Tarih: 13.11.2012 13:06

3 gün hastalığı bildirimi zorunlu değil

Facebook Twitter Linked-in

Adana(Ulus)---Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı tarafından 3 gün hastalığı ile ilgili olarak  TBMM Başkanlığına verdiği ve 5 sorudan oluşan  soru önergesine, “3 gün hastalığı ihbarı zorunlu bir hastalık değildir.” yanıtını verdi.

Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesinde,  tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin durumunun her geçen gün daha da zorlaştığını, büyükbaş hayvanlarda sıkça görülen 3 gün hastalılığının, milyarlarca lira ekonomik kayıp meydana getirdiğini dile getirdi. Demirçalı, Bakan Eker’e 5 soru yöneltti.

DEMİRÇALI BU SORULARI SORDU?

1-Adana ilinde 3 gün hastalığı sebebiyle telef olan hayvan sayısı nedir?

2-Hastalıkla ilgili olarak acil eylem planı oluşturmayı düşünüyor musunuz?

3-Bahse konu hastalıkla ilgili olarak, tedavi hususunda gelinen nokta nedir?

4-Özellikle Kozan ilçemiz ve köylerinde daha belirgin görünen hastalıkla ilgili alınan tedbirler nelerdir?

5-Bu hastalıktan dolayı, telef olmuş, süt kaybı yaşamış ya da zorunlu kesime gönderilmiş olan Büyükbaş hayvan yetiştiricilerine, Bakanlığınız tarafından zararlarının karşılanması için herhangi bir destekleme yapmayı düşünüyor musunuz?”

 

BAKAN EKER: BİLDİRİMİ ZORUNLU HASTALIK DEĞİL

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı tarafından 3 gün hastalığı ile ilgili olarak  TBMM Başkanlığına verdiği ve 5 sorudan oluşan  soru önergesine, “3 gün hastalığı ihbarı zorunlu bir hastalık değildir.” yanıtını verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in TBMM Başkanlığına gönderdiği yanıt şöyle:

“Üçgün hastalığı ihbarı zorunlu bir hastalık değildir. Ayrıca,söz konusu hastalık Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatının (OID) bildirimi zorunlu hayvan hastalıkları listesinde yer almamaktadır.

Hastalıktan korunmak amacıyla sinekle mücadele edilmekte, hastalığın görüldüğü bölgelerde hayvanlara koruyucu insektisit uygulanmakta, serolojik sürveyans ve vektör(taşıyıcı) kontrolü yapılmakta ve sineklerin aktif olduğu dönemlerde hayvanlar yüksek yaylalara sevk edilmektedir.

Hastalık virüslerden meydana geldiği için spesifik bir tedavisi yoktur. Hastalık görüldüğü hayvanlarda meydana gelen klinik belirtilere göre tedavi uygulanmaktadır. Ülkemizde hastalığa karşı aşı üretimi gerçekleştirilmiş olup, saha çalışmaları devam etmektedir.

Bakanlığımızca hastalıkla ilgili olarak yetiştiricilerimize yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.”

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —