Gizer: Gönül rahatlığıyla yatırım yapın
Manşet Haber 12.12.2012 00:18:17 0

Gizer: Gönül rahatlığıyla yatırım yapın

Gizer: Gönül rahatlığıyla yatırım yapın

Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, 5 Ocak Gazetesi’nden Utku Sağılır’ın sorularını yanıtlarken, Adana'nın; potansiyeli, kapasitesi ve özelliklerinden dolayı önünün açık olduğunu vurgulayarak, yatırım yapmak isteyenlerin gönül rahatlığıyla girişimlerini gerçekleştirebileceklerini kaydetti.

ATOSEV tesislerinin mühürlenmesiyle ilgili görüşlerini de açıklayan Gizer, geliriyle bin 500 öğrenciye burs verilen bir tesisin kapatılmasının üzüntüsünü yaşadıklarını kaydetti.

 

ADANA MERKEZDİR

Utku Sağılır: Kimisi Adana'nın kan kaybettiğini, kimisi de geleceğin kenti olduğunu söylüyor. Sizin mevcut konumumuzla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?

 

Ali Gizer: Adana'mız Türkiye'de sanayinin ve ticaretin öncü kentlerindendir. Bölgenin ticaret merkezidir. Bugün yapılan istatistiklere göre Adana, Marmara Bölgesi'nin alternatifidir. Marmara tıkanmış vaziyette. Adana türlü olanakları içinde barındırıyor. Karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu gibi her türlü ulaşım imkanına sahip. Dünyanın en verimli ovalarından birinin merkezindeyiz. İtalya'da Po, ABD'de California veTürkiye'de Çukurova yeryüzünün en verimli ovalarıdır. Üstelik Çukurova, 3 ova arasında en verimli olandır. Çukurova'nın en önemli özelliklerinden biri de ürün çeşitliliğidir. Tüm bu özelliklerimiz yatırım yapmak isteyen insanlar için büyük avantaj yaratıyor. Adana bir merkezdir. 3. üniversiteye sahiptir, 4'üncüsü kurulmaktadır. Burada yatırım yapacak insanların sosyal yaşamlarına katkı koyacak faktörlerden biridir üniversiteler. Mevcut otellerimiz de Adana'nın gelişmişlik kriterlerindendir. Potansiyeli, kapasitesi ve özelliklerinden dolayı Adana'nın önü açıktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Buraya yatırım yapmak isteyenler gönül rahatlığıyla girişimlerini gerçekleştirebilir.

İNŞAAT SEKTÖRÜ DE CANLANIRSA SORUN KALMAZ

Sadece inşaat sektörümüzde, belediyelerimizin yeni imar alanları oluşturmamasından dolayı bir yavaşlama meydana geliyor. En azından son yıllarda gelişme olmuyor. Bu imar sorunu çözülürse, inşaat sektöründe faaliyetler artar ve ekonomi canlanır. Sektörün 12 ay boyunda faaliyet gösterebildiği ender illerdendir Adana. Bu da Adana'mızın avantajlarından bir tanesidir.

 

TEKNİK ELEMAN SIKINTISI ÇÖZÜLMELİ

Utku Sağılır: İstihdamda uzun süredir sıkıntı yaşıyoruz. Toplumsal barışı bozma riskini de içinde taşıyan bu sorunu nasıl çözebiliriz?

 

Ali Gizer: İstihdamda yaşadığımız sorunlar ortada. İstihdamda teknik eleman sıkıntısı var. İŞKUR, KOSGEB ve bizlerin müşterek çalışmalarıyla, Organize Sanayi Bölgesinde kurulan okullarla, meslek okullarının çabalarıyla, '2. elaman, yardımcı eleman' dediğimiz elemanları yetiştiriyoruz ama yeterli değil. Bunun üzerinde durmamız lazım.

Vasıflı işçi talebi var ama o elemanı bulmakta sıkıntı çekiyoruz. İşsiz insan sayısına baktığımızda, iş talebiyle hemen hemen eşit olduğunu görüyoruz. Bu eksiğin giderilmesiyle ilgili eğitim çalışmalarının artırılıp, hızlandırılması gerek. Çabalar var ama yeterli değil.  Adana'da bir yeşil kart sıkıntısı da var. Yeşil kartı olan insan sosyal desteklerin tümünden yararlandığı için, kalıcı bir iş bulma arayışına girmeyebiliyor. İnsanlara 'Gel çalış' diyorsun. Bakıyor, yeşil kartın sağladığı avantajların dışında bir şey yok ve 'Niye çalışayım?' diyebiliyor.

 

BÖLGESEL DÜŞÜNME ZAMANI GELDİ

Utku Sağılır: Yatırım çekmek için Adanalılar olarak nasıl bir strateji izlenmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

 

Ali Gizer: Biz Adana'yı bölgesel düşünmek istiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımıza bu mesajı veriyoruz. Adana'dan ziyade, Çukurova olarak konuşulduğunda daha büyük projelere imza atma şansımız, daha büyük projeler düşünme olasılığımız var. Teşvik yasalarının bizleri mağdur ettiği söylentileri var ama biz Adana'yız, büyük iliz ve büyük imkanlara sahibiz. Burada büyük projelerin, büyük yatırımların, stratejik yatırımların gelebileceği en önemli merkezlerden biriyiz diyoruz. Büyük yatırımlar Adana'ya gelmek üzere ve geliyor, geldi. Bunların 2013'te devam etmesini umut ediyoruz. Etmemesi gibi bir endişemiz yok. Adana'nın geleceğine pozitif bakmak için elimizde çok neden var.

 

ZAMANIN BELEDİYESİYLE SÖZLEŞME YAPMIŞIZ

Utku Sağılır: ATOSEV'in mühürlenmesiyle ilgili gelinen son durum nedir?

 

Ali Gizer : ATOSEV tesisleri geçtiğimiz perşembe akşamı mühürlendi. ATOSEV'in kuruluş amacı Adana'ya, ATO'nun 27 bin 500 üyesine sosyal bir konut kazandırmaktı. Devrin belediye başkanı kendisine verilen yetkiler çerçevesinde, 3030 sayılı belediye yasasına göre, kanunun kendilerine verdiği yetkiye dayanarak kuruluşumuzla protokol imzaladı. Belediyelerin bu gibi arazilerin sosyal konut, eğlence, dinlence yeri adı altında verme yetkisi var. Biz de ATO olarak buna talip olmuşuz. 1997'de kendisine verilen yetkiye istinaden, aramızda yaptığımız protokolle, 10 yıllık periyotlar halinde olmak kaydıyla. 'Yap, işlet, devret' modeliyle; sözleşme yapmışız. Bu sözleşme de Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçti ve onaylandı.

 

1500 ÖĞRENCİYE BURS VERİYOR ATOSEV

Utku Sağılır: Kanunsuzluk bulunduğu görüşlerine katılıyor musunuz?

 

Ali Gizer: Burası herkesin malumu Adana'mızın yüz akı. Buranın açılışını yapan bir bakan. Burada başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri ağırlanmış. Yurt dışından gelen temsilci ve misafirlerimizi ağırladığımız güzel bir mekan. Buradan bugün 1500 öğrenciye burs veriyoruz. ATOSEV'in kar elde etme arzusu yok. Gelir ne kadar artarsa, o kadar çok yoksul öğrenciye burs sağlayan bir mekan. Ticari amaçlı bir yer değil. Geliriyle, gideri birbirini karşılamıyor. ATO, açığı kapatıyor. Adanalının nefes alacağı sosyal bir alan.

Burası kanun ve nizamla yönetilen bir oda. Kanunsuz bir mülkiyeti kullanma diye bir durum söz konusu olabilir mi? Kanunlar değişkenlik gösterdiğinden, Milli Emlak, burada hak talep etmiş ve bizden ecri misil istemiş. Biz önce bunu ödememişiz. 'Senin muhatabın biz değiliz, belediyedir' demişiz. Bize cevap vermeden, ecri misli bize yeniden tahakkuk ettirmiş, biz de alacakları olduğu için sonuçta ödemişiz. Ardından itiraz ettik ve yargı süreci devam ediyor. Aradan 3-5 yıl geçtikten sonra yeniden bir ecri misil talebi geldi ve onu da itirazın ardından ödedik. Son alarak ecri misil bedelini, gücümüzün çok üzerinde, fahiş bir rakam yazarak tahakkuk ettiler. Amme alacağı olduğu için 7 gün içinde ödenmediği takdirde icra alacağı başlıyor. İlk bedel 420 bin liraydı. Son istenilen rakam 490 bin lira civarında.

 

KURUNUN YANINDA YAŞ DA YANDI

Utku Sağılır: Bundan sonraki süreçte nasıl davranmayı planlıyorsunuz? Yargı süreci başlattınız mı?

 

Ali Gizer: Yargıya başvurduk. İlgili makamlarla, defterdarlıkla, Büyükşehirle, Valiliğimizle görüştük ve buna bir hal çaresi bulmalarını söyledik. Rakamların çok fahiş olduğunu aktardık. Ne yazık ki bu çabalarımız devam ederken, Valimiz 'Sorun hukuk sürecinde. Sonucunu bekleyelim, ona göre düzeltiriz' demişti ama bölgede hukuksuz olduğu ve yıkılacağı söylenen 99 tesisin içine ATOSEV'i de aldılar. Oysa bizim tesislerimizin, diğer tesislerle bir tutulması, aynı pozisyonda değerlendirilmesi doğru değil. 'Kurunun yanında yaş da yanar'mış. Bizim tesisi de perşembe günü mühürlemişler. Yürütmeyi durdurma kararı aldık daha önce, yıkım kararı da çıkmıştı.

Mücadele ediyoruz. Tesisimizin Adana için güzel bir eser olduğunu iddia ediyoruz. Üyelerimize hizmet vermesinin yanı sıra, yoksul öğrencilerimize burs veren bir tesis olduğunu vurguluyoruz. Sorunu ilgili makamlar çözer diye bekliyoruz.

YAZARLAR

31.6° / 17.1°