Manşet Haber 15.05.2013 12:22:24 0

'Çukurova'dan Bir Adnan Yücel Geçti'

'Çukurova'dan Bir Adnan Yücel Geçti'

adnan_yucel_festival2. Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali Adana'dan startını verdi.

Adnan Yücel; kavganın ve umudun şairi, işçilerin-emekçilerin, kadınların, gençlerin sömürü düzenine karşı direnenlerin, insanca yaşanacak bir dünya özlemini dile getirenlerin korkusuz şairi... Sadece edebi üretimleriyle değil kişiliğiyle de ailesinden başlayarak, arkadaşları, öğrencileri arasında örnek olmasını bilen bir şairimiz.

Bu yıl Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali Adana’dan yola çıktı. Festival Komitesinin Adana için güzel bir saptaması var:  “Adnan Yücel festivali kapsamında Adana'da geçekleştirmek istediğimiz panel, form ve dinletiler için kimin kapısını çaldıysak, kime ilettiysek konuyu, kapılar ve imkânlar sonuna kadar açıldı” diyorlar ve ekliyorlar, “Adnan Yücel Çukurova ile birleşmiş, bütünleşmiş, tek vücut olmuş; bunu bir kez daha yıllar sonra yaşadık ve gördük”.

Adana'daki panel-form ve dinletiler Adana Valiliği Kültür Sanat Merkezi'nde (Eski Kız Lisesi) gerçekleştirildi. Festival, 12 Mayıs Pazar günü öğlen saat 13.00'da öğrencilerinden Burhan İlkılıç'ın hazırladığı kısa belgesel çalışmasıyla başladı.  Yapı Sanatevi adına Haluk Akay festivali neden düzenlediklerini, festivalin içinden geçtiğimiz süreçte neye denk düştüğünü anlatan bir konuşma yaptı. Ardından yazar Adil Okay'ın hazırladığı Ateşin ve Güneşin Çocukları konulu tiyatro gösterimi sinevizyondan izlendi ve 'Adnan Yücel Şiirinde Toplumsal İzlek' konulu panele geçildi. Panelistlerden Ozan Telli rahatsızlığını bildirdiği, Yapı Sanatevi temsilcisi Ali Öztürk ise patlamada yakınının yaralanması nedeni ile Reyhanlı'ya gitmesi gerektiği için panele katılamadı. Panel, Adnan Yücel'in hem mesai arkadaşı hem dostu olan akademisyen Prof. Dr. Adnan Gümüş ile başladı. Adnan Gümüş Adnan Yücel'in edebiyatı, sanatı, şiirleri ile nasıl bir kişi olduğunu anlattı kısaca. Daha sonra sözü Adil Okay aldı. Adnan Yücel'in şiirlerinde kavgayı, umudu, mücadeleyi, direnci, kendi hayatında neyi nasıl yaşadıysa, nasıl hissetiyse, nasıl olması gerektiyse şiirlerine öylece yansıttığını ve yaşadığını anlattı. Adnan Yücel'in, direnişlerin, grevlerin, örgütlü mücadelenin şairi olduğunu ve Adnan Yücel'i tanımaktan ve festivalde yer almaktan çok mutlu olduğunu ve bundan sonraki festival çalışmalarında da emek harcamak istediğini belirti. Panelin birinci bölümünde son konuşmacı olan Ertuğrul Kürkçü, sözüne sanattan, edebiyattan çok anlamadığını ancak Adnan Yücel'in örgütlü, mücadeleci kişiliğini ve bunu şiirleri, edebiyatı ile bütünleştirdiğini, mücadelenin gerekliliğini anlattığını bundan dolayı örnek alınacak bir kişiliğe sahip olduğunu belirtti. Ateşin ve Güneşin Çocukları kitabı ile halkların mücadelesinde yol gösterici, eleştirici bir önemi olduğunu belirtti.

adnan_yucel_festivaliİkinci bölüm 'Çukurova'dan Bir Adnan Yücel Geçti' başlıklı söyleşiyle devam etti. Şair Duran Aydın’ın şiir dinletisi ile başlayan bu bölümde şair Taner Nart, şair Demet Duyuler Doğan, yazar Çetin Yiğenoğlu, şair Hasan Hüseyin Gündüzalp, konuk olarak katıldılar.

YAZARLAR

35.8° / 20.3°