BUGÜN DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ
Manşet Haber 4.10.2016 02:57:45 0

BUGÜN DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

BUGÜN DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

Adana’da Büyükşehir, Çukurova, Kozan ve Ceyhan İlçelerinde Geçici Bakımevi bulunuyor.Barınaklarda ise 2 bin 500 sahipsiz hayvan yaşamını sürdürdüğü açıklandı.
Adana Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada “Hayvanlara iyi ve uygun davranılması, hayvanların rahat yaşamalarını, en iyi şekilde korunmalarını ve her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak amacıyla yoğun çalışmalar yürüten Orman ve Su İşleri VII. Bölge Müdürlüğü Adana Şube Müdürlüğü olarak 4 Ekim Dünya Hayvanları Korum Gününü kutluyoruz.”ifadelerine yer verildi.
Valilik açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“Doğayı birlikte paylaştığımız hayvanlarımızın, doğal dengenin korunmasında son derece önemli bir yeri bulunmaktadır. İnsanların bu doğal dengeye müdahalesi sonucu bazı olumsuzlar yaşanmaktadır. DKMP Adana Şube Müdürlüğü olarak, tüm evcil ve yabani hayvanların korunması, hayvan haklarının takibi, sağlığını kaybetmiş hayvanların yeniden sağlığına kavuşturulması, rehabilitasyonları, hayvanların en iyi koşullarda barındırılması ve yaşam alanlarının iyileştirilmesi konularında çalışmalar yürüterek kendini ifade edemeyen canlıların sesi olmaya devam etmekteyiz.

Bakanlığımız hayvanların yaşama haklarının korunmasını önemseyerek toplumun bu konudaki duyarlılığına paralel olarak 1 Temmuz 2004 tarih ve 25509 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununu çıkarmıştır. Kanun Türkiye’de hayvan hakları konusundaki ilk çağdaş yasal düzenlemedir. Söz konusu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamalarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

Osmanlı döneminde Bursa’da 19. Yüzyılda Gurabahane-i laklakhan (ilk leylek hastanesi) kurulmuştur. Padişah III.Murat 1587’ de beygirlere fazla yük yüklenmemesi fermanını çıkarmıştır.1856’ da yük taşıyan hayvanlara iyi muamele edilmesi ve Cuma günleri hayvanların çalıştırılmaması kuralı getirilmiştir. Buradan da anlaşılacağı gibi tüm dünyaya hayvan haklarının korunması ile ilgili ilk adımların Osmanlı İmparatorluğu döneminde atıldığı anlaşılmaktadır.

4 GEÇİCİ BAKIMEVİ VAR

5199 sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliğinde de belirtilen en önemli hedef; sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar için yerel yönetimlerce hayvan bakımevleri oluşturulması ve kısırlaştırmanın sağlanmasıdır. Sahipsiz hayvanların korunması ve en iyi koşullarda yaşamlarını sürdürebilmelerini amacıyla İlimizde Büyükşehir, Çukurova, kozan ve Ceyhan İlçelerinde Geçici Bakımevi bulunmaktadır. Bu geçici hayvan bakımevlerinde yaklaşık 2500 adet sahipsiz hayvan yaşamını sürdürmekte olup, bu hayvanların bakım, rehabilitasyon, aşılama, kısırlaştırma ve rehabilitasyon sonrası gibi faaliyetleri yürütülmektedir.”

“YEREL HAYVAN KORUMA GÖREVLİSİ KİMLİK KARTI”

Valilik açıklamasında 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü çerçevesinde Atatürk Parkında saat 10.’da başlamak üzere etkinlik düzenlendiği etkinlik kapsamında açılış konuşmaları sonrası, verilen eğitimde başarı gösteren 43 yerel hayvan koruma görevlisine “Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Kimlik Kartı” verileceği ifade edildi. Bu arada Büyükşehir ve Çukurova İlçe Belediyelerine ait Geçici hayvan barınaklarının ziyaret edilecek ve yerel hayvan koruma görevlilerine mahallerinde bulunan sahipsiz hayvanları beslemeleri için kuru mama dağıtımı yapılacağı da açıklandı.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

31° / 16.7°