ESKİ HÜKÜMLÜ TAŞERON İŞÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERECEK MİSİNİZ?
SİYASET 27.02.2018 17:13:29 0

ESKİ HÜKÜMLÜ TAŞERON İŞÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERECEK MİSİNİZ?

ESKİ HÜKÜMLÜ TAŞERON İŞÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERECEK MİSİNİZ?

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, eski hükümlü taşeron işçilerin kadroya geçme belirsizliğini TBMM gündemine taşıdı.
CHP Adana Milletvekili, TBMM İdare Amiri İbrahim Özdiş, taşeron işçilere kadro verilirken aranan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kriterinin eski hükümlü işçilerin kadro almasında belirsizliğe neden olduğunu belirterek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 30. Maddesi’nin “İşverenler, elli veya daha fazla isçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü isçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun islerde çalıştırmakla yükümlüdürler.” hükmünü içeriyor, buna karşın taşeron işçiye kadronun düzenlendiği 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 127. Maddesi ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen Geçici 23. Maddenin a) bendi ile kadroya alınacak alt işveren işçilerinin 657 sayılı Kanununun 48 inci Maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşımaları koşulu getirilmişti.
Söz konusu alt bentlerdeki şartlar olan “kamu haklarından mahrum bulunmamak”, “Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş̧ olsa bile; kasten islenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış̧ olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin isleyişine karşı suçlar, (…) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak” ve “Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak” koşullarının İş Kanunu’nun 30. maddesi ile çeliştiğini ifade eden CHP Adana Milletvekili, TBMM İdare Amiri İbrahim Özdiş verdiği soru önergesinde bu konuda herhangi bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağını sordu.
CHP’li Özdiş’in önergesinde yer verdiği sorular şu şekilde;
1- Türkiye genelinde kadroya geçmesi söz konusu olan eski hükümlü sayısı toplamda nedir?
2- Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle bu durumdan mağdur olmuş herhangi bir çalışan var mıdır?
3- 696 sayılı KHK’da yer alan ilgili düzenleme nedeniyle halen 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. Maddesi çerçevesinde istihdam edilmiş olan eski hükümlü alt işveren işçilerinin kadroya alınmalarında önemli sıkıntılar yaşanacağı görülmektedir. Bu konuda herhangi bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

YAZARLAR

35.8° / 20.3°