Berlin Turizm Fuarı’nda Çukurova Rüzgarı
Manşet Haber 11.03.2014 08:42:51 0

Berlin Turizm Fuarı’nda Çukurova Rüzgarı

Berlin Turizm Fuarı’nda Çukurova Rüzgarı

cka_almanya_fuarDünyanın en önemli turizm fuarı ITB (International Tourism Bourse) 2014’e Kültür ve Turizm Bakanlığı çatısı altında sektör temsilcileri ile birlikte Çukurova Kalkınma Ajansı da katıldı.

ÇKA kurduğu stand ile Adana ve Mersin illerinin oluşturduğu Çukurova bölgesinin tanıtımını yaptı. 189 farklı ülkeden 10 bin 147 kuruluş ve işletmenin stand ile temsil edildiği ve 114.000’i ticari olmak üzere toplam 174.000 ziyaretçiyi ağırlayan fuara katılım beklenenin üzerinde gerçekleşti.

İNANÇ, SAĞLIK VE EKO-TURİZM

Almanya'nın başkenti Berlin'de 5-9 Mart tarihlerinde düzenlenen fuarda, 'Türkei Home-Türkiye Eviniz' global sloganıyla tanıtılan Türkiye, Almanya pazarında bu yeni sloganıyla ilk kez büyük çapta tanıtımda bulundu. Dünyanın en önemli turizm fuarı sayılan ITB’de deniz-güneş-kum konseptinin ötesinde Türkiye’nin farklı yönlerinin vurgulanması hedeflendi. Bu anlamda inanç, sağlık ve eko-turizm gibi alternatif turizm potansiyeline sahip Çukurova bölgesi Türkiye’nin bu tanıtım stratejisine çok uygun bir destinasyon olarak öne çıktı.

ALTERNATİF TURİZM

Avrupa seyahat pazarının iki merkezinden biri olan Almanya, Türk turizminde önemli bir yer tutuyor. Hem ziyaretçi sayısında hem de ülkemize sağladığı turizm geliri sıralamasında Almanya ilk sırada. Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Almanya 2002-2013 yılları arasında açık ara ile önde. 2013’te Türkiye 5 milyon 41 bin 323 Alman turisti ağırladı. Almanların ülkemize bıraktığı turizm geliri de 4 milyar dolar. Bu miktar ile Alman turistin bıraktığı gelirde 2012 yılına göre yüzde 7 artış oldu. Almanya, en fazla gelir bırakanlar arasında da ilk sıraya oturuyor.

Almanya'dan gelen turist sayısını yükseltmeyi hedefleyen Türkiye, ITB Fuarı'nda 2014 yılı için alternatif turizm temasını ana tema olarak seçti ve tanıtımların odak noktası sağlık, kültür, outdoor, eko turizm ve alternatif spor turizmi oldu. Yapılan araştırmalara göre artık sosyo-ekolojik ve çevreci seyahatleri tercih eden Almanların bu tercihlerine ülkemizde en uygun bölgelerden bir tanesi olan Çukurova bölgesinin tanıtım konusunda yapacağı çalışmalarla Almanya orijinli turizm pastasından daha fazla pay alması mümkün görünüyor.

1966 yılından beri düzenlenen ITB Berlin, dünyanın en önemli turizm fuarı olarak biliniyor ve her yıl on binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

31° / 16.7°