ERSAN IŞIKSOY YAZDI: YAŞAR KEMAL’İN “HEMİTE” HEYKELİ...
Manşet Haber 1.03.2021 12:56:26 0

ERSAN IŞIKSOY YAZDI: YAŞAR KEMAL’İN “HEMİTE” HEYKELİ...

ERSAN IŞIKSOY YAZDI: YAŞAR KEMAL’İN “HEMİTE” HEYKELİ...

Dünyaca ünlü edebiyatçi Yaşar Kemal ölümünün 6’nci yılında çeşitli etkinliklerle anıldı. Yaşar Kemal Adanalı bir edebiyatçı. O dönem Adana sınırlarında olan Osmaniye Hemite köyünde doğdu. 1993 yılında Hemite Köyü’ne Yaşar Kemal’in heykeli dikildi. O heykel dönemin Seyhan Belediye Başkanı olan Yalçın Akyol döneminde yapıldı.
Seyhan Belediyesi Mavi Marketler Genel Müdürü olan Ersan Işıksoy, Yaşar Kemal’in Hemite’de dikilen heykelinin hikayesini paylaştı. Ersan Işıksoy’un kaleminden…


Bu, “Hemite ve anıt yapılması hikayesi”nin başlangıcı, Arif Abi’nin (Keskiner), Sıraselviler/İstanbul’daki, Çiçek Bar’ın da başladı.
Yıl, 1993 ilk aylarıydı.
Rahmetli, Demirtaş Abi (Ceyhun) ve Arif Abi’yle birlikte, kafa yoruyoruz. “Seyhan Belediyesi Kültür Şenliği/1993 nasıl olmalı?” diye.
Arif Abi, “bu yıl ana tema, Yaşar Kemal” dedi.
Çok fazla sürmedi değerlendirmemiz;”tamam” dedik.
Arif Abi, “dur bi Yaşar Abi’yi arayayım” dedi.
Evini arayıp konuştu ve bize döndü ve “Bu güne kadar aklınız neredeydi?. Çiçek Bar’a geliyorum hemen” demiş.
Geldi, sabaha kadar konuştuk.
Çiçek Bar, Nevizade, İşkembeci ve kaldığım otelin salonunda.
Kısa bir süre sonra, Arif Abi, Demirtaş Abi ve Metin Deniz (Eczacıbaşı Grubu’nun mimarı) Adana’ya geldiler. Hemite’ye geçtik.
Birisi “şu Hemite Dağı’na (çünkü, Yaşar Kemal, Hemite Tepesi’ne, Hemite Dağı diyordu), Yaşar Kemal’in rölyefi’ni yaptıralım” dedi. Arif Abi, “olmaz, hepimize söver. “Bu, ABD’lilere özenmek, der” dedi.
Sonuçta, Yaşar Kemal’in çok sevdiği ve Hemite’nin yanından akan Ceyhan Nehri’nin kıyısına, bir İnce Memet anıtı yaptırmaya karar verdik. Hemen, Almanya’da yaşayan Türkiyeli bir heykeltraşla iletişime geçtiler.
Bir hafta sonra, heykeltraşla birlikte geldiler ve yeniden Hemite’ye gittik.
Yaşar Kemal için çok önemli olan, Hemite Kalesi’ne çıktık.
Heykeltraş, bana “şuradan, Hemite Dağ’ından, şu üç büyük kayayı, anıtın yapılacağı alana indirebilir misiniz?” dedi.
“İndiririz” dedim.
“Nasıl olur, buraya vinç çıkmaz ki” diye itiraz ettiler; ikna ettim.
Heykeltraş, “Anıtın ana fikri, Yaşar Kemal’in yetiştiği bu topraklardan, kaya gibi güçlü bir materyalden, İnce Memet anıtı yapmak” dedi.
Ben de günlerce Hemite Köyü ve çevre köylerde yaptığım araştırmalarda, köylülerce bana anlatılan “aslında, İnce Memet, Yaşar Kemal’in ta kendisi. Anlatılan bir efsaneyi, hayal gücüyle daha da büyütüp, olmak istediği kişiyi, İnce Memed olarak yazdı” söylemlerini ilettim.
Buna bağlı olarak, “anıttaki kişinin yüzünün, soyut olmasını” önerdim. “Buraya gelip, anıta bakan kişi, Yaşar Kemal ya da İnce Memed; kimi betimliyorsa, onu görsün”ü önerdim.
Sonuçta, yüzü soyut, bir anıt; ama, gücünü toprak üzerindeki, güçlü kayalardan alan, bir İnce Memed ya da Yaşar Kemal anıtı kararı çıktı.
İşte, Halk Tv’nin yarın canlı yayını, bu anıtın önünde yapılacak.
Başta Demirtaş Abi, Arif Keskiner, Metin Deniz ve anıt şantiye sorumlumuz Kemal Abi olmak üzere, heykeltıraşından işçisine, Hemite Köyü muhtarından, Yaşar Kemal’in köy arkadaşlarına, Seyhan Belediye’si ve Mavi Market’teki çalışma arkadaşlarıma, Adana ve Ulusal Medya; hatta, uluslarası medya çalışanlarına, Türkiye Yazarlar Sendikası ve dönemin yöneticilerine, yüzlerce görevli arkadaşlarımıza; anıtın yapımı ve açılış töreninde emeği geçen her yurttaşımıza,
sonsuz saygı ve sevgilerimle,
teşekkür ederim.
Bu anıtın açılışı öncesi,
“Yaşar Kemal Dostları”nın,
kebap+rakı+şalgam’la “ödemesi” yapılan, İlkçağ’daki köleler gibi (bunlar, Demirtaş Abi’nin anlatımı) o üç kaya parçasını nasıl taşıdıkları;
Hemite Kalesi’nden Yaşar Kemal’i mobil araç telefonuyla arayıp, “Hemite Kalesi efsanesini yerle bir edişimizi”,
Açılış günü, 312 kişilik özel uçakla Adana’ya konuk ettiğimiz sanat dünyasından konuklarımıza, Ç.Ü.’nün Sosyal Tesisleri’nden izlettiğimiz Rodrigo’nun Gitar Konçertosu’yla senkronize edilmiş, Baraj Gölü üzerindeki muhteşem havai fişek gösterisinin hikayesini;
bu festivaldeki diğer yaşadıklarımı,
“Fırtınalı Yıllar” adlı kitabımda, 90 yaşıma geldiğimde yayınlayacağım.
Biraz sabır; daha, 26 yıl var...





Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.8° / 13.8°