BÜTÜNÜ GÖRMEDEN YAPILACAK 'MÜCADELE' GÖSTERMEKTEDİR...

BÜTÜNÜ GÖRMEDEN YAPILACAK 'MÜCADELE' GÖSTERMEKTEDİR...

Bütünü görmeden yapılacak ‘mücadele’ göstermeliktir…

Madde bağımlılığı konusunda, özellikle de ‘bağımlılık’ denilince insanın aklına gelebilecek çeşitli düşünceler vardır.

Madde bağımlısı denilince, maddenin oluşturduğu bağımlılıktan söz edilebilir.

Bağımlılık dendiğinde ise, madde ile birlikte nelerin bağımlılık nedeni olabileceği anlaşılabilir.

Tüm bağımlıkların insana verdiği hazdan söz etmemiz olası…

Yaşama, arkadaşa, içkiye, sigaraya, yemeğe, ekmeğe, eğlenceye, gece yaşamına, okumaya…

İnsanın sigara içtiğinde aldığı ‘haz’ yadsınamıyor.

İnsanın uyuşturucu kullandığında ‘haz’ yansınamıyor.

İnsanın gece yaşamından duyduğu ‘haz’ da yadsınamıyor.

İnsanın ekmekten, yemekten, okumaktan aldığı ‘haz’ da yadsınamıyor.

Asıl üzerinde düşüneceğimiz konu, ‘bağımlılıklar’ arasındaki ayrımı yapmak; bu ayrımı yapabilmek için de tüm kurumların içten tutumunu gözlemleyebilmek…

***

Önce ‘bağımlılığın nedenleri’ üzerinde durmalı… İnsan durduk yere, hiçbir gerekçe yokken ‘bağımlılığa yönelir’ denebilir mi? Aile yaşamında paylaşımı, sevgiyi yaşamış birinin ‘bağımlı’ olabileceği ‘şey’ ‘yaşam’ olabilir; uyuşturucu, karanlık sokaklar, bilmediği kalabalığın arasında kaybolmak, kendini kanıtlama içgüdüsü, eksiklerini bağımlılığıyla aşabilme hazzı…

Psikologlardan bazıları şu açıklamayı yapıyor:

Alkol ile madde bağımlılığı bir gereksinme nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bu da kullanıcının kişiliğiyle ilintilidir. Bağımlılık günlük yaşamın getirdiği zorluklardan kaçmak, yapay bir yaşanılası dünyaya sığınma isteğidir…

Bağımlılığın ‘bir gereksinmeden’ ortaya çıkması, daha başta sistemin kurumlarınca mercek altın alacağı bilinen bir konudur…

Bağımlılık yapıcı maddeler kimi zaman solunum, kimi zamanda ağız yoluyla alınıyor… Alınan madde ‘yeniden’ kullanımını da ‘her’ yinelenişinde gereksinir duruma getiriyor. Başlarda yanında, yakınında olanlara özenerek başlayan kullanım, ilerleyen zamanda ‘bağımlılık’ biçiminde kendine yer bulabiliyor. Bağımlılıkla birlikte vücudun ‘gereksinmesi’ de ortaya çıkacağından, madde alınmadığında ‘yan etkiler’ görülmeye başlıyor; kişi saldırganlaşıyor, yaptıklarını bilmiyor, o maddeyi istiyor…

***

Madde bağımlılığının nedenleri şöyle açıklanıyor:

Psikolojik sorunlar, stres, üzüntü insanları madde bağımlılığına iten etkenlerdir. Kişinin yaşadığı duygusal incinmeler, bulunduğu çevreden uzaklaşmasına neden olur. Her bulunduğu yerden uzaklaşma, her kaçış maddelere sığındırtır. Zamanla ‘sığınma’ güdüsü bağımlılık durumuna dönüşür.

Tüm bunlara karşın ‘enerji’ sağlaması için de kullanıcıları vardır. Kendini daha güçlü, daha uykuya dayanıklı, daha enerji dolu hazdan dolayı kullana kişiler de zamanla ‘bağımlılar’ arasına karışacaktır.

Madde bağımlılığı, denince ‘alınan maddeye’ sürekli gereksinme duyulmasıdır denip, akla da ilk ‘uyuşturucular’ geliyor ya… Esrar, eroin, kokain, bonzai, ya da çeşitli sentetik maddeler… Buna sigarayı, alkolü de eklemek, üstelik daha da ileri giderek; günümüzün en önemli sorunlarından biri olan ‘obezite’ için de ‘bağımlılık yapan besinler’ başlığında ‘yeni’ bir paragraf açmakta yarar var.

***

Şunu biliyoruz:

Madde bağımlılığından beslenen bir sektör var…

Yalnız bu sektörü oluşturan ‘yapılar’ değil; illere, ilçelere dağılmış işbirlikçileri okul önlerinde, ya da kalabalık alanlarda ‘uyuşturucu’ pazarlarına yer bulabilmekte…

Bağımlılığın nedenleri olarak gösterilenler arasında her ne denli ‘psikolojik sorunlar, stres, üzüntü’ benzeri kavramlar yerleştirilmiş olsa da; tıpkı cemaat okullarına öğrenci ararken halkın yoksul katmanını seçtikleri gibi, uyuşturucu için de başta bu ‘özellik’ arandığı biliniyor.

Başlarda ücretsiz, ilerleyen günlerde tanıdığı çevresinden grup oluşturmalar, gruba uyuşturucu tattırmalar, ekonomileri iyilerden araya almalar, onların yenilerini getirmeleri sağlamalar, sonra…

Sonrası…

Madde bağımlısı bir kuşak…

***

Hükümet, onaltı yıllık iktidarında ‘madde bağımlılığı ile mücadele’ kapsamında güncellenen çalışmalarından yer yer söz etmektedir.

Ne demek; bunlar toplumun ödevi arasında olduğundan daha çok hükümetin sorumluluk alanında olması gereken ödevlerin başında gelir elbet…

Nasıl bir ‘mücadele…’

Oldu-bittiye getirilerek yapılan ‘mücadele’, sektöre güç katacağı bilinmiyor gibi; kolundan tutularak götürülen iki kişinin örnek gösterilmesi ‘uyuşturucuyla mücadele’ anlamına gelmemeli…

Yalnız bir ‘açıdan’, ya da bir pencereden bakılarak yapıldığı sanılan ‘mücadele’; toplumun içinde bulunduğu psikolojik sorunu, stresi, üzüntüyü ne denli iyileştiriyor ona bakılmalı.

Sokakta rahat yürüyememek, kadına şiddet, çocuklara verilen zarar, eğitimde oynanan oyun, gıda sektörünün umarsızlığı, sağlıktaki para avı, ülkede adalet, özgür istenç, hukuk, işsizlik, genç nüfusun doyumsuzluğu…

Bu bütünü görmeden, ya da ‘onarılacak’ yeri bilmeden yapılacak ‘mücadele’ göstermeliktir…

Oktay EROL

8.03.2018 23:24:56

YAZARLAR


ZEYDAN KARALAR: HİZMETTE SİYASİ AYRIM YOK

ENERJİSA’DAN "SEÇİM" AÇIKLAMASI

CHP İL BAŞKANI TANBUROĞLU: KAZANIYORUZ

ÇUKUROVA ÖDÜLÜ TYS BAŞKANI ÖZYALÇINER’E VERİLDİ

SEÇİME 3 GÜN KALA HATIRLADI!

“OMUZ OMUZA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ ”

“GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİDİR”

KEREM ŞAHİN TMMOB ADANA İKK SEKRETERİ

DEM EŞBAŞKAN ADAYLARI: ADANA’DA İTTİFAK YOK DEM PARTİ VAR!

TÜRKEŞ: ADANALILAR HİZMETİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR

CUMHUR İTTİFAKI 5’İ BİR YERDE

TEMİZLİK TAKINTISI NEDİR? KİMLER DE GÖRÜLÜR?

İKLİM DOSTU KENTLER İÇİN YEREL YÖNETİM ADAYLARINA ÇAĞRI

OYA TEKİN SEYHAN İÇİN EN BÜYÜK HAYALİNİ AÇIKLADI

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN: HALİL NACAR’IN YANINDAYIZ

TUİK: KRONIK HASTALIĞI OLAN 65+ YAŞTAKI KIŞILERIN ORANI %78, 7

İMO: ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!