Gökçe Pişkin: Bu tip uygulamalar öğrenciler arası eşitsizliği artırır
Manşet Haber 27.11.2012 18:19:05 0

Gökçe Pişkin: Bu tip uygulamalar öğrenciler arası eşitsizliği artırır

Gökçe Pişkin: Bu tip uygulamalar öğrenciler arası eşitsizliği artırır

Adana(Ulus)--CHP PM Üyesi ve Gençlik Kolları Genel Başkan yardımcısı Gökçe Pişkin, eğitim kurumlarındaki kıyafet serbestîsi getiren uygulamaya tepki göstererek, “Bu tip uygulamalar öğrenciler arası eşitsizliği arttıracaktır.” dedi.

İktidarın yönetmelikle uygulamaya koyduğu karar ile başta ilkokul olmak üzere tüm eğitim kurumlarında kıyafet serbestîsi getirildiğine dikkat çeken CHP PM Üyesi Gökçe Pişkin, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

BAŞÖRTÜSÜ OLARAK ELE ALINMAMALI

“Bu durum ülkemizde hep tartışılan bir konu olmuştur.  Türbanın, ilkokul seviyesine inmesi gibi Türkiye’nin sinir ucu olan bu tartışmanın çeşitli boyutları vardır. Hali hazırda Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi de “ ilkokuldaki çocuk kendi iradesiyle örtünmez” açıklaması ile bu konuyla ilgili farklı fikrini ortaya koymuştur. Bu konunun yalnızca türban tartışmaları çerçevesinde ele alınması da bizi sosyolojik gerçeklikten uzaklaştırır. Kıyafet serbestîsi yalnızca başörtüsü kapsamında ele alınmamalıdır.

Okul formaları, öğrencilerin gelir seviyesi fark etmeksizin, öğrenciler arası eşitliği elbise olarak da sağlamak için var olmuştur. Bunun sonucunda zengin öğrenci yoksul öğrenci gibi ayrımın ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Bu eğitim öğretim dönemi başında da “okul forması olmadığı için okula gidemeyen çocuk” haberlerini gördük.

Kitapları, tablet bilgisayarları dağıtmayı akıl edenlerin en basitinden okul formasını öğrenci velilerinden talep etmesi çelişkili bir durumdur. Anayasa’daki “sosyal devlet” vurgusu tam da bu konunun dayanaklarından biridir. Devlet, forma gibi kendisi için tablet bilgisayara nispeten daha ucuz maliyetli bir eğitim malzemesini öğrencisine ücretsiz verebilir. Bunu yapmak yerine, tersinden bir mantık işletilerek formalar kaldırılmaktadır.

İsteyen istediği kıyafetle ne yazık ki gelemeyecektir. İsteyen, istenen kıyafetle gidecektir. Hangi kazağı veya gömleği kaç gün giyecek bunların hepsinin kararını sosyal çevre belirleyecektir. Hepimizin bildiği başka bir gerçeklik de geçmiş dönemlerde öğrenci intiharına sebep olan beden eğitimi derslerindeki eşofman teminidir. Birçok okulda, eşofmanı olmadığı için öğrenciler ders öğretmeni tarafından “cezalandırılabilmekte”  ve derse alınmamaktaydı. Bu durumun ergenlik döneminde karşılaşıldığında ne gibi sonuçlar doğurduğuna gazetelerin arşivlerinden ulaşılabilir.

Bugün, üniversitede serbest olan kıyafet dahi öğrenciler arasında çeşitli farklılıklara ve ayrıştırmalara sebep olmaktadır. Poşi taktığı için dışlanmak ve yargılanmak sorunuyla karşılaşmak, bıraktığı sakal taktığı küpe, giydiği mont ile şiddeti “hak etmek” sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur.

Devletin vatandaşları arasında eşitliği tesis etmek görevi, ilk kademe eğitimden başlayarak her türlü eğitim birimlerinde ana hedefi olması gerekirken bu tip uygulamalar öğrenciler arası eşitsizliği arttıracaktır.

Eğitimin yapısal sorunları üzerine değinmek eğitim ile ilgilenenlerin görevidir. Örneğin, Robert Kolejindeki öğrenci arkadaşımızla, Yüksekova lisesindeki arkadaşımızı aynı sınava sokup ikisini yarıştırmak noktasına gelmiş bir eğitimin eşitlik niteliğine aykırıdır. KPSS gibi sınavlarda güneydoğudaki öğrenci arkadaşlarımıza kolaylık sağlamak için cevapların verilmesi “eşitliği” sağlamayacak aradaki usulsüzlüğü daha da arttıracaktır.

Şubat ayında 30 bin atama bekleyen öğretmeni mağdur edip, soğukta Ankara parklarında hak aramak zorunda bırakmak ve haklı isteklerine sessiz kalmak eğitim politikasını sıkıntıya sokan temel yanlışlardan biridir. Öğretmenler, atanamayıp intihar eden 78. Arkadaş olmak istemediğini her fırsatta açıklarken, öğretmenleri “güvercine” benzetmek kabul edilemez bir anlayıştır.

Sonuç olarak, eğitimin yapısal sorunlarını çözmek yerine kıyafet gibi bir uygulamayı sorun olarak gören ve bunu değiştirmek isteyen anlayış, toplumdaki sosyolojik ayrışmayı arttıracak, gelecekte düzeltilmesi mümkün olmayan psikolojik yaralar açacaktır.”

 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

31.1° / 13.6°