ÇUKUROVA KARİKATÜR FESTİVALİ BAŞLADI
GÜNCEL 5.11.2016 17:14:37 0

ÇUKUROVA KARİKATÜR FESTİVALİ BAŞLADI

ÇUKUROVA KARİKATÜR FESTİVALİ BAŞLADI

Çukurova’yı kültür, sanat ve festivaller şehri yapan Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği (DABB) ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, kültür ve sanat çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Adana'da yine bir ilki gerçekleştiren Çukurova Belediyesi, Uluslararası Çukurova Karikatür Festivalini müthiş bir coşkuyla başlattı. Etkinlikler 5-6 Kasım tarihleri boyunca sanatseverleri bekliyor.
Kültür ve sanat çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çukurova Belediyesi, Adana’da yine bir ilki gerçekleştirdi. Sanatseverler, Uluslararası Çukurova Karikatür Festivali için Çukurova Belediyesi'nde buluştu. Bülent Arabacıoğlu, Oğuz Gürel, Hicabi Demirci, Bahadır Boysal ve Alinur Uğurpakkan gibi Türkiye’nin usta çizerleri; Kosova’dan uluslararası alanda tanınmış usta karikatürcü Agim Krasniçi, Azerbaycan’dan dünyaca ünlü çizer Seyran Caferli’yle birlikte 50’ye yakın karikatürist festivale renk kattı. İlk kez yapılmasına karşın çok büyük ve kapsamlı olarak düzenlenen festival 4-5-6 Kasım tarihleri boyunca üç gün sürecek.karikatur_festivali_cova (1)
FESTİVALDE RENKLİ SAHNELER
Ana teması 'Barış' olarak belirlenen Uluslararası Çukurova Karikatür Festivali, Ünlü karikatürist Alinur Uğurpekkan’ın Adanalıların Karikatürleri ve Oğuz Gürel’in Portre Karikatürleri sergisiyle başladı. Festival etkinlikleri daha sonra Orhan Kemal Kültür Merkezi Fuayesinde A.Raşit Yakalı, Kosova'dan Agil Krasnigi, Azerbaycan'dan Seyran Caferli, KKTC'den Karikatürler Derneği Başkanı Musa Kayra ile KKTC Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri Serhan Gazioğlu'nun eserlerinden oluşan Ustalardan Ortak Sergi ile devam etti. Festivalde Usta karikatüristler Bülent Arabacıoğlu ve Hicabi Demirci'nin sergileri de büyük beğeni topladı. Arabacıoğlu ile Demirci, Orhan Kemal Kültür Merkezi’ni dolduran izleyicilerle keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.
GENÇLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Uluslararası Çukurova Karikatür Festivaline katılımın yoğun olduğu gözlenirken, katılımcıların çoğunun genç ve öğrenci kesimi olması dikkatlerden kaçmadı. Özellikle Süper Penguen, Penguen, Leman ve Uykusuz dergilerinin standları öğrencilerden büyük ilgi gördü. Festivalin açılış konuşmasını yapan Çukurova Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Selek, karikatüristlerin toplumun aydın ve farklı düşünen kesimi olduğunu ve kolay yetişmediğini ifade ederek, 'Bizler de bunu bilerek Turhan Selçuk Sanat Okulumuzu iyi bir ressam, iyi bir karikatürist yetiştirmek amacıyla açtık' dedi.karikatur_festivali_cova (3)

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°