ESNAFIN VERGİ VE SGK BORÇLARI 9 AY SÜREYLE FAİZSİZ ERTELENSİN
Manşet Haber 16.03.2020 20:43:11 0

ESNAFIN VERGİ VE SGK BORÇLARI 9 AY SÜREYLE FAİZSİZ ERTELENSİN

ESNAFIN VERGİ VE SGK BORÇLARI 9 AY SÜREYLE FAİZSİZ ERTELENSİN

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, koronavirüs nedeniyle esnaf ve sanatkarların SGK primlerinin, KDV hariç vergi ödemelerinin 9 ay süreyle faizsiz ertelenmesine,  bu süre zarfında bu kişilere kamu icra takipleri yapılmamasına yönelik Kanun Teklifi hazırladı.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut,  Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu. Bulut,Kanuna eklediği geçici maddeyle, koronavirüs nedeniyle esnaf ve sanatkarların SGK primlerinin, KDV hariç vergi ödemelerinin 9 ay süreyle faizsiz ertelenmesine,  bu süre zarfında bu kişilere kamu icra takipleri yapılmamasını istedi.

SALGIN EKONOMİYİ DE VURDU

CHP’li Bulut, 12 Aralık’ta Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan Koronavirüs’ün 129 ülkede yaklaşık 150 bin insana bulaştığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ),  “pandemi” kapsamına aldığı salgın nedeniyle ölenlerin sayısının 5 bin 500’ü geçtiğini bildirdi.Koronavirüs’ün sadece insan sağlığını değil, dünya ekonomisini de vurduğunu belirten Bulut, “Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü tarafından (OECD )“Ekonomik Görünüm Raporunda” virüsün yoğun bir şekilde sürmesi halinde 2020 Küresel Büyümenin % 1.5 seviyesine kadar gerileyebileceği uyarısı yapıldı.  Birçok ülke virüsün yayılmasını engellemek için sınır kapılarını kapattı. İthalat-ihracat, üretim ve istihdam sekteye uğradı” dedi.

BİRÇOK SEKTÖR TEHDİT ALTINDA

Türkiye'de de salgın tehdidinin, zaten kırılgan olan ekonomi üzerindeki etkisini artırdığına ve birçok sektörü tehdit etmeye başladığına dikkat çeken Bulut, salgının, üretim düşüklüğünün yanı sıra özellikle özellikle ulaşım, hizmet, turizm sektörlerinde ciddi kayıplar yaşanmasına neden olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE DE ÖNLEM ALDI

CHP’li Bulut, “Türkiye’de koronavirüsün tespit edilmesiyle birlikte bir dizi önleme gidildi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında AVM'lerin açık olma saatleri 12.00-20.00 olarak değiştirildi. Pavyon, diskotek, bar ve gece kulüplerinin faaliyetleri 16 Mart Pazartesi günü saat 10.00'dan itibaren geçici süreyle durduruldu. Turizm sezonunun başlangıcı mart sonu değil nisan ayı sonu olarak planlandı.Koronavirüs’ten dolayı okulların tatil edilmesiyle özellikle toplu taşımacılık yapan esnaf başta olmak üzere tüm esnaf ve sanatkarların müşterisi azaldı” ifadelerini kullandı.

ALINAN TEDBİRLER DOĞRU ANCAK…

Alınan bu tedbirler doğru olsa da esnafa ve sanatkara ekonomik olarak ağır darbe vurduğunu kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

Ekonomik kriz ortamında evine ekmek götürmeye çalışan, tedbirler kapsamında dükkanının kepengine kilit vurmak zorunda kalan, işleri durma noktasına gelen esnaf; vergi, SGK, kira-stopaj ve faturalarını nasıl ödeyeceği konusunda karamsardır. Dar gelirli grupların desteklenmesi Anayasamızda yer alan sosyal devlet ilkesinin gereğidir. Ekonomimizin en önemli ayağından birini oluşturan esnaf ve sanatkarların durumunun iyileştirilmesi, desteklenmesi, varlığını devam ettirebilmesi ülke ekonomisinin geleceği için de gereklidir.Bu Kanun Teklifi, Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan ettiği koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik olarak zarar gören esnaf ve sanatkarların SGK primleri, KDV hariç vergi ödemelerinin 9 ay süreyle ertelenmesi, bu süre zarfında bu kişilere kamu icra takiplerinin yapılmaması amacı ile hazırlanmıştır.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°