ELEŞTİRMEYİ BİLMEK, ELEŞTİRİYE AÇIK OLMAK GEREK

ELEŞTİRMEYİ BİLMEK, ELEŞTİRİYE AÇIK OLMAK GEREK






Gazeteci eleştirir. Gazetecilik haber ve bilgi vermenin yanı sıra eleştirmektir. Eleştirmeyen zaten gazeteci olamaz.





Ancak eleştiriyi, yalnızca kötülemek olarak bilmemeli. Her şeyin eksik yanını, kötü tarafını söylemek ya da yazmak da olmaz.





Eleştirmek hem iyiyi hem de kötüyü göstermek, neresi doğru neresi yanlış anlatmaktır. İşte o zaman eleştiri, eleştiri olur, mesleğinin bir yanı da eleştirmek olan gazeteci işini layıkıyla yapmış olur.





Günümüzde eleştiri genellikle olayları ve insanları karalamak ve kötülemek olarak algılanıyor. Çünkü daha çok bu amaçla yapılıyor. Yani eleştirme bahanesiyle insanlar kötülenip, karalanıyor, doğru ve iyi yönler göz ardı edilip, hep kötü ve yanlışlar gösteriliyor. Bunun adına da eleştiri deniliyor.





Bu yanlış bir tutum ve davranıştır. Böyle yapan kişiler de iyi niyetten uzak ve art niyetli insanlardır. Çünkü gerçek eleştiri bir insanı, bir konuyu, bir eseri ve olayı her yönüyle ele alıp, iyi ve kötü yanlarıyla birlikte, doğru ve güzel taraflarıyla da değerlendirip, ona göre fikir beyan etmektir.





Bu nedenle eleştirinin ne olduğunu bilip, ona göre davranmak gerekir. Özellikle de gerçek gazeteciler, yazarlar, edebiyat ve sanatla iç içe yaşayanlar bunu iyi bilir. İnsana, olaya, konuya ve esere yapıcı yaklaşmak, olumsuz yanlarını görürken, olumlu yönlerini de fark edip, köstekleyici değil, destekleyici olurlar. Bu davranış şekli de üreten insana moral verir, hırslandırıp, yeni çalışmalar yapması için pozitif enerji sağlar.





Aksi takdirde negatif yaklaşımlarla, önyargılarla, amacın bağcıyı dövmek olduğu bakış açısıyla yapılan eleştiriler eleştiri değil, kötülemektir. İnsan ilişkilerine fayda yerine zarar verir.





Eleştiride bulunurken objektif olmak, insanlara ve olaylara tarafsız bakış açısıyla yaklaşmak çok önemlidir. Bu hem eleştirene güven duyulmasını sağlar hem de yapılan eleştiri sayesinde eksikliklerin tamamlaması ile yanlışların düzeltilmesine imkan tanır.





Bu arada eleştiriye katlanmak ve eleştiriye açık olmak da önemlidir. Bazı kişiler hiçbir zaman hiçbir şekilde ne kendilerinin ne de kendileriyle ilgili bir konu ya da olayın eleştirilmesine, eğrisinin doğrusunun gösterilmesine katlanamazlar. Böyle kişileri iyi bilip, boş yere tartışmaya girmemek gerekir. Çünkü sonuçta ne alan ne de veren mutlu olur, belki de kalp kırıcı tartışmalar bile yaşanır.





Ayrıca her gördüğünü, her duyduğunu eleştiren tipler de vardır ve kendilerine eleştirel bir kişilik sahibi olmak gibi bir şeyi de yakıştırıp, yaptıklarına meşruiyet kazandırmak isterler ki bunlardan özellikle uzak durmak gerekir. Çünkü böyle kişilerden olumlu bir söz duymak genellikle pek mümkün olmaz.





Uzun sözün kısası; eleştirmek güzeldir, eleştiriye açık olmak insanın yanlışını, doğrusunu görmesine fayda sağlar ancak eleştirmeyi bilmek kadar eleştirilmeye açık olmak da önemlidir. Birinin olup, diğerinin olmaması bazen sıkıntıya yol açabilir.



Tuncay DAĞLI

30.05.2023 23:53:38

YAZARLAR


DEMİRÇALI: YÜREĞİR’İ KAZANARAK TARİH YAZILACAK

"HALKÇI BELEDİYECİLİK BAYRAĞINI ADANA VE 15 İLÇEMİZDE DALGALANDIRACAĞIZ"

CHP ‘Lİ OYA TEKİN: SON SÖZÜ SİZ SÖYLEYİN

CHP’Lİ GÖÇMEN: SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN TEMEL NOKTASI İNSAN VE HİZMETTİR

TZOB MART AYINDA ÜRETİCİ VE MARKET FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMİ AÇIKLADI

ZEYDAN KARALAR: HİZMETTE SİYASİ AYRIM YOK

ENERJİSA’DAN "SEÇİM" AÇIKLAMASI

CHP İL BAŞKANI TANBUROĞLU: KAZANIYORUZ

ÇUKUROVA ÖDÜLÜ TYS BAŞKANI ÖZYALÇINER’E VERİLDİ

SEÇİME 3 GÜN KALA HATIRLADI!

“OMUZ OMUZA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ ”

“GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİDİR”

KEREM ŞAHİN TMMOB ADANA İKK SEKRETERİ

DEM EŞBAŞKAN ADAYLARI: ADANA’DA İTTİFAK YOK DEM PARTİ VAR!

TÜRKEŞ: ADANALILAR HİZMETİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR

CUMHUR İTTİFAKI 5’İ BİR YERDE

TEMİZLİK TAKINTISI NEDİR? KİMLER DE GÖRÜLÜR?