CEBİNİZDE 50 LİRA VAR MI

CEBİNİZDE 50 LİRA VAR MI

Fatma Aliye Topuz…İlk Türk kadın romancı. Çocukluğundan itibaren okuma ve öğrenmeye aşık. Kadın hakları savunucusu. Kız çocuklarının okumasına izin verilmediği bir dönemde, bütün yasakları aşacak kadar cesur ve akıllı.
İlk eğitimini ağabeyi Ali Sedat için eve gelen öğretmenlere kulak misafiri olarak aldı. Babası Fatma Aliye’nin bu çabasına saygı duyarak, onu destekledi. Fransızcaya merak saldıve çok iyi seviyede öğrendi.Sadece bildikleriyle değil, eylemleriyle de etrafını etkiledi. Ablası Emine Semiye onun sayesinde ilk Osmanlı kadın feministlerinden biri oldu.
17 yaşında, Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın yeğeni Faik Bey ile evlendi. Dört kızı oldu.Kızlarını da kendisi gibi azimli ve çalışkan yetiştirdi. Kadın hakları konusunda o kadar etkiliydi ki, torunu Suna Selen tiyatro ve sinema oyuncusu olarak sanat dünyasında onun telkinleriyle yerini aldı.
Kendisine yasak olan her şeyi daha da merak ediyordu ama kitapların yeri bambaşkaydı. Dört çocuk annesiydi; yine her fırsatta okuyordu.Halbuki,eşine göre kitaplar da yasaklar listesindeydi. On yıl gibi uzun bir süre sonra kocasının kitap yasağını kırdı ve kitap tercüme etmeye başladı.
İlk önce Georges Ohnet’in Volonte romanını ''Meram'' adıyla tercüme etti. Roman ‘’Bir Hanım’’ imzasıyla yayınlandı. İmzaya adını koymasa da bu başarı birisinin dikkatini çekti. Kim dersiniz? Babası. Ve sonra fikirlerini babasıyla tartışmaya, onun fikirlerinden de yararlanmaya başladı.
Bu tercüme roman, Tercüman-ı Hakikat gazetesindeki Bir büyük yazarın da dikkatini çekmişti: Ahmet Mithat Efendi. Artık bir hamisi vardı. Çünkü, Ahmet Mithat Efendi, onu manevi kızı olarak kabul etmişti.
Sadece tercüme yapmakla yetinmiyordu. Kitap çalışmalarına başladı. ‘’Hayal ve Hakikat’’ ilk romanı oldu. Sonra Muhadarat’’ı yazdı.ve arkası geldi. Beş roman yazdı. Adı artık İlk Kadın Romancı’ydı.
Felsefeyle ilgilenmeye başladı. Romanlarında heptoplumsal olayları ele alıyordu.Bütün romanlarının odak noktası kadın ve sorunlarıydı. Bir birey olmak isteyen ve erkeğe ihtiyaç duymak zorunda olmayan, özgür ruhlu kadınlar romanlarının ana karakteriydi. .
Kadınlara Mahsus Gazete’de kadın sorunlarını ele alan makaleler yayınladı. Geleneksel görüşünden ayrılmadan, kadın haklarını savunmayı kendine görev edindi.Yaşadığı dönemin şartları düşünülürse, Fatma Aliye’nin, ne cesur, ne yürekli, ne kahraman bir kadın olduğu daha iyi anlaşılır.
Ahmed Mithat Efendi’nin yazdığı ‘’Bir Muharrire-i Osmaniye’nin Neşeti’’ (Bir Osmanlı Kadın Yazarın Doğuşu) kitabıyla Fatma Aliye’yi taçlandırarak hakkını teslim etti
1914’te yazdığı ‘’Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı’’ Fatma Aliye’nin son romanı oldu. Amacı bu romanla Meşrutiyet sonrası siyasal yaşamın durumunu anlatmaktı. Ancak Resmi Tarih tezlerine muhalif olması, Edebiyat dünyasının dışında tutulmasına neden olacaktı.
İlk Türk Kadın Romancı unvanıyla Avrupa ve Amerika basınında adından söz ettiren Fatma Aliye’nin ‘’Nisvan-ı İslam’’ romanı Fransızca ve Arapçaya, ‘’Udi’’ romanı da Fransızcaya çevrilmiş ve eserleri 1893’te “Şikago Dünya Kadın Kütüphanesi Kataloğu”nda sergilenmişti.
13 Temmuz 1936’da sonsuzluğa gitti.Eğer cebinizde 50 Lira varsa, bakın lütfen. Şimdi, bize oradan gülümsüyor. En çok da kadınlarımıza gülümsüyor galiba. Örnek alırlar mı diye
İŞTE ÇAĞININ BÜTÜN KOŞULLARINA RAĞMEN, AZMİYLE DÜNYANIN ÖBÜR UCUNDA BİLE TANINMAYI BAŞARAN BİR KADIN.
• BİR ŞEY YAPMAMAK İÇİN MAZERET ÜRETENLERE İBRET OLUR MU ACABA?


İfral TURGUT

4.12.2019 23:05:45

YAZARLAR


VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI