DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLER ADANA LEZZET FESTİVALİNDE
Manşet Haber 15.10.2018 08:44:32 0

DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLER ADANA LEZZET FESTİVALİNDE

DÜNYACA ÜNLÜ ŞEFLER ADANA LEZZET FESTİVALİNDE

“Gelenekselin Gücü Adına!” temasıyla kentin yerel ve geleneksel mutfak kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlayan 2. Adana Lezzet Festivali coşkulu açılış törenin ardından ikinci gününde de Adanalıların, çevre illerden gelenlerin ve festival için kente gelen turistlerin akınına uğradı. Adana Valisi Sayın Mahmut Demirtaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü Merkez Park’taki festival alanında yer alan Adana’nın yerel ve geleneksel lezzetlerinin sunulduğu stantları ziyaret etti. Hem yerel hem ulusal hem de uluslar arası şeflerin ve gastronomi ünlülerinin katıldığı etkinliklere ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.
Festivalin ikinci günü yerel şeflerle geleneksel Adana mutfağı yarışmasıyla başladı. Daha sonra konuk ülke Çin’den gelen şefler sahne aldı. Çinli ses sanatçılarının da yer aldığı ekibin şovu renkli görüntülere sahne oldu. Geleneksel Çin mutfağından örnekler sergileyen şefler uzun süre alkışlandı.
GELENEKTEN GELECEĞE
Ünlü şef Sahrap Soysal’ın moderatörlüğünü yaptığı “Gelenek ve Gelecek” temalı gastroshow’da şef Eyüp Kemal Sevinç ve Bruno Santa Cruz Adana mutfağının geleneksel yemeklerinden nohutlu patlıcan dolmasını yerelden ulusal ve uluslararası perspektife taşıyarak yorumladı.
TV programlarıyla tanınan ünlü şef Danilo Zanna Adana mutfağını yorumlarken bir diğer ünlü şef Hazer Amani ise kentin sokak lezzetlerine farklı bir bakış açısı getirdi.Şef Ebru Baybara Demir festival sahnesinde yaptığı yemekle büyük beğeni toplarken, ünlü şef Somer Sivrioğlu’nun “Yurtdışında Türk Mutfağı: Dönerciden Restorana Bir Yolculuk” başlıklı söyleşisi kalabalık bir izleyici topluluğu tarafından izlendi.
İlhan Koçulu ile “Peynir Tadımı” ve İtalyan uzman Massimo DeRienzo ile “Zeytinyağı Tadımı” gibi etkinlikler festivalin yıldızı olan diğer etkinlikler arasında yer aldı.
2. Adana Lezzet Festivali’nde bugün “Yunus Emre Akkor ile Kınalı Eller”, Ebru Erke ve Adanalı şef Türev Uludağ ile “Adana’nın Saklı Kalmış Vejetaryen Hazinesi” başlıklı gastroşovlar; birbirinden özgün yerel yemek ustalarının Adana mutfağından en geleneksel lezzetleri sunacağı atölye ve şovlar; ünlü Adanalı diyetisyen Dilara Koçak ile “Sağlıklı Adana Mutfağı”, “Adana’nın En Eski Kebap Ustaları ile Duayenler Buluşması”, başlıklı etkinlikler yer aldı.


YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°