GÜRER: “VATANDAŞ KAFAYI BULMASA DEVLETİN VERGİ GELİRİ DÜŞECEK”
Manşet Haber 7.07.2021 00:01:21 0

GÜRER: “VATANDAŞ KAFAYI BULMASA DEVLETİN VERGİ GELİRİ DÜŞECEK”

GÜRER: “VATANDAŞ KAFAYI BULMASA DEVLETİN VERGİ GELİRİ DÜŞECEK”

DEVLETTEN MAAŞ ALAN HERKESE İÇKİ İÇENİN KATKISI VAR


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, içki ve sigaradan toplanan vergilerin nerelerde kullanıldığını, soru önergesiyle Bakana sordu.
Önergeyi yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, hazine birliği kapsamında tüm gelirlerin, devlet memurlarının maaşları dahil hizmet yapılan tüm giderlerin harcamasında kullanıldığını açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde son yıllarda içki ve sigaradan alınan vergilerde önemli ölçüde artış sağlandığına dikkat çekerek, “Bu tür vergi gelirleri diğer gelirlerden ayrı bir hesapta mı toplanmaktadır?
Bu gelirler nerelerde kullanılmaktadır?
Devlet memurlarının maaşları bu vergilerden sağlanan gelirlerle mi ödenmektedir?” şeklinde sorular yöneltti.
Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 'Hazine Birliği' başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasında merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin gelir, gider, tahsilat, ödeme, nakit planlaması ve borç yönetiminin Hazine birliğini sağlayacak şekilde yürütüleceğinin hükme bağlandığını belirtti.
Bakan Elvan, ilgili kanun ve yönetmeliklerden örnekler de vererek belirli gelirler karşılığı olarak belirli harcama kalemleri veya projeler için ödenek tahsis edilmediğini veHazine birliği kapsamında tüm gelirlerin halkımıza hizmet için yapılan tüm giderlerin karşılanması amacıyla kullanıldığını ifade etti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizdeki vergi gelirlerinin önemli bir kısmının alkollü içecekler ve sigaradan elde edildiğine dikkat çekti. Devletten maaş alan herkesin alkollü içeceklerden sağlanan vergi gelirlerinden yararlandığı ve ayrı bir hesapta bu gelirlerin toplanmadığının Bakan tarafından ifade edildiğine işaret eden Gürer,“Ülkemizde ambalajlı alkollü (içki) içeceklerden 2019 ve 2020 yılında alınan toplam vergi tutarı ne kadardır?
Alkollü içki olarak tanımlanan ambalajlı ürünlerin yerli ve ithal üretim olarak ayrı ayrı satış adetleri nedir?Ülkemizde alkollü içecek (içki) satışı yapan işletmelerden alınan vergi tutarı ve bu işletmelerin toplam sayısı nedir?” şeklinde Bakan’a daha önce sorular yöneltmiştim.Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan cevabında, “Bakanlığımız Muhasebat Genel Müdürlüğünce yayımlanan verilere göre 2019 ve 2020 yıllarında alkollü içkilerden sırasıyla 14,7 milyar TL ve 16,5 milyar TL Özel Tüketim Vergisi tahsilatı sağlanmıştır” şeklinde belirtti. Bu rakam, bu işi yapanlar ya da satanların ödediği vergiyi kapsamıyor. Bu durumda rakamsal veriler daha da yüksek olacak. Bu gelirlerin nerede kullanıldığını sorduğumda, devletin ayrı bir hesapta bu gelirleri toplamadığı ve tüm giderlerde kullanıldığı Bakan tarafından belirtilmiş oldu.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°