DİKTATÖR DEVİREN KADINLAR

DİKTATÖR DEVİREN KADINLAR

(Bir arkadaşım soruyordu,” Demokratik yolla görevinden ayrılan diktatör var m?” Tam olarak değil ama var.)

Dominik Başkanı Rafel Trujillo. Tarihinin en kanlı diktatörlerinden biri. Askeri darbe ile geldi; referandumla devlet başkanı oldu. Sonra devletin başına çöreklendi. Tam 31 yıl. Hep ABD desteğiyle iktidarda kaldı; beslediği burjuva sınıfı tarafından desteklendi, işlediği tüm cinayetlere, ihlal ettiği tüm insan haklarına göz yumuldu. Ülke ekonomisinin çöküşü yolsuzluğu da beraberinde getirmiş, etrafında sadece yakın ailesi ve besleme iş adamları kalmıştı.
Devlet Başkanlığı kesmemiş kendini “şef” ilan etmişti. Narsisizmi yüzünden ülkedeki şehirlerin, dağların isimlerini, kendi adıyla değiştirmiş, karşıt görüşleri kanla bastırmış muhaliflerin hepsi ya tutuklanmışlar, ya da “faili meçhul” olarak katledilmişler. Diktatörlüğü boyunca 50 bin kişinin katlinden sorumlu.
Doğal olarak ülkede halk gizli örgütler kurmaya başlanmıştı. Bunlardan biri “Kelebekler”. Mirabal kardeşler olarak bilinen 3 cesur kadın tarafından kurulmuştu. Eşit insan hakları ve demokrasi için kendi canlarını kaybetme pahasına mücadele veren Mirabal kardeşler ve eşleri, Trujillo tarafından terörist ilan edildi, vatan haini oldukları ve ülkenin bütünlüğüne zarar verecekleri gerekçesiyle defalarca tutuklandı. Mallarına, mülklerine el konuldu Trujillo’ya göre ülkenin en büyük iki sorunu Kilise ve Mirabal kardeşlerdi.
Bir gün hapishanedeki eşlerini ziyaretten dönen Mirabal’ın aracı durduruldu ve eli sopalı Trujillo yandaşları tarafından dövülerek öldürüldü, cesetleri arabalarıyla bir uçurumdan aşağı atıldı. Polis trafik kazası dedi.
Trujillo, Mirabal kardeşleri öldürerek, problemi halledeceğini sanmıştı ama halk ayaklanmıştı bir kere. Ayaklanmalar hızlanınca ABD Trujillo’dan desteğini çekti ve 30 Mayıs 1961’de Trujillo bir suikast ile öldürüldü.
Şubat 1963’de ise Dominik Cumhuriyeti yıllar sonra ilk defa demokratik bir oylamayla hükümetini seçti.
Mirabal kardeşlerden, o gün, o arabada olmadığı için sağ kalan Dedé Mirabal hayatını bu üç kadının kahramanlık hikâyesini anlatmaya harcadı. “Mirabal Kardeşler Vakfı” ve “Mirabal Kardeşler Müzesini” kurdu.
1981’den beri 25 Kasım, kadına karşı şiddetle mücadele etme günü olarak anılıyor ve bugün, kadın dayanışmasının bir kaybı ama aynı zamanda bir kazanımı olarak kabul ediliyor.
Dünyanın çeşitli yerlerinde bugün için eylemler, yürüyüşler ve kongreler düzenliyor. 1999’da ise Birleşmiş Milletler bugünü resmi olarak “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele Günü” ilan etti.
DOMİNİKLİ KADINLAR BAŞARMIŞ.
NEDEN BAŞKA ÜLKELERDE DE OLMASIN Kİ?

ardahan mutlu son masaj

İfral TURGUT

18.06.2021 17:24:44

YAZARLAR


MHP İL BAŞKANI KANLI: 31 MART SEÇİMLERİ HALKIN MEVSİMSEL TERCİHİ"

ADANA’DAN DÜNYAYA SEVGİ, DOSTLUK VE BARIŞ MESAJI

SEYHAN NEHRİ ÜZERİNDE VOLEYBOL, TENİS VE KONSER

ANADOLU EMEKLİLER DERNEĞİNDEN DAYANIŞMA

YÜREĞİR BELEDİYESİ PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA

KAYIP ALTIN KEMER ŞAMPİYON GÜREŞÇİDE

ULUSLARARASI FOTOĞRAFLAR ADANA TEPEBAĞ’DA GÖRÜCÜYE ÇIKTI

ÇALIŞANLAR ARTIK ‘RUH SAĞLIĞI İZNİ’ DE ALIYOR!

ABB BAŞKANI MEZUN OLDUĞU LİSAYİ ZİYARET ETTİ

TEKİN: MUHTARLARIMIZLA HİZMET SÖZLEŞMESİ YAPACAĞIZ

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALI’NDA REKOR MERT DEMİR KONSERİNDE

BU BESİNLER, ALZHEİMER VE PARKİNSON RİSKİNİ AZALTIYOR!

"YANGINDAN MAL MI KAÇIRIYORSUNUZ?"

DÜNYA SANAT GÜNÜ’NDE ÜÇ SANATÇIYA ÖDÜL

İLACA ERİŞİM ENGELLENEMEZ!

BİRİKTİRME HASTALIĞI BELİRTİLERİ!

ADANA PORTAKAL ÇİÇEĞİ KARNAVALINDA HER GÜN ETKİNLİK