Tarih: 18.02.2018 23:34

ADANA ŞEHİR HASTANESİ’NDE “UYKU ENDOSKOPİSİ”

Facebook Twitter Linked-in

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları hekimleri Uzm.Dr.Sıdıka, Deniz Yalım ve Uzm.Dr.Ayşe Çakmak Karaoğullarından tarafından “Uyku Endoskopisi” işleminin başarıyla gerçekleştirildiği açıklanı.
Adana Şehir Hastanesi’nden bu konuda yapılan açıklama şöyle:
“Oldukça ciddi bir sağlık sorunu olan uyku apnesi, oksijen yetmezliğine bağlı sürekli uykululuk, yorgunluk, kilo alma, depresyon, baş ağrısı gibi problemlere neden olmasının yanı sıra, yüksek tansiyon, kronik kalp hastalıkları ya da ciddi kalp ritmi bozulmaları ve kalp durması gibi ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Uyku apnesi tedavisinde en önemli adım problemin nedeninin saptanmasıdır. Yakın geçmişe kadar apne tanısında en önemli yöntem olarak kabul edilen uyku testi apnenin varlığını ispatlamasına karşın problemin nedenini yani tıkanma bölgesini göstermemektedir.
Uyku endoskopisi bir ameliyat değil tanıyı destekleyen girişimsel bir yöntemdir. İşlem süresi kısa olup sıklıkla 10-20 dakikayı geçmez. Uyku endoskopisi ile apne problemi olan hastalarda burun, geniz,boğaz ve gırtlaktaki tıkanıklığın yeri, seviyesi ve derecesi görüntülenerek belirlenebilir.
Bu işlemde hastalar normal uykuyu taklit edecek seviyede hafifçe uyutulur. Burun deliklerinden bükülebilen yumuşak fleksibl endoskopik kamera ile girilir. Horlama ve uyku apneleri sırasında hava yolu boyunca geniz, küçük dil, yumuşak damak, dil kökü ve gırtlak bölgesindeki darlık ve tıkanıklık oluşan bölgeler detaylı olarak görüntülenir.
Uyku endoskopisi genel olarak ameliyat kararından önce yapılır daha sonra ameliyat planlanır. Bazı özel durumlarda uyku endoskopisi yapılıp gerekiyorsa hasta uyandırılmadan ameliyata devam edilebilir.
Günümüzde uyku apnesi olan hastaların tedavilerinin planlanabilmesi için standart olarak yapılan polisomnografik uyku testi yanında uyku endoskopisi yapılması ile gereksiz tedavi, ameliyat ve girişimlerden kaçınılması, daha doğru ameliyat ve tedavi yöntemlerinin uygulanması mümkün hale gelmiştir.
Kulak-Burun-Boğaz Polikliniği
Uzm.Dr.Sıdıka Deniz Yalım
Uzm.Dr.Ayşe Çakmak Karaoğullarından
http://adanasehir.saglik.gov.tr/TR,110696/hastanemizde-uyku-endoskopisi-yapilmaktadir.html





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —