DEVRİMCİ BİR BESTEKAR: NEVESER KÖKTEŞ

DEVRİMCİ BİR BESTEKAR: NEVESER KÖKTEŞ


1904 yılında doğdu. Bazılarına göre Üsküdar' da, bazılarına göre ise babası sürgündeykenDrama/Yunanistan’da. .Babası Başmabeyinci Hurşit Bey'di. Bir baba ve üç anneden 8 kardeştiler. Kardeşlerinden biri, operet bestecisi Muhlis Sabahattin Ezgi idi.

Notre Dame de Sion' da okudu.Döneminin şık hanımlarından biriydi. 16 yaşında topçu subayı Mehmet Ali Üsküdarlı ile evlendi. Ne yazık ki bu evlilik çok kısa sürdü. Evliliklerinin ikinci yılında eşi Çanakkale’de şehit düşünce,küçücük oğluyla yalnız kaldı.Bu yalnızlık onu içine kapalı ve sinir hastası yaptı, 35 yaşlarında bir de yüz felci geçirince yüzünün sağ tarafını kullanamaz oldu.

Babası amatör bir müzisyendi. Neveser ilk musiki zevkini ondan aldı.Piyano çalmasını biliyordu. Hatta bir yarışmada birincilik kazanmıştı. Besteciliğe henüz 12 yaşında, polkalar besteleyerek başladı. İstanbul Radyosu'nda bir süre tambur çaldı ama radyoda aradığı ortamı bir türlü bulamadı. Sonra Ağabeyi Sabahattin Bey' in operet temsillerinde çalıştı; ona ait bazı operet şarkılarını taş plaklara okudu.

Piyano, tambur ve gitar çalmasının yanında, güfteler de yazıyordu. Kendine özgü bir tarz yaratmış, çok sayıda eser vermişti. Üstat idi artık.''Fes-mes devri geçti, niçin musikimizde inkılabı hazmetmiyoruz. Dede'ler, Rahmi Bey'ler bile zaman zaman Türk musikisinde inkılap yapmak üzere harekete geçmişler, fakat fesin altındaki zihniyet karşısında daha fazla cesaret edememişlerdir. Herkes bilir ki, Dede'nin valsleri vardır,” diyordu.

Bazı kaynaklara göre 500, bazılarına göre ise 1000' den fazla bestesi vardı. Ama bugün elimizde sadece 100 kadarının notası var. Çünkü, ölümünden sonra eserlerinin yakılmasını vasiyet etmiş, pek çok bestesi yakılmış ve kaybolup gitmişti.

Eserleri, tango, vals, operet ve şarkı formlarındadır. Şarkılarının çoğu semai (vals) usulündedir ve çoğu eserinin güftesini de kendisi yazmıştır. Bestelerini uzun süre saklamış ve ancak ağabeyi Muhlis Sabahattin'in ölümünden sonra ortaya çıkarmıştır. İlk eseri radyoda onun öldüğü gün yayınlanmıştır.

Yaşadığı dönemin sanatsal koşullarının çok dışında Batı tarzında besteler yaptı. Ne yazık ki, döneminde yaptıklarıyla alaycı bir şekilde “Neveser Musikisi” diye dalga geçildi.Çoğu vals ritmindeki yüzlerce bestesinin derin anlamlı ve içe dokunan sözlerini de hep kendisi yazmıştı.

Hayatının son yıllarında iyice yoksul düştü. Adanalı sanayici Ahmet Sapmaz onu himayesine aldı ve Moda’da bir ev verdi. 7 Temmuz 1962’debir kalp krizi sonucu vefat etti.

Acılar çeken ama hiçbir şeyden de taviz vermeyen bir İstanbul Hanımefendisiydi. Bugün layık olduğu gibi hatırlanmıyor. Ama zaman ne kadar değişirse değişsin “aşkın sesi” değişmez. Onun bir şarkısıyla, onun içli mısralarından hiç olmazsa biriyle tanışmamış aşklar, âşıklar hep bir parça eksik kalacaktır.

GENÇLİĞİNDEN İTİBAREN YÜZÜ HİÇ GÜLMEDİ. AMA…

• BESTELERİNDE HEP SEVİNCİ, NEŞ’EYİ, SEVGİYİ, MUTLULUĞU İŞLEDİ.

YAD ETMEK İSTERSENİZ İŞTE SÖZÜ DE KENDİSİNE AİT BİR SEGAH BESTESİ

Bir emele bin ah çeksem.
Zevk duyarım her dem dâd etsem.
Sevmek teselli şu boş âlemde.
Neş'e vardır aşkın her eleminde.
Gönlümde açsın bahar şu kış gününde.
Şiir dolu pembe akşam güneşinde.








İfral TURGUT

30.06.2021 00:54:16

YAZARLAR


VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI

GÜNÜ FOTOĞRAFI:

RESMİ AÇILIŞISI HİSARCIKLIOĞLU YAPTI

CHP’DEN 23 NİSAN KUTLAMASI