Tarih: 01.03.2014 11:41

Adana, Türkiye’nin Buğday Tohumunu Üretiyor

Facebook Twitter Linked-in

bugday_tohumuAdana’da Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde tohumluk buğday ıslah çalışmalarında önemli sonuçlar elde edildiği bildirildi.

Türkiye’de üretilen buğdayın yüzde 25’i de bu çeşitlerden üretiliyor. Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis olmak üzere 8 ili kapsayan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde bugüne kadar 13’ü ekmeklik 3’ü makarnalık buğday çeşidi geliştirildi.

Bu çeşitler içerisinde en fazla ekimi yapılanın Ceyhan 99 çeşidi olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Dr. Nazım Dinçer, Türkiye’de ekilen çeşitlerin sadece yüzde onunu Ceyhan 99’un oluşturduğuna dikkat çekti.

Enstitüde, 150 dekarlık bir alanda, hastalık, verim ve kalite açısından uygun tohumlukların araştırılmasının yapıldığını vurgulayan Dinçer,  ”Uygun bir tohumun 15 yıl gibi bir sürede elde edildiğini, 1980 yılından bugüne elde edilen çeşitlerden sekizinin üretiminin yapıldığını, yeni bir çeşitin bu yıl, 4 yeni çeşitin de önümüzdeki yıl tescil edileceğini” söyledi.

tohum_bugday_adanaTescil sürecini iğne ile kuyu kazmaya benzeten Dr. Nazım Dinçer, “İğneyle kuyu kazmaya benzer tescil işi. 15-20 sene içerisinde bu kadar çeşitleri deneyip mevcut bölgedeki çeşitlerle yarıştırmak gerekiyor. Bir kaç özellik bakımından mevcut çeşitleri geçmesi gerekiyor ki tescil edilebilsin” dedi.

Son olarak buğday tohumu konusunda ülkeye yetmenin ötesinde ihracata da başladıklarını vurgulayan Dinçer, “Bazı ülkelere ihracatımız başlamış durumda. Önümüzdeki sene daha fazla ihraç edilecek diye düşünüyoruz. Başta Türki Cumhuriyetlerine, Irak’a komşu ülkelere ihraç ediyoruz” dedi.( HABER – SEMA ERDOĞAN-Kanal B)

 

bugdaytohumu_adana

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —