline getirilmesinin planlandığını söyleyen Şevkin, böylelikle toplam 29 ilin Büyükşehir haline getirileceğini ifade etti.

Geriye kalan 52 ilde ise nüfusu iki binin altına düşen 559 beldenin köye dönüştürüleceğini, Türkiye'de toplam 2 bin 950 olan belediye sayısının bin 368'e düşeceğini kaydeden Şevkin, uygulamaya geçildiğinde büyük sakıncalar çıkacağını ifade etti.

Yetki karmaşası dışında kapatılan belde belediyelerine su, kanalizasyon, yol, çöp toplama işi, imar harita gibi belediye hizmetlerinin ulaşmasının güçleştiğini belirten Dr. Şevkin, şunları söyledi:

'İnsanlar ya hizmet alamaz olmuş ya da alınan hizmetlerin kişi başına düşen maliyetleri artmıştır. Büyükşehir belediyesi kapsamına alınan illerin sınırları içinde kalan tüm köy ve beldelerin mahalleye dönüştürülmesi yerel yönetim kültürünü ortadan kaldıracağı gibi en basit bir belediye hizmetine ulaşmakta ve kararlara katılmakta güçlük çekilecektir.

29 ilin büyükşehir belediyesi ilan edilip belediye sınırları il sınırlarına dayandırılınca belediye sınırı dışında kalan ve en ücra köylere kadar hizmet veren İl Özel İdareleri de kapatılacaktır. Taslak, yerel halkla direkt teması ortadan kaldırıp merkezden yönetim ve denetim getirmektedir. Yerelden sorunun merkeze ulaştırılması ve hizmet alma güçlüğü mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Köylere hizmet veren bu birim kapatıldığında Büyükşehir belediyesinin ne derece hizmet götürebileceği tartışmalıdır.

 

'VAHŞİ ÇARKA KURBAN EDİLECEK'

Genellikle tartışmalarda beldelerin yeterli teknik elemanı olmadığına dem vurularak beldelerin kapatılması bazı çevrelerce olumlu karşılanmaktadır. Oysa İller bankası zaten yılların  getirdiği birikim ve teknik donanımı ile belde belediyelerine her türlü alt yapı ve üst yapı konusundaki hizmeti götürmektedir. Yerelde her belde ihtiyacını kendisi belirleyip başvurusunu yaparak söz konusu ihtiyaca yönelik hizmeti alabilmektedir.

Büyükşehir belediyesi kapsamına alınan illerde mahalle statüsü kazanan köylerin meraları, kırsal alanları nasıl değerlendirilecektir? Tarıma dayalı ekonomisi olan ülkemizde yeterince korunamayan kırsal alanlar imar rantının vahşi çarkına kurban edilmeyecek midir?

Türkiye 'ninde imzaladığı AB Yerel Yönetim Şartında Belediyelerin kapatılmasına ilişkin  kararın ancak yerel halk oylamaları ile alınabileceği hükmü bulunmaktadır.

Bu durumda yerelde referandumla halkın görüşü alınmalıdır.  CHP, Türkiye de bir ilki gerçekleştirerek halka gitmiş sivil inisiyatifini kullanarak halk oylaması yaptırmıştır.

CHP, halkın iradesini ortaya çıkarmak için 14 ekim ve 21 ekim tarihlerinde toplam 368 beldede yerel referandumlar yapmıştır. Bu referandumlar sadece CHP nin organizasyonu olarak değil diğer partilerin de katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

 

'HER KESİMİN GÖRÜŞÜ ALINMALIDIR'

Yapılan referandumda toplam 299 bin 736 oy kullanılmış ve seçmenlerden 291 bin 501'i belediyem kapatılmasın 7 bin 665 ise belediyem kapatılsın şeklinde tercih kullanmışlardır. 590 oyun geçersiz olduğu referandumda yüzde 96 ile belediyem kapanmasın tercihi sandıktan çıkmıştır.

Sonuç olarak ülkemizde yerel yönetimler açısından bir düzenleme gerekiyorsa, bu konu bütün yerel yönetim birimleri ile bilim insanları, meslek odaları, sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek konunun masaya yatırılıp artıları eksileri ortaya konmalıdır. Yerelde de orada yaşayan halkın görüşleri referandum ile sorulmalıdır.   Hep birlikte yaşadığımız coğrafyada karar alma süreçlerinde halkında yer aldığı Ülkemize yaraşır bir yasa çıkarmak mümkündür.'

Toplantıya CHP Çukurova İlçe Başkanı Mehmet Çelebi, Çukurova İlçe Kadın Kolları Başkanı Ziyneti Emre, TÜRSAB Yürütme Kurulu Başkanı Nesrin Göçhan, ÇYDD Çukurova Şube Başkanı Sibel Özgümüş, İl ve İlçe Kadın Kolları Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda CHP'li katıldı.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

35.2° / 19.1°