Demirçalı: 8 Mart Tatil Olsun
Manşet Haber 7.03.2013 14:42:48 0

Demirçalı: 8 Mart Tatil Olsun

Demirçalı: 8 Mart Tatil Olsun

Adana(Ulus)--CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunda değişiklik yapılarak 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Tatil yapılmasını teklif etti. Adana Milletvekili Ali Demirçalı, TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde, 8 Mart’ın dünyanın 21 ülkesinde resmi tatil günü olarak kutlandığını anımsatarak, “Birçok ülkede resmi tatil günü olarak kutlanan 8 Mart’ın ülkemizde de, kadınların kadın olmaktan kaynaklı yaşadığı sorunlara karşı bir araya gelinen ve tüm kadınlar için resmi tatil ilan edilen bir gün olması önem arz etmektedir.” dedi.

alidemircaliDemirçalı, TBMM Başkanlığı’na 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasını önerdi. Demirçalı şöyle konuştu:

“Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk her zaman kadınlara değer vermiş ve 1923 yılında söylediği “ Yeryüzünde gördüğünüz her şey kadının eseridir” ve yine “ Türk kadını en münevver, en faziletli ve en ağır kadındır” söylemleri ile kadınlara hak ettiği değerin verilmesini ve onlara hizmet edilmesi konusundaki görüşünü belirtmiştir.

Ancak, 2012 Türkiye verilerine bakıldığında, kadına yönelik şiddet ve tacizin giderek arttığı, esnek çalışma, güvencesiz çalışma, örgütsüzlük, uzun çalışma saatleri, ekonomik haklardan yoksunluk, işsizlik, düşük ücretler, meslek hastalıkları, işyerinde taciz ve şiddetten, en çok etkilenenlerin maalesef kadınlar olduğu görülmektedir.

Türkiye'de 25 milyon kişiye yaklaşan toplam istihdam içerisinde kadınların payı 7 milyonun da altında kalmıştır. Toplam istihdamın sadece yüzde 25'i kadın çalışanlardan meydana gelmektedir. Sınırlı sayıda çalışan kadınımızın önemli bir bölümünün işyerlerinde kayıt dışı çalışıyor olması da önemli bir gerçektir.

Ayrıca, iş bulma ümidi kalmamış, işsiz olarak görünmeyen yaklaşık iki milyon insanımızın önemli bir bölümünü de kadınlar oluşturmaktadır. Diğer yandan, kadın - erkek ücret farklılıklarına baktığımızda yine kadınlar aleyhine bir durum olduğunu görünmektedir. TUİK verilerine göre,'yöneticiler' grubu hariç, diğer tüm meslek gruplarında erkek ücreti, kadın ücretlerinden daha yüksektir.

Örgütlü kadın mücadelesini Türkiye’de daha da büyütmek ve geliştirmek adına, bütün dünyanın ortak değeri olan emek, barış, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde kadınlarımıza destek olmak, kadınların yıllardır çalışma yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları gidermek verdikleri mücadeleyi onurlandırmak adına, TBMM tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün, resmi tatil ilan edilmesi gerekmektedir.

8 Mart dünyanın 21 ülkesinde resmi tatil günü olarak kutlanmaktadır. Birçok ülkede resmi tatil günü olarak kutlanan 8 Mart’ın ülkemizde de, kadınların kadın olmaktan kaynaklı yaşadığı sorunlara karşı bir araya gelinen ve tüm kadınlar için resmi tatil ilan edilen bir gün olması önem arz etmektedir.”

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, 8 Mart’ın tatil ilan edilmesinin gerekçelerini şöyle sıraladı:

MADDE 1. 8 Mart dünyanın 21 ülkesinde resmi tatil günü olarak kutlanmaktadır. Birçok ülkede resmi tatil günü olarak kutlanan 8 Mart’ın ülkemizde de, kadınların kadın olmaktan kaynaklı yaşadığı sorunlara karşı bir araya gelinen ve tüm kadınlar için resmi tatil ilan edilen bir gün olması gerekmektedir.

MADDE 2. Yürürlük maddesidir.

MADDE 3. Yürütme maddesidir.”

2429 SAYILI ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

 

MADDE 1. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin 1.fıkrasına “8 Mart günü” ibaresi eklenmiş ve (c) bendi 8 Mart Dünya “Kadınlar Günü tatilidir” ilavesi yapılarak değiştirilmiştir.

MADDE 2. Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3. Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°