BÜYÜKŞEHİR’DEN TARIMSAL KALKINMAYA DESTEK
Manşet Haber 28.04.2021 17:12:33 0

 BÜYÜKŞEHİR’DEN TARIMSAL KALKINMAYA DESTEK

 BÜYÜKŞEHİR’DEN TARIMSAL KALKINMAYA DESTEK

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, üreticinin daha çok ve planlı üretmesi, ürününü değerinde satması, ekonomik olarak güçlenmesi ve yaşadığı yerde mutlu olması için tarımsal kalkınma desteğini gün geçtikçe artırıyor.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın tarım gücünü artırmak, kırsalda yaşayan insanların yerlerinde mutlu olmasını ve ekonomik gücünü artırmasını sağlamak, üreticinin ürününü fiyatında satmasına olanak tanımak için çalışmalarını titizlikle ve hassasiyetle sürdürdüklerini açıkladı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 2 yılda 2 milyon 400 bin çilek, lavanta ve domates fidesi ve üreticiye sıvı gübre dağıtıldı. Saimbeyli’de tarihi üzüm bağlarını yeniden canlandırmak için çalışma başlatıldı, hayvancılıkla uğraşanlara 3 bin 650 ton silaj desteğinde bulunuldu. Küçükbaş hayvancılıkla uğrayanlar için 4 ton yonca tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.

Tarım Bakanlığı Tarım İl Müdürlüğü ve Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nde üretilen ve biyolojik ajan olarak adlandırılan böcekler, zararlı böceklerle mücadelenin, doğaya zarar vermeden yapılmasını sağlıyor.

Saimbeyli’de ve Pozantı’da gerçekleştirilen kiraz üretiminde ise biyoteknik mücadele yapılıyor. Kiraz zararlısı Drosophila Suzuki (Sirke Sineği) biyoneknik tuzaklara yakalatılıyor.

Saimbeyli’de ve Çatalan’da kurulan soğuk hava depoları ise üreticinin ürününü depolayabilmesini, böylece ederinin altında fiyattan satmak zorunda kalmasını  önlüyor.

Meryem Kadın Kooperatifiyle sağlanan kadın istihdamı, açık tarla sebze üretimi ve sera üretimi hazırlığı ise, önümüzdeki süreçte kurulmasına ön ayak olunacak üretici kooperatiflerinin ne denli yararlı olabileceğine yönelik güçlü örnek teşkil ediyor.

Yine Adana Büyükşehir Belediyesi keçi boynuzu, ceviz ve badem gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretimini teşvik etmek amacıyla fidan ve fide dağıtmanın hazırlığını yapıyor.

ABB  Başkanı Zeydan Karalar, tarımsal kalkınma hizmetlerinin temel amacının; tarımdaki yatay entegrasyonu dikey entegrasyona çevirmek olarak da adlandırılabileceğini belirterek, “Yani yapılmak istenen; üreticinin elinden ürünün çok ucuza alınıp, tüketiciye çok pahalıya satılmasını engelleyecek, aracının fahiş kar elde ederek, üreticiyi ve tüketiciyi mağdur eden sistemi ortadan kaldıracak bir sistem olarak da tanımlanabilir. Adana Büyükşehir Belediyesi; üretim planlaması yapılarak, her ürünün nerede ne kadar üretileceğinin belirlenmesi, böylece üreticinin pazar gücünün artması için de bilimsel çalışmalar gerçekleştiriyor.” dedi.

Adana’da tarımsal kalkınmayla ilgili yapılacakları Tarım Bakanlığı ve üniversitelerle birlikte hayata geçirme amacında oldukları belirtilen k isteyen Adana Büyükşehir Belediyesi açıklamasında, üreticiye dağıtılan fide ve fidanları Büyükşehir Belediyesi çatısı altında üretme çalışmalarının da hızlandırıldığı ifade edildi.

 



 

YAZARLAR

35.8° / 20.3°