Çamlıca Arsaları Ranta mı Açılıyor?
Manşet Haber 6.03.2016 04:42:07 0

Çamlıca Arsaları Ranta mı Açılıyor?

Çamlıca Arsaları Ranta mı Açılıyor?

HABER: İsmail BAŞKAN-ÖZEL

 

Adana’da 23 yılından bu yana imara açılmaya çalışılan, 1993 yılında dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Çolak’ın encümen salonunda silahlı saldırıya uğramasına neden olan halk arasında “Çamlıca Arsaları” olarak bilinen bölgenin “Kentsel Dönüşüm” ile imara açılacağı açıklandı. Bu açıklamayı AKP’li Yüreğir İlçe Belediye Başkanı İnşaat Mühendisi olan Mahmut Çelikcan yaptı.

mahmut_celikcan122013Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ın açıklamasına göre, Kışla Mahallesi'nde tamamlanan 1. etap ta 324 konut yıkılarak yerine 772 konut ve 43 işyeri yapıldı. 354 konut hak sahiplerine dağıtılacak. Geriye kalan konutlar ise Kışla 2. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim projesinde bulunan, evleri yıkılacak olan konut sahiplerine verilecek.

Kışla 2. Etap çalışmalarında ise 224 bina ve 415 bağımsız bölüm mevcut. Bu konutların yerine ise 669 daire, 28 işyeri yapılması planlanmaktadır. Proje içerisinde kapalı semt pazarı ve dinlenme alanları olacak.

Başkan Çelikcan, yazılı açıklamasında şöyle dedi:

“İlçemizde 60 bin 993 adet bina, 141 bin 897 adet konut (bağımsız bölüm), 17 bin adet işyeri bulunmakta. Binaların yüzde 80'i ruhsatsız yapılaşmadır. Yüreğir İlçesi ruhsatsız yapıların en yoğun olduğu ilçemizdir. Bunun için, Yüreğir'de kent yaşamına uygun projeler üreterek yaşam kalitesini yükseltmeyi ve bölgeyi çağdaş görünümlü bir kent durumuna getirmeyi hedefledik. Bu hedef doğrultusunda ilçemizin 13 ayrı noktasında Kentsel Dönüşüm çalışmalarını başlattık. Özellikle Seyhan Nehri kıyısında uzanan Kışla Mahallesi’ndeki dönüşümle Kozan ve Sanayi Çarşısı’nın dönüşümü sadece Yüreğir’in değil tüm Adana’nın çehresini değiştirecek.”

adana_kisla_tokiYerinde dönüşümün dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan 'Biz bu projelere başlarken birinci önceliğimiz vatandaşlarımızın haklarının korunması oldu. TOKİ ile birlikte yürüttüğümüz bu çalışmalarda bütün masrafları biz karşıladık. Vatandaşlarımıza fazla yük getirmemenin gayreti içerisinde olduk. Adana'da ilk olması nedeniyle birçok zorluklarla karşılaştık. Çok şükür bu zorlukları aşarak projemizin 1. etabının sonuna geldik. Vatandaşlarımız daha önce oturdukları dar sokakların olduğu eski binaların yerine yeşil alanı bol, park sorunu olmadan, yine yıllarca birlikte oturdukları komşularıyla ve modern konutlarda oturacaklar. Burada kazanan vatandaşımız oldu. Biz ise vatandaşımıza hizmet etmenin ve görevimizi yapmanın manevi huzurunu yaşıyoruz.' dedi.

HERKES BURALARDAN KONUT SAHİBİ OLMAK İSTİYOR

Kışla Mahallesi'nde 324 konutun yıkılıp, yerine 772 konut ve 43 iş yerinin yapıldığını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan 'Yüreğir'de devam eden yerinde Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projeleri ile tersine göç başlayacaktır. Bundan önceki yıllarda Yüreğir'de oturan vatandaşlarımız biraz durumlarını düzeltince Seyhan'a ve Çukurova'ya gidiyorlardı. Yüreğir'de başlattığımız planlı ve düzenli kentleşme ile Yüreğir ve Çukurova'ya giden vatandaşlarımızın tekrar Yüreğir'e gelip yerleşeceğini tahmin ediyorum. Kent yaşamına uygun, çağdaş görünümlü konutlar artık Yüreğir'de de hızla çoğalıyor. Yapımı devam eden projelerimizle ilgili her gün onlarca vatandaşımız bizlerden bilgi isteyip, bu konutlardan almak istediklerini bizlere belirtiyorlar. Yüreğir'de yerinde ve gerçek dönüşüm projelerini hızlı bir şekilde sürdürerek hem ilçemizi modern bir görünüme kavuşturacağız, hem de insanlarımızı bulundukları yerlerde yaşamlarını sürdürmelerine devam edeceğiz.”

ÇAMLICA ARSALARI NE OLACAK

colak_saldiriYüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan’ın yazılı açıklamasında en dikkat çeken bölüm “Çanlıca Arsaları” oldu. 1993 yılında imarda yeşil alan olan Kışla Mahallesi’ndeki 160 dekarlık alan konuta çevrilmek istendi. Çamlıca arsalarının imar değişikliği Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti. Askı süresinde Milliyet Gazetesi’nden İsmail BAŞKAN’ın haberi üzerine dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MM.Selahattin Çolak, meclis kararının kendisi tarafından “Şehven imzalandığını” açıklamasıyla bu değişiklik yürürlüğe girmemişti. Çamlıca arsalarının imarının iptali üzerine 14 Nisan 1993 yılında dönemin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı M.Selahattin Çolak encümen salonunda silahlı saldırıya uğramıştı. 1994 Mart ayında yapılan seçimi Çolak kaybetmiş yerine ANAP’tan Aytaç Durak Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Aytaç Durak’ın Belediye Başkanlıkları döneminde de Çamlıca arsaları imar değişikliği gündeme geldi, ancak değişiklik gerçekleşmedi.

ÇELİKCAN GÜNDEME GETİRDİ

Yüreğir İlçe Belediyesi’nin AKP’li İnşaat Mühendisi olan Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan Kışla Mahallesi’ndeki Çamlıca arsalarının kentsel Dönüşüm kapsamında yeniden gündeme getirdi. Çelikcan bu konudaki yazılı açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

 

A-    KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANLARI

Kışla Mahallesi (1.Bölge 6 ha, 2 Bölge 60 ha., Çamlıca 12 ha. Toplam: 79 ha.)    Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında; 740 Adet konut, 50 Adet işyeri Bulunmakta iken 1433 Adet Konut ve  74 Adet İşyeri yapım aşamasında olup ; 2500 konut 250 işyeri dönüştürülerek yaklaşık 10.000 Konut 500 İşyeri, ve  Sosyal Donatı Alanları ( Eğitim Tesis Alanları, Dini Tesis Alanları, Park Alanlar, Kültürel Evleri, Pazar Alanları,) yapılması hedeflenmektedir.

Karacaoğlan ( 13,5 ha)  Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında; 450 Adet konut, 50 Adet işyeri bulunmakta iken; Eğitim Tesisi, Dini Tesisi, Park, 1000 Ad. Konut ve 100 Adet İşyeri yapılması düşünülmekte olup, çalışmalar başlanmıştır.

Başak ( 22,5 ha ) Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Projeler tamamlanmış olup, TOKİ ’de kontrol aşamasında bulunmaktadır. Başak Mahallesinde yaklaşık 857 Adet bina, 40 İşyeri bulunmakta iken, Proje sonrası 1490 Ad. Konut, 72 Ad. İşyeri Sosyal Donatılar (Dini Tesis Alanları, Yeşil Alanlar, Kültürel Tesisiler, Pazar Alanları) planlanmaktadır.

Akıncılar ( 5,7 ha) Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında: 515 Konut bulunmakta iken, Proje sonrası 700 Adet Konut ve 75 Adet İşyeri planlanmaktadır.

Yavuzlar ( 5,5 ha) Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında: 428 Konut bulunmakta iken, Proje sonrası 880 Adet Konut ve 50 Adet İşyeri planlanmaktadır.

Serinevler ( 6,5 ha) Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında: 257 Konut, 423 bağımsız Bölüm bulunmakta iken, Proje sonrası 800 Adet Konut ve 100 Adet İşyeri planlanmaktadır.

Toplamda; 132,7 ha ( 1.327.000 m² )alan da;

16.303 Adet Konut

721 İşyeri

Sosyal Donatılar ( Eğitim Tesisi, Dini Tesis, Kültür Evleri, Park, Pazar Alanları)

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NE GELECEK Mİ?

 

Adana’da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı M.Selahattin Çolak’ın encümen salonunda silahlı saldırıya uğramasına kadar uzanan “Çamlıca Arsaları” imar değişikliğinin Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısında gündeme gelebileceği belirtiliyor. Çamlıca arsalarının Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine gelmesi durumunda meclis üyelerinin nasıl bir tavır alacağı da merak konusu oldu.

 

SELAHATTİN ÇOLAK KİMDİR?

 

Türk siyasetçi. 1977-1980 ve 1989-1994 yılları arası Adana Belediye Başkanı olarak görev yaptı.

1977 yılında yapılan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Adana Belediye Başkanı seçilmiştir. 1980 yılına kadar görevde kalmıştır. 1989 yıllarında yapılan yerel seçimlerde ikinci kez Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçildi ve 1994 yılına kadar bu görevi sürdürdü.

Adana'ya Galleria Alışveriş Merkezi, Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı, Küçüksaat Meydanı gibi eserleri kazandırdı.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°