BULUT: ÇİFTÇİ HANGİ ÜRÜNE NE KADAR DESTEK ALACAĞINI BİLMEDEN TARLASINI EKİYOR
EKONOMİ 16.10.2021 14:03:52 0

BULUT: ÇİFTÇİ HANGİ ÜRÜNE NE KADAR DESTEK ALACAĞINI BİLMEDEN TARLASINI EKİYOR

BULUT: ÇİFTÇİ HANGİ ÜRÜNE NE KADAR DESTEK ALACAĞINI BİLMEDEN TARLASINI EKİYOR

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, tarım ve hayvancılık desteklemelerini Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, Ağustos 2021 itibariyle tarım sektörünün bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunun 220 milyar lirayı aştığını kaydetti.
ÇİFTÇİ BORÇ İÇİNDE
Yanlış tarım politikalarının, yüksek girdi maliyetleri altında ezilen çiftçiye borç olarak geri döndüğünü belirten Bulut, tarımda kullandığı girdilerin- mazot, gübre, ilaçlama, su, elektrik- bedelini karşılayamayan çiftçilerin, aldıkları kredileri dahi geri ödeyemez duruma geldiğini bildirdi.
DESTEKLER BU YIL DA YAYINLANMADI
Tarım ve hayvancılık destekleri her yıl Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlendiğini hatırlatan Bulut, şöyle devam etti:
Haziran- Temmuz aylarında ürünlerini hasat eden üreticiler, gelecek yılın hazırlıklarına başlamıştır. Çiftçimiz, 10-15 gün içinde de hububat ekimlerine başlayacaktır. 2019 yılı öncesinde Ocak-Şubat aylarında yayınlanan kararnameler ile o yıl hangi üründen ne kadar destek alacaklarını bilen çiftçi, son üç yıldır hangi ürüne ne kadar destek alacaklarını bilmemektedir. Son 3 senede olduğu gibi bu yıl da Ekim ayı gelmiş olmasına rağmen ne Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ne de Uygulama Tebliği yayınlanmıştır.
NE ZAMAN YAYINLANACAK?
CHP’li Bulut, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Tarım ve hayvancılık desteklerine ilişkin Kararname ne zaman yayımlanacaktır?
-Tarım ve hayvancılık desteklerine ilişkin Kararname’nin yayımlanmamasının nedeni nedir?
DESTEKLER NE KADAR OLACAK?
-Tarım ve hayvancılık desteklerinin bu yıl ne kadar olması planlanmaktadır?
-Tarım ve hayvancılık alanındaki üreticileri girdi maliyetleri altında ezilirken, aynı zamanda devlet desteklerinden de yoksun bırakılmaktadır. Üreticilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin bir planınız bulunmakta mıdır?
KANUN NEDEN UYGULANMIYOR?
-2021 yılı bütçesinde yer alan 22 milyar liralık desteğin ne kadarı bugüne kadar çiftçilerimize ödenmiştir?
-Tarım Kanunu’nda yer alan milli gelirin en az yüzde 1'i oranında çiftçiye destek verilir hükmü neden uygulanmamaktadır?



YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°