Enerjiyi kötü kullanıyoruz
Manşet Haber 24.02.2013 11:25:14 0

Enerjiyi kötü kullanıyoruz

Enerjiyi kötü kullanıyoruz

Adana(Ulus)--enerji_kotuTMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından Adfana’da “Endüstri ve Binalarda Enerji Tasarrufunda Uygulanalar Semineri” yapıldı.

Seyhan Oteli’ndeki seminerin açılışında konuşan MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, Türkiye’nin yüzde 70’i aşan enerji ithalat bağımlılığının, ülke ekonomisi ve halk üzerinde enerji fiyatlarını önemli bir baskı unsuru haline getirdiğini, enerji üzerinden alınan dünyadaki en yüksek vergiler ve hane halkı gelirinin gittikçe düşmesi nedeniyle enerji harcamalarının, halkın ve dünya piyasalarında rekabet etmeye çalışan sanayici üzerindeki en ağır yük hakine geldiğini kaydetti. Atıcı şöyle konuştu:

DENETİM ÖNCELİKLİ ENERJİ POLİTİKASI

“Enerji verimliliği uygulamalarının etkinleştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması, yeterince değerlendirilmeyen linyit, hidrolik, rüzgar enerjisi, jeotermal ve güneşe dayalı elektrik üretim potansiyelinin harekete geçirilmesi, birincil enerji tüketimi ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması, serbestleştirme ve özelleştirmelerden vazgeçilerek kaynakların esas olarak kamusal çıkar gözetilerek değerlendirilmesi, kamusal planlama, kamusal üretim ve denetim öncelikli enerji politikası olmalıdır.”

BİNA ENERJİ YÖNETİCİSİ YETİŞTİRME KURSU

Atıcı, MMO’nun Enerji Verimliliği Kongreleri düzenlediğini, ülkemizde yeni bir uygulama olan “Bina Enerji Yöneticisi” yetiştirme kursları düzenleme yanında 2 ayrı Eğitim ve Uygulama Merkezi kurarak ülkemizdeki laboratuar sayısını 3’ çıkarttığını ifade etti. MMO Adana Şube Başkanı Atıcı, Türkiye’nin enerji politikasının temel hedeflerinden birisinin enerji verimliliğinin artırılması ve enerji yoğunluğunda düzenli bir düşme eğiliminin yakalanması gerektiğini belirtti. Atıcı, “Sanayide yüzde 30 civarında, ulaşımda yüze 20, binalarda yüzde 30-35, arasında bulunan nihai enerji tüketiminin, verimlilik önlemleri ile sanayide yüzde 20, ulaşımda yüzde 25, binalarda ise yüzde 30-50’lere varan tasarruf potansiyelinin geri kazanılmasının olanaklı olduğunu görmek gerekir.” şeklinde konuştu.

EİE’nin hedefinde bulunan 5 bin Enerji Yöneticisinin yetiştirilmesine Türkiye’nin ilk Enerji Verimliliği Kuruluşu olarak MMO’nun aktif katkı sunduğunu da ifade eden Atıcı, sanayi ve bina sektörlerine yönelik düzenlenen Enerji Yöneticisi kurslarında bir yıllık süre içinde 700’den fazla meslektaşının başarı göstererek belge aldığını açıkladı. MMO Şube Başkanı Atıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Enerji verimliliği hizmet sektörünün bilgi düzeyini yükseltmek ve yönetmelik şartlarını yerine getirmesi için etüt-proje eğitimlerine de başlanabilecek. Odamız, 9 milyon binaya yönelik Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı Yetiştirme eğitimlerine de başladı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 2008 yılında yayınladığı yönetmelik uyarınca tüm yeni ve eski binalara Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu kılınmıştır. Bu belgenin 2017 yılına kadar yaklaşık 9 milyon mevcut binaya ve her yıl inşa edilen ortalama 100 bin binaya düzenlenecektir. Bu kadar büyük hacimli bir işin layıkıyla yerine getirilebilmesi için ülkemizde binlerce uzmanın çok kısa sürede yetiştirilmesi ve belgelendirilmesine ihtiyaç duyulacaktır.”

MMO Kocaeli Şubesi Enerji Komisyonu Üyesi Ünal Özmurul, en ucuz enerjinin tasarruf edilen enerji olduğunu, ülkemizde enerjinin kötü kullanıldığını bu alanda ilk sırada yer aldığını söyledi. Özmurul, basınçlı hava, hava kalitesi, kompresör tipleri, sıkıştırma oranları, güç tüketimi, dağıtım hatları, hava kaçakları, atık ısı, maliyet analizi, tasarruf uygulamaları, endüstride buhar tasarrufu, binalarda enerji tasarrufu uygulamaları konularında bilgiler verdi.

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 15.2°