CHP’Lİ 11 BÜYÜKŞEHİR BAŞKANINDAN ORTAK KARAR
Manşet Haber 8.02.2020 09:26:24 0

CHP’Lİ 11 BÜYÜKŞEHİR BAŞKANINDAN ORTAK KARAR

CHP’Lİ 11 BÜYÜKŞEHİR BAŞKANINDAN ORTAK KARAR

Adana’da CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanları toplantısında ortak kararlar alındı. 6 başlıkta toplanan kararlar kamuoyu ile de paylaşıldı.

CHP’li başkanların Adana toplantısında genel değerlendirme yaptı ve çeşitli konularda ortak kararlar aldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katıldığı “Bereketli Topraklar Üzerinde Akıllı Kentler Buluşması”nda alınan kararlar şöyle:

1-11 Büyükşehir Belediye Başkanları Adana toplantısında, yaşanacak olası tüm afet çalışmaları ile 11 Büyükşehir Belediyesi adına nisan ayı toplantısına ev sahipliği yapacak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından gerçekleştirilecek birlikteliğe kadar, başta deprem olmak üzere, raporlar sunularak iş birliği yapılması konusunda karar birliğine varıldı.

2-Göç ve sığınmacı konusunda ülkemizde mevcut durum, bütün yerel yönetimleri gündelik hayatta ciddi sıkıntılara sokmaktadır. Bu konunun ayrıntılarıyla araştırılması için görüş birliğine varıldı.

Şu anda bile Türkiye’yi tehdit eden yeni göç dalgaları ve yeni sığınmacı girişlerinin gündemde olması sebebiyle  alınması gereken tedbirler yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hususunda çalışmalar yapmak üzere, nisan ayına kadar rapor oluşturulması konusunda, bu konudaki deneyimleri nedeniyle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız görevlendirilmiştir.  Onun liderliğinde hazırlanacak çalışma, nisan ayında kamuoyu ile paylaşılacak.

Göç konusunda Ankara’nın da bu koşulları göz önüne alarak kalıcı bir göç politikası oluşturarak, tüm yerel yönetimleri de sürecin içine alarak çözüm oluşturması gerekmektedir.

3-CHP’li Büyükşehir Belediyelerinde yapılan ve yapılacak olan yatırımlarda bazen devletimizin kurumlarınca onay verilmesi konularıyla ilgili çifte standart yaşanmaktadır.

Halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Başta ulaşım olmak üzere, metro hatları, ulaşım gibi konularda gerekli izin konusunda ve ilgili süreçlerde taleplerimiz karşılıksız kalıyor. 40 milyon insanın yaşadığı kentlerimizdeki bu tür süreçlerin  yatırım planına alınması, hazine garantisi verilmesi  gibi konularda ve işlemlerde her belediyeye eşit davranılması, siyasi ayrımcılık yapılmaması konusunda ve karar verme aşamalarında hükûmet yetkililerine ve ilgili bürokratlara hassas olmaları uyarısını yapıyoruz.

4-Başta raylı sistemler ve ulaşım olmak üzere bir çok konuda kredi bulma, iş birliği yapma ve teknik konularda ortak çalışmalar gerçekleştirme konularında da birlikte hareket etme kararı aldık.

5-Tarım, kooperatiflerle iş birliği konularında; Tarım Masamızın yaptığı hazırlıkları değerlendirdik. Üreticiden tüketiciye  en uygun ürünlerin ulaşması, işletmelerin kurulması konularında karar birliğine vardık. Başta 11 Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Türkiye’deki tüm üretici kooperatiflerimizle  iş birliği yapma konusunda kararlı olduğumuzu kamuoyu ile paylaşırız.

6-5393 Sayılı Belediye Kanununda yapılması düşünülen bir kısım değişiklik taslağı ile ilgili sağda solda ve sosyal medya üzerinde dağıtılan bir taslak görmekteyiz. 11 Eylül 2019’da, 30 Büyükşehir Belediyesi ile Cumhurbaşkanı nezdinde katıldığımız toplantıda aramızdan seçilen 3 belediye başkanının içinde olduğu bir komisyon ile bu taslağın hazırlanacağı düşünülürken, 5 ay sonra, halkın oylarıyla seçilmiş ve ülkemizin yüzde 50’ye yakın nüfusunun yaşadığı şehirlerin 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak; Sayın Cumhurbaşkanının kurulan komisyonla birlikte çalışma yapma sözünün tutulmasını temenni ediyoruz.

Alınacak tüm kararların; atanmışların dayatmasıyla değil, 80 milyon vatandaşımızın temsiliyle, yerel yönetimler anlayışına uygun olarak gerçekleşmesini demokrasinin gereği olarak görüyoruz. En yakın zamanda komisyonun çalışmalara başlayarak sağlıklı bir kanun taslağının hazırlıklarının başlatılmasını talep ediyoruz.

 

 

 

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

31° / 16.7°