ADANA UYUŞTURUCU KULLANIMINDA DA BİRİNCİ
Manşet Haber 23.11.2016 15:52:04 0

ADANA UYUŞTURUCU KULLANIMINDA DA BİRİNCİ

ADANA UYUŞTURUCU KULLANIMINDA DA BİRİNCİ

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, Adana’da uyuşturucu kullanımı ve buna bağlı suç oranlarında artış halkın gündelik yaşamını etkiler hale geldiğini belirtip, sorunların ve mağduriyetlerin çözülebilmesi için meclis araştırması açılmasını istedi.
Adana’nın 2.2 milyonluk nüfusunun yanında, mevsimlik göç ve son yıllarda yaşanan Suriyeli sığınmacı dalgasının ardından nüfusunun 2.5 milyonu aştığını ifade eden İbrahim Özdiş, son yıllarda uyuşturucu kullanımı ve suç oranlarındaki artışın Adana halkının gündelik yaşamını dahi etkilediğini savundu.
UYUŞTURUCU VAKALARINDA ADANA BİRİNCİ!
2011’den bu yana Türkiye genelinde yükselişte olan uyuşturucu vaka sayısının 2014 yılında Türkiye genelinde 98 bin olduğu ekleyen CHP’li Özdiş, çeşitli uyuşturucuların ( ekstazi, eroin, esrar v,b,) olay istatistiklerine bakıldığında Adana’nın 81 il içerisinde 1. İl olduğu Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) 2014 Türkiye Uyuşturucu Raporunda görüldüğünü ifade etti.
İŞSİZLİK SORUNU UYUŞTURUCU KULLANIMINI ARTTIRIYOR!
Söz konusu raporda belirtildiği üzere uyuşturucu kullanımı ve gelir seviyesi arasında önemli bir ilişki (uyuşturucu madde kullanıcılarının %34’ünün hiç bir geliri yok, geliri olanların da %54’ünün 1000 TL altı geliri var) olduğunu ekleyen İbrahim Özdiş Adana’nın işsizlik ve batık kredi Türkiye birincisi olduğunu hatırlattı. CHP’li Özdiş’in araştırma önergesi şöyle:
“Yukarıdaki gelir durumu ve işsizlik gibi etkenler yukarıdaki uyuşturucu vaka ve ölüm sayılarıyla birleştiğinde hem Adana’nın hâlihazırdaki uyuşturucu ve buna bağlı suç oranlarının yüksekliği anlaşılacak, hem de bu durumun devamı halinde Adana’yı gelecekte daha sıkıntılı günlerin beklediği görünecektir.
Bütün bu gerekçelere dayanarak Adana ilinde uyuşturucu kullanımı ve buna bağlı suç oranlarının yıl değişimlerinin izlenmesi, yaşanan mağduriyetlerin ortadan kaldırılması ve sorunun çözülebilmesi amacıyla gerekli önlem ve çalışmaların yapılabilmesi için Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”
Adana Milletvekili İbrahim Özdiş araştırma önergesinde şu görüşlere yer verdi:
“Adana, Çukurova bölgesinin en büyük ili olmakla beraber 2 milyon 180 binlik nüfusunun yanında özellikle bahar ve yaz aylarında yoğun mevsimlik göç almaktadır. Son 5 yılda Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler orada yaşayan halkın Güneydoğu sınırlarından girerek Türkiye’yi sığınmasına neden olmuştur. 2015 verilerine göre 150 bini aşan Suriyeli nüfusu da eklenince Adana’nın nüfusu 2.5 milyonu aşmaktadır.
Uyuşturucu madde bağımlılığı, Yeşilay’ın tanımına göre vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Bağımlı kişi, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşamakta ve zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu arttırmaktadır.
Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) 2014 Türkiye Uyuşturucu Raporunda yer alan istatistiklere göre 2013 yılında Türkiye genelinde 98.933 uyuşturucu olayı yaşanmış, bu olaylarda 148.121 şüpheli yakalanmıştır. Önceki yılla (2012) karşılaştırıldığında 2013 yılında uyuşturucu olaylarında %19, şüpheli sayısında %14 artış yaşanmıştır. 2011 yılına göre de 2012 yılı istatistiklerinin oldukça yükseldiği gözlerden kaçmamaktadır. Söz konusu verilere göre özellikle 2011 yılı sonrası uyuşturucu kaynaklı suçlarda artış trendi olduğu barizdir. Esrar, eroin, kokain, ekstazi, kaptagon gibi çeşitli uyuşturucu maddelerin olay istatistiklerinde Adana 81 il içerisinde ilk sırayı almaktadır.
Türkiye genelinde doğrudan uyuşturucu maddeye bağlı ölüm (MBÖ) vakaları da incelendiğinde 2013 yılında en yüksek oranın İstanbul’da olduğu, İstanbul’dan sonra Antalya ve 3. Sırada da Ankara ve İzmir gibi metropolleri geçerek Adana’nın geldiği TUBİM 2014 Türkiye Uyuşturucu Raporunda görülmektedir. 2013 yılında Adana’da doğrudan MBÖ sayısı 17 olmuş, dolaylı MBÖ’lerle birlikte bu sayı 54’e yükselmiştir.
Söz konusu raporda dikkat çeken başka bir detay ise uyuşturucu madde kullanıcılarının %34’ünün gelirinin olmaması, geliri olanların da %54’ünün 1000 TL altı geliri olması önemlidir. Adana ilinin işsizlik oranlarında hep ilk sıraları alması, batık kredi ve kredi kartı borç istatistiğinde Türkiye birincisi olması gibi etkenler yukarıdaki sayılarla birleştiğinde Adana’nın hâlihazırdaki uyuşturucu ve buna bağlı suç oranlarının yüksekliği anlaşılacak, hem de bu durumun devamı halinde Adana’yı gelecekte daha sıkıntılı günlerin beklediği görünecektir.
Bütün bu gerekçelere dayanarak Adana ilinde uyuşturucu kullanımı ve buna bağlı suç oranlarının yıl değişimlerinin izlenmesi, yaşanan mağduriyetlerin ortadan kaldırılması ve sorunun çözülebilmesi amacıyla gerekli önlem ve çalışmaların yapılabilmesi için Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddelerine dayanarak Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

32.1° / 19.2°