CHP
Manşet Haber 13.09.2021 11:46:01 0

CHP'Lİ BULUT: KAÇ SAĞLIK ÇALIŞANI İSTİFA ETTİ

CHP'Lİ BULUT: KAÇ SAĞLIK ÇALIŞANI İSTİFA ETTİ

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, salgın sürecinde art arda yaşanan hekim ve sağlıkçı istifalarını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, Sağlık Bakanlığının koronavirüs salgınında artan iş yükü yüzünden sağlıkçıların emekliliğini ve istifasını yasakladığı genelgenin 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlükten kaldırıldığını hatırlattı. Bulut, genelgenin kaldırılması sonrası birçok ilde hekimler ve sağlık çalışanlarının istifa ettiğini belirtti.
İSTİFALARIN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Bulut, “Covid-19 nedeniyle artan iş yükü ve uzun nöbetler nedeniyle ‘hakları ödenmez” denilen sağlık emekçileri tükenmişlik sendromu yaşamaktadır. Sağlık emekçilerine verilen sözlerin tutulmaması, ağır çalışma koşullarının düzeltilmemesi, döner sermaye primlerinin düşürülmesi, ek ödemelerin yapılmaması, ek ödemelerde ayrımcılık yapılması, yapılan ek ödemelerin geri istenmesi, Covid-19'un meslek hastalığı sayılmaması, sağlık alanında yeterli atamanın yapılmaması, sağlık emekçilerine yönelik şiddet, istifaların en önemli nedenidir” dedi.
HALK SAĞLIĞI DA TEHLİKEYE ATILIYOR
Sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmemesi durumunda vatandaşın da mağdur olacağının altını çizen Bulut, bu durumun halk sağlığını da tehlikeye atacağını kaydetti. Bulut, Sağlık Bakanlığı’nın, sağlık emekçilerine verdiği sözleri tutmasını, mağduriyetleri giderecek adımlar atmasını istedi.
CHP’li Bulut, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Genelgenin yayınlandığı 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren kaç doktor ve sağlık çalışanı istifa etmiştir? Kaç doktor ve sağlık çalışanı emekli olmuştur?
-Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının branşlarına ve unvanlarına göre dağılımı nedir?
-İstifa eden hekim ve sağlık çalışanlarının şehirlere göre dağılımı nedir?
ALINAN ÖNLEMLER NELERDİR?
-Devlet hastanelerinden istifa edip de özel sektöre geçen, yurt dışına giden sağlık çalışanı sayısı nedir?
-Salgın sürecinde sözleşmesi feshedilen aile hekimi sayısı nedir?
-Pandemi sürecinde doktorlara ve sağlık çalışanlarına yapılan ek ödeme toplam ne kadardır?
-Sağlık Bakanlığı olarak istifaların önüne geçmek için alınan önlemler nelerdir?




YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

31° / 16.7°