EŞİTSİZLİĞİN BEDELİ
Manşet Haber 6.12.2019 12:57:19 0

EŞİTSİZLİĞİN BEDELİ

EŞİTSİZLİĞİN BEDELİ

Çağımızın kaygı verici özelliklerinden birisi de eşitsizliklerin artması, daha da kötüsü meşrulaştırılmasıdır. Artık aşırı zenginleşme kızgınlıkla, dehşetle değil hayranlıkla izleniyor.
Medyada en büyük servetler ya da zenginler listesi çarşaf çarşaf yayınlandığında hiçbir öfke patlaması yaşanmıyor.Herşey kanıksanmış, herşey hayatın olağan akışına bırakılmış durumda.
Oysa bu olgu, hem ülkelerin hem de tüm insanlığın toplumsal dokusunu bozuyor.Zenginlerin ve ünlülerin rol modeli konumuna yükseldiği dünyada tüm değerler itibarını yitirmez mi?
Gelir dağılımı piramidinin alt sıralarında yer alan insanlar, “vatan için ölen biz, vatanın kaymağını yiyenler bir avuç azınlık” diye düşünürse yanlış mı olur?
Eskiden çalışmak ve alın teri bir erdemdi. La Fontain’in karınca ve ağustos böceği hikayesinde,yaz boyu ötüp kışın aç kalan ağustos böceğiyle dalga geçilirdi. Yazın sıcağında çalışıp kışın sıcacık yuvasında karnı tok yaşayan karıncalar övülürdü, örnek alınması istenirdi.
Oysa günümüzde karıncalar alaya alınıyor ve küçük görülüyor. Bir karikatürde, kışın ayazında tir tir titreyen bir karınca ve onun kapısını çalıp sırtında kürküyle “komşu Paris’te sahne alacağım, bir isteğin var mı?” diyen bir ağustos böceğini anımsıyorum.
Gençler; sürekli çalışmış ama bir varlık sahibi olamamış ebeveynlerine acıma duygusuyla yaklaşıyorlar. Onlara saygıları da kalmıyor. Yöntemi ne olursa olsun - vurgun, talan, kaçakçılık, rüşvet- zengin olmuşlara öykünüyorlar, onları başarılı görüyorlar. Gençlerin gözünde onlar, gemisini yürüten kaptan konumunda.
Oysa alın teri önemlidir. Çalışıp, üretip, ürettiğinin karşılığı aldığı parayla bir somunu bölerek yanında biraz zeytin ve peyniri katık ederek yemek. Burada iç huzuru vardır. Burada şükür vardır.
Uyuşturucu ve silah kaçakçılarına bir öğretmenden daha fazla saygınlık duyuluyorsa, üstüne üstlük dizilerde yer altı dünyasının bu uğursuz tipleri vatansever olarak lanse ediliyorsa vay bizim mahallenin geleceğine.
Adam Smith’in kapitalizmin ilkelerini açıklarken o “bırakınız yapsınlar, bırakanız geçsinler” kuralı, piyasayı düzenleyecek o “görünmez eli” ülkemizde zirve yapmış. Türkiye’de en zengin yüzde 20 lik kesim, en yoksul yüzde 20 lik kesimin 7.8 katı daha fazla gelire sahiptir.
Yaşanan bu durum, yani eşitsizliklerin dizginlerinin serbest bırakılması; toplumları bir arada tutan değerlerde yozlaşmaya sebep olabilir mi?Toplumlara birlikte yaşama arzusu verir mi?
Antik Yunan tarihçi Tukudidis:“Adalet, dünya devam ettikçe, sadece eşit güçtekiler arasındaki bir mesele olacaktır; bu arada güçlüler ellerinden geleni yaparken, güçsüzlerse katlanmak zorunda oldukları acılara katlanacaklardır.” der. Bugün ülkemizde yaşanan süreç, Tukudidis’i doğrulamıyor mu?
Eşitsizliğin temelinde güç ilişkileri yatar.Gücü elinde bulunduranlar, bu gücü kendi ekonomik ve siyasal pozisyonlarını güçlendirmek ya da en azından korumak için kullanırlar.
Antik çağlarda din, eşitsizliği hem açıklıyor hem de meşru görüyordu.Bu nedenle“Allah adaleti” ve“kul adaleti” diye iki kavram türemiştir. Siz siz olun, herhangi bir şey paylaşırken Allah adaleti değil, kul adaleti isteyin. Çünkü ne derler? Allah istediğine verirmiş.
Adalet sistemi; uluslararası ve ulusal siyasal-ekonomik yapının amaçlarına uygun bir şekilde belirlenir. Yani adalet imparatorluk sisteminde padişahın, cumhuriyet sisteminde halkın çıkarlarına göre şekillenir.Ancak o cumhuriyeti, ülkemizde olduğu gibi demokrasi ile taçlandıramamışsanız vay halinize.
Oyunun kurallarını belirleyen devlet; ekonomik krizi gerekçe göstererek sermaye sınıfına vergi, sigorta afları, indirimler, hatta geri alamayacağını bile bile kredi kullandırıp sıra çalışanlara gelince çok düşük ücret artışı için enflasyon verilerini çarpıtırsatoplumun bir kesimi dışlandığını hissetmez mi?
Mahzuni der ki: “Dokunma keyfine yalan dünyanın, ipini eline dolamış gider. Kimi soğan bulmaz kimi bal yutar, kimi parmağını yalamış gider”
Gider gitmesine de nasıl gider?İşte asıl soru bu.
03 Aralık 2019
Mahmut TEBERİK

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.1° / 11.6°