Çukurova Fuar Projesi Görücüye Çıktı
Manşet Haber 19.03.2015 13:07:23 0

Çukurova Fuar Projesi Görücüye Çıktı

Çukurova Fuar Projesi Görücüye Çıktı

ayca_katlav_tarimsal (3)Kırsal Kalkınma ve Kırsal Yaşamı Destekleme Derneği (KIRSALDER), Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü ile MSK Fuarcılık işbirliğinde 3-5 Haziran 2015 tarihlerinde düzenlenecek “Agri Vıp Çukurova Fuar Projesi” görücüye çıktı.

Adana Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantıda, tarım sektörüyle ilgili kurum, kuruluş ve meslek örgütü temsilcileri buluştu. KIRSALDER’i kurarken kırsal alanda yaşam standartlarını yükseltmeyi ve refah seviyesini artırmayı hedeflediklerini söyleyen KIRSALDER Başkanı Sedat Kolcuoğlu,şöyle konuştu:

“Kuruluş amacımız, kırsal kalkınma projelerini desteklemek, kırsalda yaşayan insanların gelir ve refah seviyelerini yükseltmek, kırsala yatırım yapacak olan sektörlere danışmanlık hizmeti vermek ve kırsalda ekonomik gelirleri artırmak adına çeşitli etkinliklerde yer almaktır. KIRSALDER olarak hazırladığımız bu projemizi de, Çukurova tarım sektöründe, tarımsal üretim ve ticaretindeki gelişmelere katkı sağlamak, ışık tutmak, bu vesileyle tarafları bir araya getirmek amacıyla uyguluyoruz.  Biz bu vesileyle MSK Fuarcılık ile birlikte geliştirdiğimiz projeyi Adana'da uygulamak istiyoruz. Tarım sektörünün büyük ölçekli ulusal ve uluslar arası işletmelerini bu sayede Adana’da buluşturacağız. Bizler, Adanalı biri olarak derneğimizle beraber bu düşünceden hareketle projemizi Adana'da gerçekleştirecek olmaktan onur duyuyoruz.  Bu organizasyonun adı belki 'fuar' olarak değerlendiriliyor ama bizim fuardaki ana gayemiz Çukurova tarımına yön veren sektör taraftarlarını bir araya getirmektir. Ayrıca tarımsal üretim ve ticarette kadınlarımızın da aktif olarak yer alması ve bu sektörde kendi varlıklarını sürdürebilmeleri için bu projeyle onlara fırsat yaratmak istiyoruz. Çünkü kadınlarımız bizim için çok önemli. Her sektörde olduğu gibi onların elinin değmesiyle tarım sektörünün de şahlanacağına inanıyoruz. Bu anlamda Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanlığı ile ortaklaşa bir çalışma yürüteceğiz”ayca_katlav_tarimsal (1)

KADININ ADINI ÖNE ÇIKARACAK

BPW hakkında kısa bilgi aktaran Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, Adana’nın  tarım bölgesi, bereketli toprakları bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“ Biz dernek olarak kadınlar ve Adana’nın kalkınması için çalışıyoruz. Geçtiğimiz ay kırsalda çalışan kadın tarım işçileriyle bir araya geldik. Bir günü birlikte geçirerek sorunlarını dinleyip, sağlıklarıyla ilgili eğitim verdik. Tarımda çalışan kadınlara baktığımızda % 96’sının kayıt dışı olduğunu görüyoruz. Tarımda işveren kadınlar ve ücretli yevmiye’li kadınlar % 4.2’si ni oluşturuyor. Kendi hesabına çalışan kadınlar %8.5, ücretsiz aile işçileri %87.3’tür. Türkiye de erkeklerin tarım dışı sektörlere yönelmesinden dolayı tarımda çalışan kadınlar daha çok var. Kadınlar çok çalışıyor ama hepsi birer görünmez kahraman. Adları yok, statüleri yok ama emekleri ortadadır. Biz de kadınların görünmezliklerini görünüre çevirmek için yol alıyoruz. Yapılacak bu fuar ile kadınların tarımda ne kadar yer aldıklarını gösterecek ve kadının adını öne çıkaracak. Ayrıca Adanamıza, çiftçimize, köylümüze, tarım işi ile ilgilenen sektörlere katma değer olacağını biliyorum. “ayca_katlav_tarimsal (2)

ADANA TARIMINA KATKI KOYACAK

Adana’ın kavun, karpuz, soya ve yer fıstığının en çok üretildiği bir kent olduğunu söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, “Adana, Cumhuriyet tarihinden itibaren tarımı ve sanayiyi Türkiye’ye öğretmiş bir kenttir. Adana tarımı özellikle 90'lı yıllardan itibaren zaman devletinin uygulamış olduğu politikalardan dolayı pamukla birlikte hem ekonomimiz hem de tarımsal anlamda çok geriye düşmeye başlamıştır. Bunun temelinde de tarım uygulamalarının yanlış uygulanmasıdır. Adana'ya baktığınız zaman dünyanın en önemli 3 ovasından birinin üzerinde tarım yapılmaktadır. Adana, Türkiye tarımının yüzde 4.5'luk bir bölümünü oluştururken verimli bir ovada olmasına rağmen 7’nci sırada yer almaktadır. Bu fuarı ziraat mühendisleri olarak gerçekten çok önemsiyoruz. Bu fuarın adana tarımına katkı koyacağını inanıyoruz” diye konuşan Karademir, bazı hastalıklardan dolayı ovamızın Avrupa’da ki patates ihracatına karşı kapatılma riskini taşıdığını, bu riskin ortadan kaldırılması için bitki pasaportu büyük önem arzetmektedir dedi.

MSK Fuarcılık Genel Müdürü Buket Tekinsoy, fuar hakkında bilgi vererek “Tarım arazisi büyüklüğü bakımından ve büyük işletmeleriyle birlikte Çukurova, hem ülkemizin hem de dünyanın önemli tarımsal üretim ve ticaret merkezi konumundadır. Bu bağlamda Adana tarımının uluslararası üretim ve ticaret merkezi olması için böyle bir fuar gerçekleştirmeyi planladık” dedi.

 

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°