Genç Akademisyenler Endişeli
Manşet Haber 11.07.2015 09:48:39 0

Genç Akademisyenler Endişeli

Genç Akademisyenler Endişeli

Çukurova Üniversitesi 50/D'li Araştırma Görevlileri, bin bir çile ve zorlukla akademisyen olan genç beyinlerin doktoralarını bitirince işsiz kaldıklarını, buna bir çözüm bulunmasını istediler.

Üniversitelerde başvuru, ön eleme ve atama açısından benzer koşullara sahip, aynı işi yapan ancak özlük hakları açısından farklılıklar bulunan 50/d, 33/a ve ÖYP olmak üzere üç farklı statüde Araştırma Görevlisi kadrosu bulunduğu bildirildi.

Çukurova Üniversitesi 50/D'li Araştırma Görevlileri, yazılı açıklamalarında sorunlarını şöyle dile getirdiler:

“33/a ve ÖYP 'li Araştırma Görevlilerinden farklı olarak 50/d statüsündeki Araştırma Görevlilerinin doktora eğitimlerini tamamlamalarıyla birlikte bağlı bulundukları üniversite ile ilişikleri kesilerek işlerine son verilmektedir.  Akademisyenler arasında huzursuzluğa ve mobbinge sebep olan bu kadro farklılıkları doktora sonrası işten çıkarılmalar ile mağduriyetlere ve adaletsizliğe yol açmaktadır.

Çözüm üretmek adına bazı üniversiteler doktora bitiminde 50/d statüsündeki Araştırma Görevlilerini 33/a statüsüne geçirerek mağduriyetlerin önüne geçmiş ancak bazı üniversiteler ise bu geçişi uygulamayı tercih etmemişlerdir. Üniversiteler arası uygulamalardaki bu farklılıklar yeni haksızlıklar doğurmuş ve 2547 sayılı kanunun 50/d maddesine bağlı olarak çalışan Araştırma Görevlilerinin 33/a maddesine geçirilmesi ile ilgili talep ve şikayetler doğrultusunda YÖK bu sorunu çözmek adına bir çalışma başlatmıştır.  YÖK'ten fırsat eşitliği sağlayacak ve üniversiteler arası farklı uygulamaların doğurduğu haksızlığı giderecek genel bir çözüm beklenirken YÖK 28.05.2015 tarihli Genel Kurulunda aldığı karar doğrultusunda çözümü yine üniversitelerin inisiyatifine bırakmıştır. YÖK 50/d'li Araştırma Görevlilerinin 33/a maddesine aktarılması yönünde karar alan üniversitelerin kadro aktarımında kendilerine özgü şartlar koymalarına imkan tanımış ancak bu şartların adil, nesnel ve denetlenebilir olmasına, caydırıcı nitelikte olmamasına ve ilgili üniversitelerin Yardımcı Doçentlik için aranan şartların altında olması gerektiğine ve üniversitelerin belirledikleri bu kriterleri 13.07.2015 tarihine kadar kendilerine göndermelerine karar vermiştir. Hacettepe, Ankara, Dicle, Muğla, Selçuk, Atatürk, Ege... vb. Üniversiteleri makul ölçüde belirledikleri kriterler dahilinde herhangi bir kontenjan sınırlaması uygulamadan kriterleri sağlayan Araştırma Görevlilerinin kadro geçişlerine olanak tanımışlardır. Çukurova Üniversitesi yönetimi de kadro geçişlerini belirleyecekleri kriterler doğrultusunda yapmayı uygun görmüş ve bu nedenle bir komisyon kurarak belirledikleri kriterleri 30.06.2015 günkü senato toplantısında görüşmüşlerdir. Bu kriterlerin Yardımcı Doçentlik şartları ile hemen hemen aynı olduğu ve şartların yanı sıra %10 kontenjanının uygulanacağı öğrenilmiştir. Çukurova Üniversitesi bünyesinde yaklaşık 760 Araştırma Görevlisi bulunmakta olup bu sayının 600'ünü 33/a'lı ve ÖYP'liler ve 160'ını da 50/d'li Araştırma Görevlileri oluşturmaktadır. Mevcut 160 50/d'li Araştırma Görevlilerinin %10'una tekabül eden 16 kişinin kriterleri sağlayacak pek çok Araştırma Görevlisi arasından nasıl seçileceği, farklı disiplinler arasında puan kıyaslamalarının nasıl yapılacağı şüpheler doğurmaktadır. Ayrıca kriterlerin üzerine ilave bir kontenjan şartı YÖK'ün üzerinde ehemmiyetle durduğu şartların adil, nesnel ve denetlenebilir olmasına, caydırıcı nitelikte olmaması gerekliliği kararına aykırı bir durum oluşturmaktadır. Diğer üniversitelerde nispeten daha düşük kriterleri sağlayan tüm Araştırma Görevlileri işlerine devam edebiliyor iken Çukurova Üniversitesi bünyesindeki 50/d'li Araştırma Görevlilerinin bu şekilde mağduriyet yaşayacak olması adalet duygusunu zedeler nitelikte olup en kısa sürede bu yanlıştan dönülerek adil bir çözümün ortaya konulması beklenmektedir.”

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 15.2°