GUERNİCA ve GENERALE ŞAMAR 
Manşet Haber 15.09.2020 02:01:26 0

GUERNİCA ve GENERALE ŞAMAR 

GUERNİCA ve GENERALE ŞAMAR 

İspanya. 1937  Franco başta ve kanlı bir iç savaş...

Guernica, İspanya’da beş bin nüfuslu bir kasaba. Franco, Nazi ve faşist İtalyan kuvvetlerinin yeni uçaklarını Guernica üzerinde test etmesi için izin vermiş ve test bombardımanı Guernica’yı yerle bir etmiş, kasabada büyük bir katliam yaşanmıştı.Bask Hükümeti, 1.654 ölü, 889 yaralı olduğunu açıkladı.

Bombalanma haberi kısa sürede Paris'e ulaşmış ve Paris'te yaşayan Picasso da vatanındaki bu olayı gazeteden öğrenmişti.Picasso’ya göre sanatçı, insanlığın ve uygarlığın en temel değerlerinin yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bir savaşta kayıtsız kalamazdı. Bir şekilde Guernica’da yaşananları duyurmalı,  savaşın yıkıcılığını, yaşanan katliamı, bombaların yaktığı ateşte yanan insanlığı anlatmalıydı.

İspanyol hükümeti, 1937 yılında Paris'te gerçekleşecek Dünya Fuarı'nda sergilenmesi için Picasso'ya bir tablo sipariş etmişti. Picasso da bir resim konusu aramaktaydı.

Bombardımanın etkisinde kalan Picasso konuyu bulmuştu: Guernico.

3,5 metre yükseklik ve 7.8 metre genişliğindeki tablo iki ayda bitti Tablo siyah-beyazdı ve savaşın sebep olduğu cansızlığı simgeliyordu.

Resimde açık bir kapıyla sonlanan siyah bir duvar ve sırtında mızrak olan at, insanlığın kaba kuvvet karşısında pes edişini, bir boğanın yanında belli belirsiz gözüken güvercin barışı,  mızrakla vurulmuş ve acı içinde yere düşmüş atınınyanındaki  sürücünün kırılmış kılıcı yenilgiyi simgeliyordu. Atın üzerinde göz şeklinde bir ampul parlamakta, Sol tarafta  büyük gözlü bir boğa, kucağındaki ölü çocuğa ağlayan bir kadının üzerinde durmaktaydı. Korku içindeki bir başka kadın, sağdan yalpalayarak merkeze doğru ilerlemekte, parlayan ampule boş gözlerle bakmaktaydı. Sağ uçta, dehşet içinde kollarını kaldırmış bir adam, yukarıdan ve aşağıdan ateşlerle sarılmıştı.

Tablo sadece İspanya İç Savaşı’nın vahşetinin değil, modern savaşın sebep olduğu acıların da tablosu, acı çeken insanların, hayvanların, kaosun getirdiği facianın dili oldu.

Franco, hükümetin başında olduğu sürece resmin İspanya'ya girmesini yasakladı ama tablo birçok ülkede sergilendi.

VE ŞAMAR

Katıldığı bir sergide Alman bir general, Picasso’ya yaklaşır ve sorar;

''Bu tabloyu siz mi yaptınız''  Picasso da cevabı şamar gibi yapıştırır.

''Hayır, siz yaptınız.''

BİLGE İNSANIN TOKATI ÖYLE OLUR: SÖZLE VE KALEMLE. AMA…

  • UÇAKLARIN KENDİ HALKININ ÜZERİNDE DENENMESİNE İZİN VEREN VİCDAN NASIL BİR ŞEY?

  • O VİCDANIN SAHİBİ NASIL BİR YARATIK?


 

YAZARLAR

35.8° / 20.3°