Eczaneler kapanma noktasına geldi
Manşet Haber 23.09.2012 13:30:57 0

Eczaneler kapanma noktasına geldi

Eczaneler kapanma noktasına geldi

Adana(Ulus)-- Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, meslek örgütlerinin, siyasetin ve sermayenin etkisinde kalmaması gerektiğini belirterek, “Mesleğimize yönelik tehditler karşısında tek çıkar yol yan yana durarak mesleki dayanışmayı güçlendirmek, birlikte hareket edebilmektir.” dedi
ADANA- Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, sosyal devlet olmanın gereği olan herkesçe ulaşılabilir sağlık hizmeti anlayışının ortadan kalktığını, sağlığın piyasa koşullarına terk edildiğini öne sürdü,
Olağan genel kurulda sağlık alanındaki gelişmeler ve çalışmaları hakkında bilgi veren Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, tüm dünyada küresel güçlerin ekonomik ve politik kaygılarından ülkemizin etkilenmemesinin mümkün olmadığını ifade etti ve şöyle konuştu:
TERÖR CANIMIZI ACITIYOR
“Bugün ülkemizin bir bölümünde yaşanan, terör veya savaş adına ne denirse densin canımızı yakan içimizi acıtan olaylar yine bu küresel aktörlerin kendi çıkar haritalarını oluşturma kurgularından başka bir şey değildir. Dünyada yaşanan bu değişimlerin ışığında mesleğimizde yaşanan olumsuz süreci ülkemizin siyasi ve ekonomik sorunlarından ayrı tutmadan birlikte değerlendirmeli ve mesleğimiz adına doğru tespitler yapabilmeliyiz.
Bugün yenilik ve değişim adı altında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uygulamaya konulan politikalar, küresel kapitalizmi derinleştirmeye yönelik düzenlemeleri içermekte, özellikle 2004 sonrası sağlık alanında yapılan uygulamalar sağlığın ve ilacın piyasacı bir anlayışa terk edilmesinde önemli bir siyasal zemin oluşturmaktadır.
SAĞLIK PİYASA KOŞULLARINA TERK EDİLDİ
Öncelikle hepimizin kabul etmesi gereken bir gerçek var ki; o da sosyal devlet olmanın gereği olan herkesçe ulaşılabilir sağlık hizmeti anlayışı artık bitmiş ve alınan son kararlarla birlikte sağlık piyasa koşullarına terk edilmiştir.
Sağlıkta dönüşüm dediğimiz proje, bugün hastalarımızı birer müşteriye; sağlık hizmeti verilen sağlık tesislerini ise birer ticarethaneye dönüştürmüş durumdadır. Uygulanan tüm tasarruf tedbirlerine rağmen sağlık harcamalarındaki artış devam etmekte ve maalesef buna paralel olarak vatandaşın cebinden çıkan sağlık harcamaları da sürekli artmaktadır. “
ECZANELER KAPANMA NOKTASINA GELDİ
2004 yılından bu yana sağlıkta tasarruf adı altında yapılan uygulamalara devam edildiğine dikkat çeken Adana Eczacı Odası Başkanı Özkan,”Kamu Kurum İskonto artışları ve İlaç Fiyat Kararnamesinde yapılan değişiklik ile ilaç fiyatlarında yaşanan düşüşler ve bunun sonucu oluşan eczane stok zararları eczane ekonomisine yapılan baskıların son halkasını oluşturmuş ve birçok eczane kapanma noktasına gelmiştir. Bugün eczane stok zararları aradan geçen bunca zamana rağmen telafi edilemediği gibi, haftalık ilaç fiyat düşüşlerinden kaynaklanan eczane sermayelerindeki erimelerde hızla devam etmektedir. 2011 Kasım ayında hayata geçirilen uygulamaları bahane eden ilaç firmalarının % 4 ve % 7 ticari ıskontoları kaldırmasıyla ekonomik açıdan zor durumda olan eczanelerin ayakta kalma şansları hemen hemen kalmamıştır.” dedi.
SİYASET VE SERMAYE ETKİSİNDE KALMAMALI
Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, demokratik ve sivil bir anayasa beklentilerinin arttığı bir dönemde, demokrasinin vazgeçilmez seslerinden meslek örgütlerinin, siyasetin ve sermayenin etkisinde kalmadan, ‘sivil toplumun siyasi otorite üzerinde baskı gücünü’ zayıflatmaya yönelik böylesi düzenlemelere müsaade etmemeleri gerektiğini ifade ederek, “Mesleğimize yönelik tehditler karşısında tek çıkar yol yan yana durarak mesleki dayanışmayı güçlendirmek, birlikte hareket edebilmektir.Bunu gerçekleştirmenin yolu da örgütlerimize sahip çıkmaktan geçmektedir. Bu dönem olduğu gibi önümüzdeki süreçte de en büyük gücümüz olan örgütlerimize ve örgütlülüğümüze daha çok ihtiyaç duyacağız.” şeklinde konuştu
Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak da konuşmasında, akıllı ilaç kullanımının hekim-eczacı-vatandaş işbirliğinde hayata geçirilmesi gerektiğini, vatandaşın sağlığa ve eczaneye ulaşmadaki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.
Sağlık ve ilaç harcamalarının azaltılmaya, ilaç fiyatlarının düşürülmeye çalışıldığına dikkat çeken TEB Başkanı Erdoğan Çolak, 2003 yılından bu yana ilaç fiyatlarının 250 kez düşürüldüğü, 2004 yılından bu yana da eczacıların karlılıklarının kademeli olarak azaltıldığını bildirdi. Dünyada ve ülkemizde sağlıktaki harcamalar hakkında da bilgi veren Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “Ülkemizde vatandaşlarımız yılda 2.1 kez hekime giderken, bu oran 8’e çıkmıştır. Amerika’da yılda 950 dolar olan yıllık ilaç tüketimi krizde olan Yunanistan’da 300 dolar, İtalya’da 572, Fransa’da 640, Almanya’da 628 dolar iken ülkemizde kişi başına 140 dolar ilaç tüketilmektedir. Biz TEB olarak vatandaşın sağlığa ve eczaneye ulaşmasındaki tüm engellerin kaldırılmasından yanayız. Aksi takdirde bu alandaki harcamaların daha da artacağını gözlemliyoruz.” dedi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 15.2°